Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A Költészet Napján árverezik el a Soros-gyűjteményt

A Költészet Napján, április 11-én kalapács alá kerül Soros György gyűjteménye. A Magyar Soros Alapítvány a gyűjteményt a Virág Judit Galéria szervezésében árverezi el a Budapest Kongresszusi Központban.
Az aukcióra bocsátott 134 kép összkikiáltási ára 48 millió forint. A bevételt magyarországi művészeti és kulturális programok támogatására fordítják - mondta el kedden Koncz E. Katalin, a Magyar Soros Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Soros György gyűjteményének évekig a bécsi Ludwig Múzeum, a székesfehérvári Szent István Múzeum és a Szombathelyi Képtár adott otthont. Ezeket a festményeket és rajzokat, néhány, magyar közgyűjteményeknek ajándékozott alkotástól eltekintve, árverezik el április 11-én.

A Soros-gyűjtemény gerincét a magyar avantgárd művészek munkái adják. A képek többsége Kádár Béla és Scheiber Hugó alkotás. A kollekcióban többek között megtalálható egy Jean Cocteau akt, egy Bálint Endre rajz, és néhány Kassák mű is.

A jótékonysági aukció egyszeri kezdeményezés, a Magyar Soros Alapítvány ugyanis 2007. december végén végleg beszüntette magyarországi tevékenységét, hangsúlyozta a kuratórium elnöke. Arra még nem tudta a választ Koncz E. Katalin, hogy pontosan mire fordítják majd a bevételt. Ebben az is szerepet játszik, hogy mekkora érdeklődés kíséri majd az árverést, vagyis milyen leütési árakkal zár az aukció, tette hozzá Virág Judit.

A Soros-gyűjtemény alkotásaiból kedden kiállítás nyílt. A művek április 10-ig tekinthetők meg a Virág Judit Galéria és Aukciósházban (Falk Miksa u. 30.). A jótékonysági aukció április 11-én este hat órakor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár elejére készülhet el a Zuschlag-ügy vádirata

Várhatóan a nyár elejére készül el a Zuschlag-ügy vádirata. Erre utal az is, hogy a Bács-Kiskun… Tovább olvasom