Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A költségvetés új számai - Ötpárti megegyezések születtek

Elkészültek a jövő évi költségvetés tervezett módosításai. 1 százalékos GDP csökkenéssel és 4,5 százalékos inflációval terveznek. Ötpárti megegyezés született a költségvetési plafonról és a költségvetési tanácsról.
Elkészültek és vasárnap délután tárgyalja az Országgyűlés szakbizottsága a jövő évi költségvetés tervezett módosításait. A Pénzügyminisztérium, a honlapján nyilvánosságra hozott változtatásai alapján a jövő évi költségvetés 1 százalékos GDP csökkenéssel és 4,5 százalékos inflációval tervez, a reálbérek a várakozások szerint 2,7 százalékkal csökkennek majd, a tervezett hiány a korábbi 2,9 százalékról 2,6 százalékra módosul. A módosítások nyomán egyebek mellett kevesebb pénz jut jövőre az állami intézményeknek, több hivatalnak és hatóságnak viszont többet kell majd befizetniük az államkasszába a módosítások nyomán.

A módosított számok alapján a bevételi főösszeg a korábban tervezett 8.457.930,6 millió forintról 8.270.032,2 millióra csökken, míg a kiadási főösszeg 9.231.267,1 millióról 8.933.772,1 millió forintra módosul. A hiány 773.336,5 millióról 663.739,9 millióra változik. Csökken a nyugdíj és az egészségbiztosítási alap bevételi és kiadási főösszege is.

A vasárnap nyilvánosságra hozott a jövő évi költségvetés módosításáról szóló pénzügyminisztériumi tájékoztató szerint az eredetileg tervezetthez képest csökken jövőre az Országgyűlés, a Köztársági Elnök és az Országgyűlési Biztosok Hivatalának, valamint az Állami Számvevőszék, az Alkotmánybíróság, a bíróságok, és ügyészségek támogatása is. Emelkedett ugyanakkor nő több hivatal költségvetési befizetési kötelezettsége, így például több pénzt vár jövőre az állam az eredetileg tervezettnél a Magyar Energia Hivataltól, a Szabadalmi Hivataltól, a földhivataloktól de a közlekedési és hírközlési hatóságtól is.

A nyugdíj alap jövő évi bevételi és kiadási főösszege 2.999.306,5 millióra csökken, míg az egészségbiztosítási alap bevételi 1.408.714,0 millió forintra, a kiadási főösszege 1.414.566,1 millió forintra csökken, így a hiánya a tervezett 6.700,4 forintról 5.852,1 millióra változik.

Ötpárti megegyezés a költségvetési plafonról és a költségvetési tanácsról

Egyelőre csak szóban, de megállapodtak a parlamenti pártok a vasárnap délutáni egyeztetésükön a költségvetési plafon illetve a költségvetési tanács létrehozásáról. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a találkozó után azt mondta: írásban azért nem tudták rögzíteni a megállapodást, mert előtte meg akarják ismerni az IMF szerződés részleteit. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy a jövő hét elején zárt, ötpárti egyeztetésen ismertesse velük azokat. A liberális politikus szerint két hét múlva szavazhat a törvényről az Országgyűlés.

Azt eddigi elképzelések szerint a jövő évre tervezett kiadási összeg megfelel a plafontörvény elképzeléseinek. 2010-ben és 2011-ben pedig az infláció és a gazdasági növekedés felével megegyező mértékben nőhetne a büdzsé kiadási oldala. A pártok megállapodtak a költségvetési tanács részleteit illetően is. Eszerint a büdzsét előzetesen értékelő testület tagjait a köztársasági elnök, a jegybank elnök és az állami számvevőszék által delegált tagok alkotnák.

Továbbra sincs azonban megállapodás az MSZP által javasolt költségvetési hivatalról, aminek létrehozását az SZDSZ és a Fidesz továbbra sem támogatja.

Ugyancsak nem egyeztek meg a pártok a Fidesz által ismét felvetett javaslatról, amely szerint a kormány tagjai közvetlen felelősséget viselnének a költségvetés betartásáért. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a találkozó után azt mondta: elképzeléseik szerint ha a parlament által jóváhagyott költségvetési számokat túllépné az államháztartás, fizetni kellene a kormánytagoknak. Fél százalékos eltérésnél egyhavi, másfél százalékos különbségnél hat havi fizetésüknek megfelelő összeget. Az SZDSZ támogatja az elképzelést, az MSZP azonban nem. Szabó Lajos, szocialista politikus utóbb nem indokolta pártja döntését, többszöri kérdésre is csak annyit mondott, nem változott korábbi álláspontjuk az ügyben.

