Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A költségvetés visszavonását követeli az MSZP

A párt a költésvetés "valódi újratervezését" követeli a kormánytól.
Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: új szerkezetű, a gazdasági növekedést serkentő, a lakossági terheket csökkentő költségvetést kell összeállítani, amely finanszírozható, és bizalmat ébreszt az Európai Unióban és a Nemzetközi Valutaalapban.

Úgy vélekedett: nem jelent valódi újratervezést, ha a kormány 320 milliárd forinttal növeli a megszorításokat, csak azt, hogy növeli a lakosság terheit, elvonja a maradék nyugdíjpénztári vagyont, "meglopja a nyugdíjpénztári tagokat", és továbbra is hiteltelenségben tartja a költségvetést.

A szocialista politikus álláspontja szerint az IMF-delegáció és az EU tárgyalócsoportjának távozása is azt mutatja, hogy a büdzsé semmiféle bizalmat nem élvez. Emellett súlyos oknak nevezte azt is, hogy a kormány törvényjavaslatot nyújtott be a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének csorbítására. A Nemzetközi Valutaalap kapcsán azt is megjegyezte: a kormány nem tanult a korábbiakból.

"A gazdaságpolitika nem hasonlítható egy futballmeccshez, itt nem arra megy a játék, hogy ki kit tud kicselezni" - fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve, hogy ha valaki egyszer feláll a tárgyalóasztaltól, az utána lehet, hogy nem jön vissza többet.

Szólt arról is, hogy ha a költségvetés így marad, akkor jövőre a hazai fogyasztás 3-3,5 százalékos csökkenése várható, amit az export nem képes ellensúlyozni. Hozzátette: emellett 10 százalékos reálbércsökkenés prognosztizálható, továbbá bizonytalanná válik a nyugdíjak kifizetése.

"Amíg ez a kormány van, senkinek a keresete, vagyona nincs biztonságban" - jelentette ki Józsa István. Az MSZP-s képviselő szerint "kézzelfoghatóvá teszi" a Magyarországgal szembeni bizalmatlanságot az is, hogy "lehetetlen szabályokat" iktatnak be a ház működésébe, például a zárószavazás előtt egy órával is lehetővé tesznek lényegi módosításokat.

Közölte: a demokratikus frakciók arra törekednek, hogy olyan válságkezelés alakuljon ki, amely "mentes Orbán Viktortól és Matolcsy Györgytől", és olyan kilábalási stratégiát valósít meg, amely nem a terheket növeli, hanem a gazdaságot élénkíti, a gazdaság teljesítményén keresztül biztosítja az ország finanszírozhatóságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabbak lettek a szórakozóhelyek

Csökkent a szórakozóhelyeken a tűzvédelmi hiányosságok, szabálytalanságok száma az ellenőrzések… Tovább olvasom