Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A költségvetést módosító indítványokról szavaztak

Az Országgyűlésben befejeződött a szavazás a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról. A korábbi évekhez képest kevesebb volt a módosító indítvány, és nem változtattak lényegesen a tervezeten.
A korábbi évekhez képest kevesebb volt a módosító indítvány, és nem változtattak lényegesen a tervezeten. Négypárti javaslatra megemelték például a Vöröskereszt támogatását. A különböző szociális és családtámogatási kereteket növelték, hogy a vizitdíj miatti többletkiadást megtéríthessék a rászorulóknak. Az önkormányzatok is kaptak külön 100 milliót erre a célra, ugyanakkor az eredetileg 22 milliárdra tervezett vizitdíj-bevétel összeget több mint egymilliárddal magasabban állapították meg. A település vis maior tartalékát 120 millióval növelték. A kormány terveivel ellentétben, mégsem szűnik meg az a lehetőség, hogy a helyhatóságok, ha saját erőből fejlesztenek, az összeg 25 százalékát visszaigényelhetik.

Megszavaztak két ellenzéki indítványt is. Kereszténydemokrata képviselők javaslatára minden, önhibáján kívül hátrányos helyzetű település kaphat költségvetési segítséget az uniós pályázatokhoz szükséges önrészhez, és nemcsak a kedvezményezett kistérségekben fekvők. A Fidesz-KDNP javaslatára pedig az önkormányzatok közoktatási támogatását emelték meg kétmilliárd forinttal.

Néhány további olyan módosító javaslatot is elfogadtak, amelyet a kormány nem támogatott. A belterületi földutak burkolására 2,5 milliárdot csoportosítottak át, növelték a távfűtési díj támogatások keretét. Egymilliárd forintos pályázatot hoztak létre, hogy ösztönözzék a pedagógusok teljesítményértékelését az iskolákban. A művészeti alapoktatásban csak azoknak az intézményeknek a támogatását csökkentik, amelyek nem szerzik meg a szükséges minősítést.

A miniszterelnökség terhére megemelték a népegészségügyi szűrővizsgálatokra szánt összeget. A nép ügyvédje intézmény jogi segítőinek óradíját 2500-ról 3000 forintra emelték. Valamivel több pénzből működhetnek majd a közigazgatási hivatalok, és nagyobb összeg jut a munkához jutást segítő akciókra is. A Nemzeti Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatását 150 millió forinttal növelték.

A televízió üzemben tartási díját a kormány eredeti tervei szerint csak a magánszemélyektől és a közintézményektől vállalta volna át a költségvetés, a cégektől nem. Az idegenforgalmi érdekképviseletek érvei hatására azonban most elfogadták, hogy a szállodáknak csak áprilistól kelljen fizetniük, és akkor is csak a díj 60 százalékát.

A költségvetésen kívül a közlekedési törvénymódosító csomaghoz benyújtott képviselői indítványokról is döntöttek. Szabad demokrata javaslatra a jövőben a parkolási díj- vagy pótdíj-követelést is a szabálytalanság után 60 napon belül köteles a parkolócég postára adni, és a követelés egy év után évül el. Évekkel ezelőtti parkolási ügyekért tehát nem kérhetik majd a pénzt a társaságok. Ugyanez vonatkozik a jogosulatlan úthasználatra, tehát a matrica nélküli autózásra is.

Csaknem egyhangúlag döntöttek a képviselők az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottságról, amely a ciklus végéig, 2010 tavaszáig működhet ellenzéki elnökkel, 6-6 kormánypárti és ellenzéki taggal. Hétfőn este úgy látszott, hogy az utóbbi napok egyetértése megbomlik, az egyik szocialista módosító indítványról ugyanis az volt az előterjesztő Fidesz- és KDNP-képviselők véleménye, hogy az megengedhetetlenül szűkítené a testület hatáskörét. Ezt az indítványt azonban az alkotmányügyi bizottság a Házszabályba ütközőnek minősítette, tehát nem is szavaztak róla, és így a két oldal egyetértésével megszületetett a határozat. A bizottság tagjait várhatóan a jövő héten választják meg.

Az ülés szünetében egyébként a költségvetési bizottság elfogadta a jövő évi büdzsé főösszegeit, amelyek a délelőtti módosítások megszavazása után alakultak ki. Veres János pénzügyminiszter közölte, hogy az általános tartalék 42,2 milliárd forint lett.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom