Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A kiskapukat bezárnák

A kabinet minapi döntése értelmében nem csökken 15-ről 10 millióra a kedvezményes lakáshitel felső határa, az adójóváírás is megmarad, de e téren lesznek változások.
A lakástámogatási rendszerben 2003 júniusáig közel 200 ezer család több mint 900 milliárd forint hitelt vett fel lakásépítésre, -vásárlásra, -korszerűsítésre. Az elképzelések szerint az adójóváírás megmarad a hitelfelvétel első négy-öt évében, mértékéről a kabinet hamarosan dönt. Várhatóan a jelenleginél alacsonyabb lesz, és igénybe vehetik mindazok, akik az átlagos hitelfelvétel kétszeresénél nem magasabb hitelt vettek igénybe, illetve jövedelmük nem magasabb, mint az átlagjövedelem háromszorosa.
A támogatási rendszerről nem kellene lemondaniuk a magasabb jövedelműeknek sem, a kormány azonban a kiskapukat be kívánja zárni. Egyszerre csak egy támogatott hitelt lehetne felvenni, és a hitel maximális összege 15 millió forint. Az adó-visszatérítésnél törekednek arra, hogy az alacsonyabb összegű hitelt felvevőknek, az átlagjövedelemmel rendelkezőknek a lehető legnagyobb mértékben megmaradhasson. 2004. január 1-jétől a szocpol emelését tervezik, év közben pedig szeretnék bevezetni a használt lakásra a félszocpolt.

Közjegyző nélkül?

A második világháború előtti rendszer egyik elemét kellene visszahozni a jelzáloghitelek esetében – mondta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés Lakásügyi Albizottságának minapi ülésén. Így ugyanis a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie. Ezzel tetemes költséget takaríthatnának meg a hitelfelvevők, illetve gyorsulna a hitelhez jutás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnök lett a vezérigazgató

A Ringa veszteségei kapcsán a tulajdonosok vizsgálták Tóth Ervin vezér- igazgató felelősségét, de… Tovább olvasom