Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

A koalíciós szakítás a bizottsági munkát is érinti

A koalíció felbomlásával az országgyűlési bizottságokban is érvényesülnie kell a kisebbségi kormányzás következményeinek.
Vagyis a parlamenti bizottságokban is várhatóan kisebbségbe kerül majd az MSZP. Ha április 30-val hivatalosan is megszűnik a szocialisták és az SZDSZ koalíciója, az nem csupán a parlamenti bizottságokat, hanem más egyéb köztestületek, így például a médiakuratórimok arányait is érinti. A változások leghátrányosabbak a szocialistáknak, de a Fidesznek sem kedveznek, hiszen várhatóan a bizottságokban tisztségviselői helyeket kell átadniuk az ellenzékbe kerülő szabad demokrata politikusoknak.

Szili Katalin az Országgyűlés elnöke csütörtökön újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy felkérte a parlament főtitkárát, tegye meg a változások kapcsán a szükséges előkészületeket. Szili leszögezte: a pártok megegyezésén múlik, hogy hogyan változik az országgyűlési bizottságok és bizonyos köztestületek összetétele a koalíció felbomlása után. Mint mondta: ötpárti egyetértés kell ahhoz, hogy a 2006-os országgyűlési választások után kötött megállapodás bármilyen elemét is módosítsák.

A bizottságok összetételét azonban nemcsak a pártok megállapodása, hanem a házszabály is meghatározza. Amelynek egy nemrégiben történt módosítása rögzíti: a bizottságok összetételének a parlamenti arányokat kell tükrözniük, vagyis például, ha egy kormány kisebbségben irányít, annak a parlamenti testületek összetételében is meg kell mutatkoznia. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a koalíciós szakítás után miként állapodik meg a további együttműködésről az MSZP és az SZDSZ, vagyis, hogy a szabad demokraták például az országgyűlési bizottságokban miként kívánják támogatni a kabinetet. A bizottságokban szavaznak egyebek mellett a kormányzati előterjesztések parlamenti vitára való alkalmasságáról, miniszteri-jelölti meghallgatásokról, tárcavezetői beszámolók elfogadásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gusztos: Az SZDSZ nem szeretne előrehozott választást

Az SZDSZ nem szeretne előrehozott választást, mert az a Fidesz alkotmányozó többségét eredményezné -… Tovább olvasom