Varga Mihály ugyancsak a találkozón beszélt arról is, hogy a Fidesz az IMF megállapodás nyilvánosságra hozását várja a kormánytól, ezt szerintük a költségvetési bizottság ülésén lehetne megtenni. Az ellenzéki politikus szerint az embereknek joguk van tudni mi szerepel a megállapodásban és a pártállami időket idézi a kormány eljárása, amikor teljes titokban köt megállapodást egy nemzetközi szervezettel.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. igazmondó 2008. november 03. 19:43
  „Ezt az országot a politikusok tették tönkre!Leginkább az MSZP,SZDSZ. Fizessék meg ök amit elbasztak !10 évig ne kapjanak csak minimálbért!Szemét népség!”
 • 32. anti 2008. november 03. 19:34
  „Na, tessek! Kellett nektek gyurcsany&co. Most jön az igazi szar idö, ami eltart egy jo nehany evig...”
 • 31. maus-haus 2008. november 03. 19:05
  „Az összes mszp-és és szdsz-es képviselő hat évre visszamenőleg adja vissza a fizetését! Nulla munkáért, nulla forint jár!Az összes mszp-és és szdsz-es képviselő hat évre visszamenőleg adja vissza a fizetését! Nulla munkáért, nulla forint jár!
  zero tolerancia, és a többiek??????”
 • 30. goromba 2008. november 03. 07:44
  „Gyurcsány, ha érdekei úgy kívánják, a fasisztákkal is lepaktál, - most a szlovák fasisztákkal!”
 • 29. előrehozott parlamenti választásokat 2008. november 02. 21:04
  „A számokkal lehet játszadozni, de a végeredmény a legfontosabb.
  Ma a végeredmény azt mutatja, hogy Magyarországot eladósította a koalíció. Gyurcsányban ha egy szikra lelkiismeret lenne, mint ahogyan nincs, már az öszödi beszéde után fel kellett volna állnia a miniszterelnöki székből.”
 • 28. grenadle 2008. november 02. 20:26
  „60éves: "de nem csak az mszp-ben és az szdsz-ben vannak ilyenek (jaj, szörnyű volt hallani. miikor az 56-os elítélt Mécs Imre megvédte a képviselők juttatását: "Ez nekünk jár", ezt mondta.)"

  Mécs Imre mindkét pártot megjárta (SZDSZ, MSZP), de más pártnak nem volt országgyűlési képviselője. Csak az egyértelműség kedvéért.”
 • 27. Gusztos érettségije 2008. november 02. 20:18
  „Azt ilyen Gusztos-féle szdsz-esek helyett többet érne, ha Józsi bácsit behívnák a mezőről! Józsi bácsi legalább a mezőgazdasághoz ért és megmondaná az szdsz-nek, hogy mit lehet megszavazni és mit nem.”
 • 26. 60eves 2008. november 02. 20:16
  „Tenyleg menjen a picsába minden dilettáns, önző, csak a maga érdekeit néző, sunyi, lenyúlós lopós politikus.

  de nem csak az mszp-ben és az szdsz-ben vannak ilyenek (jaj, szörnyű volt hallani. miikor az 56-os elítélt Mécs Imre megvédte a képviselők juttatását: "Ez nekünk jár", ezt mondta.)

  Tényleg, bár már mondtam, menjenek a picsába ezek a dilettáns vérszívő önző politikusok! Aki nem ért semmihez, képviselő lesz, jobb esetben újságot olvas a parlamentben, rosszabb esetben el se megy. Mocskos szemét aljas vérszívók, elég!”
 • 25. goromba de nagyon 2008. november 02. 20:10
  „Hogyan is van az ócska kommancs trükk? Vádold meg ellenfeledet azzal, amit magad akarsz elkövetni! Marha jó ebből a szempontból a 18-as által betett Gyurcsány idézet, különösen ez a része:

  GYF: "Ráadásul ezek a számok ezek nagyon sok esetben, hogyha elő is jöttek, akkor nem voltak igazak. Akkor ezek hamisak voltak, de legalábbis pontatlanok. Én meg azt mondom, hogy merjünk pontosak lenni, mert az országról van szó."

  Őszöd óta tudjuk, hogy a Gyurcsány által közölt számok voltak hamisak. Mégis gátlástalan pofátlansággal teremtette le Orbánt, pedig tudhatta, hogy neki van igaza. Ráadásul a sok agyalágyult hülye azért értékelte jobbra a vitában gyurcsányt, mert úgymond konkrétabb volt a számokkal. A szerencsétlen agymosottak, ha tudták volna, hogy a fele sem igaz a pártatlan számoknak, akkor is rányaltak volna?? Pedig ott a Freudi elszólás és a javítása is: "HAMISAK voltak, vagy legalábbis pontatlanok". Igen, az ő számai valóban hamisak voltak, az Orbánéi legfeljebb pontatlanok lehettek!”
 • 24. előrehozott parlamenti választásokat 2008. november 02. 20:10
  „A pártok egyezkednek, a Gyurcsány-kormány marad, a gazdaság is marad a negatív spiráléban. Nem látok drasztikus átalakítást, gazdaság élénkítő elképzeleléseket.
  Hat év nem volt elég, de majd most... majd most a Gyurcsány-kormány megmutatja nektek....
  Államcsőd bekövetkezése esetén cseszhetitek a kormány felelősségrevonását! Eső után köpönyeg! Gyurcsány már külföldön sem a szavahihetőségéről, becsületességéről híres!”
 • 23. zero tolerancia 2008. november 02. 19:46
  „Az összes mszp-és és szdsz-es képviselő hat évre visszamenőleg adja vissza a fizetését! Nulla munkáért, nulla forint jár!”
 • 22. a szemnek látható 2008. november 02. 19:42
  „ez a kép mindent elárul erről a két sunyi ,hazudozó tolvajról!
  a sunyi sugdolózásuk,mutyizásuk,becstelenség sugárzik róluk!”
 • 21. bojtorjan 2008. november 02. 19:41
  „20! Lejárt a lemezed! Nem vetted még észre!
  "Mindenért Orbánt kell hibáztatni!" (Ron Werber izraeli kampánytanácsadó)
  Nem zavar, hogy az MSZP és az SZDSZ 6 év alatt a csőd szélére juttatta a magyar gazdaságot?
  Ezzel kellene foglalkozni! Én már nem bíztok meg bennük!”
 • 20. ass 2008. november 02. 19:31
  „A szemét zorbán tehet a -1 % GDP-ről is. HA meg az elvtársak miatt -2 v kevesebb lesz, akkor meg mondjon le!

  Mit képzel magáról h csakúgy itt megtesz mindent ami rossz az országnak, még a feriéket is irányítja, pedig már lassan 7. éve nem ő van kormányon!”
 • 19. ámulok-bámulok 2008. november 02. 19:29
  „Meddig rombolsz még Feri? Szerencséd, hogy az én 13. havimat meghagytad...- mondá mama...”
 • 18. grenadle 2008. november 02. 19:12
  „Így kezdődött a 16-os által megemlíytett vita (mellesleg 16-os, nincs a szövegben az ön által idézőjelbe tett idézet, Google).

  Gyurcsány Ferenc: Jó napot kívánok, Hölgyeim és Uraim! Azért jöttünk ma össze, hogy beszéljünk Magyarország dolgairól, hogy hol tart az ország és hogy hova tart. Kollégáink az elmúlt napokban arról állapodtak meg, hogy a mai vita vagy beszélgetés hát egy-másfél óráig fog tartani. Nem kértünk közvetítőt, nem kértünk mediátort ehhez a vitához, hát megpróbálunk magunk elboldogulni ezzel a nehéz feladattal. Jó napot kívánok, Elnök úr, köszönöm szépen, hogy eljött, köszönöm szépen, hogy ha viták után is, de meg tudtunk állapodni arról, hogy ma szót váltunk, hogy hol tart az ország, és hogy merre menjen tovább az ország. Amikor számpárbajra hívtam Önt, akkor nem a párbajon volt a hangsúly, már csak azért sem, mert a párbaj az ellenzék és a kormány között hát a természetes lételem, a verseny, a rivalizálás, hogy kinek van jobb programja. A számokon volt a hangsúly, azért, mert Magyarországon a politikában az elmúlt időszakban számok helyett sok lett a jelző. Közmondások, dakota közmondások, székely viccek, anekdoták, metaforák uralják a magyar politikát. Én meg azt mondom, hogy ne jelző, hanem szám legyen. Ráadásul ezek a számok ezek nagyon sok esetben, hogyha elő is jöttek, akkor nem voltak igazak. Akkor ezek hamisak voltak, de legalábbis pontatlanok. Én meg azt mondom, hogy merjünk pontosak lenni, mert az országról van szó. A számoknak nincsen pártállása, a számoknak nincsen lelke, hát jelzőt is viszonylag ritkán lehet hozzájuk biggyeszteni. Leértékelődő, eltorzult, szorongó, romló, szenvedő, gyászos, zsugorodó, töpörödő. Ezek azok a jelzők, amelyeket az Ön beszédeiből az elmúlt időszakban kigyűjtöttem. Pártelnök úr, melyik ez az ország, amit Ön ilyen jelzőkkel illet?”
 • 17. grenadle 2008. november 02. 19:06
  „HISTORY: Ne ködösítsen!!!! A "számokhoz való értésével" gyurcsány hivalkodott!!!!”
 • 16. HISTORY 2008. november 02. 19:04
  „Gyurcsány-Orbán televíziós vitán 2006-ban :
  az egyik azt mondja a másiknak:
  - "Pártelnök úr mi tehetségesek vagyunk, mi értünk a számokhoz"---
  Hozzászoló: Na ja..., köszi...!!!”
 • 15. hutu 2008. november 02. 18:58
  „A nyugdíjak reálértéke is csökken (mivel az a svájci indexálással a reálbérhez /is/ kötött). A fekete gazdaság, köszöni, jól van, sőt!”
 • 14. papen 2008. november 02. 18:42
  „Szvsz még egy gyenge kis cikket sem ér ez a költségvetés, péntekre úgyis újabb lesz. Az ÁSZ szerint nem jó. Dilettáns banda.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres szívátültetés a két és féléves kislányon

Új szívet kapott Mirjam, az a két és fél éves kislány, akit egy hónapig műszívvel tartottak életben. Tovább olvasom