Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A korai nyár az energiaszámlát is megdobja

A hirtelen jött meleg miatt az elmúlt héten 5-7 százalékkal több volt az energiafogyasztás Magyarországon. Ez körülbelül 3-400 megawattos plusz igényt jelent naponta, ami tartós kánikula esetén akár meg is duplázódhat.
A hirtelen jött meleg miatt az elmúlt héten 5-7 százalékkal több volt az energiafogyasztás. Ez körülbelül 3-400 megawattos plusz igényt jelent naponta, ami tartós kánikula esetén akár meg is duplázódhat - mondta el a Független Hírügynökségnek a hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. forrásszervezési osztályának vezetője. Tihanyi Zoltán szerint ebben az esetben importra szorul az ország, az ellátás biztonságát azonban nem fenyegeti veszély.

A tapasztalatok szerint az energiaigény 25-30 Celsius fok között ugrik meg a leginkább, 30 fok felett tetőzik, majd lassan "ellaposodik". A fogyasztás jó részét ilyenkor a légkondicionálók teszik ki, amelyből egyre több van Magyarországon. Két-három évvel ezelőtt még a jelenlegi csúcs felét, azaz 3-400 megawattot használtak el - mondta Tihanyi Zoltán.

Az április-májusi fogyasztás egyébként 5400-5500 megawatt körül tetőzik, az abszolút napi rekord pedig tavaly november 29-én 6602 volt. A nyári csúcsot július 19-én mérték, akkor 6320 megawatt fogyott egyetlen nap alatt.

Olvasóink írták

 • 10. Passatgt 2008. július 16. 11:31
  „Szerintem a visszavont RHD a lap végén valami levonást jelent”
 • 9. raffy2 2008. június 03. 22:27
  „na most minden a klímára van fogva.szeretnék érdeklődni,hogy az eon elszámoló számla hátoldalán mit jelent?elosztói forgalmi,elosztói veszteség,kiegyensúlyozási díj,visszavont RHD,tájékoztatás összesen.ez mostantól van.na ezek miatt emelik az áram árát.”
 • 8. Cat 2008. június 03. 20:30
  „"Igen a seggen ülő jó sok agyonra dolgozó emberke...is bírhatná a meleget.."
  A fizikai aktivitás hiányát bőven ellensúlyozza az, hogy nincs légmozgás és a munkatársak kipárolgásának bűzében ülsz :P Továbbá hogy nem vetkőzhetsz rövidgatyára...
  Nem mintha a dögmelegben dolgozó fizikai munkásokkal nem éreznék együtt.”
 • 7. Konrad 2008. június 03. 19:49
  „A klíma kültéri részéhez nem kell építési engedély. Régebben kellett, de nemrég változtatták a szabályt.

  A jó klíma - azaz tisztított, karbantartott - csak akkor nem egészséges, ha helytelenül használják. Pl. 35 fokban nem 21-et kell csinálni... Meg a klíma "szele" nem szabad, hogy ráfújódjon az emberre (jó kis karfájás lehet pl. abból, ha a karodra megy).

  Lakásban sem árt szerintem a klíma, sokkal élhetőbb így nyáron is az élet. Ezt így tapasztalatból mondom.”
 • 6. miracle 2008. június 03. 17:36
  „Az irodákban igenis legyen klíma, egyenesen kötelezővé tenném. (fűteni is kötelező, pedig van nagykabátja mindenkinek). Kinn a földeken, ha meleg van az egy dolog, gatya, ing le, szél is fúj esetleg, senkit se érdekel, ha izzadsz. Az irodában áll a 30 fokos levegő, folyik rólad a víz, büdös leszel, plusz még b.szogatnak, hogy miért nem vagy nyakkendőbe, hosszú gatyába stb. Sokkal rosszabb.”
 • 5. márnemis 2008. június 03. 16:48
  „Nem kell bemutatni..gép mellett dolgoztam az sem volt leány álom,mivel még hideg víz sem volt.
  Jó meleg levegő az igen. (41év)”
 • 4. limux 2008. június 03. 16:01
  „márnemis:
  "Igen a seggen ülő jó sok agyonra dolgozó emberke...is bírhatná a meleget..
  Ne csak a kinti melósok..kőműves,földművelő..kubikos...meg sorolhatnám,,,nem ???
  Biztos vagyok a Fehérházba"..nagyon kényelmesen elvannak!!!!!!!!!"

  Biztos igazad van, egyszer próbáld ki, napi 8 órán keresztül a monitor előtt ülni, koncentrálni arra, amit csinálsz (pl.: táblázat felöltés). Elzsibbad a lábad, görcsöt kap a vállad, fáj a fejed, fáj a szemed. Ja és mindezek mellé oda is ragadsz az egérhez, billentyűzethez, mert ülő helyzetben! szakad rólad a víz. A határidők másnaposak és aznap kaptad meg a munkát, de meg kell csinálni.
  Biztos van olyan irodista, akire te gondolsz, nem doglozza halálra magát, csak nem szabad általánosítani. Egyébként a légkondi nem is igazán egészséges, sajnos a mai modern világban nem tudnak rendesen hőszigetelt épületeket építeni, lehet, hogy túl drága? Pedig vissza hozná az árát később...
  A kinti melósoknak:kőműves, földművelő, kubikos, ahogyan soroltad meg elismerésem, hogy ilyen körülmények között is tudnak dolgozni.”
 • 3. che 2008. június 03. 15:37
  „Hát biztos nem az én klímám dobja meg az országos fogyasztást, hanem az irodaházak tömkelegének a központi klimaberendezései amelyek akkorák mint a ház...! És egyre több van az országban...bank, adóhivatal, bizosító, mindenféle csak melós nincs aki fizessen nekik...Persze az sem semmi ahogy ki néz a város többségének az épületeinek homlokzatán a külömböző méretü ,tipusu, teljesítményű klima egység....ronda -röviden. Úgy tudom engedélyhez kötött a klima elhelyezése nem ? Hahoo hatóságiak..lehet ellenörizni kinek van és kinek nincs engedélye ! Úgy is ez a divat most az országban, mindenki fel jelent mindenkit.”
 • 2. 4 2008. június 03. 14:29
  „A cím elejére én még odaírnám, "a villanyár emelés és ...."”
 • 1. márnemis 2008. június 03. 14:18
  „Igen a seggen ülő jó sok agyonra dolgozó emberke...is bírhatná a meleget..
  Ne csak a kinti melósok..kőműves,földművelő..kubikos...meg sorolhatnám,,,nem ???
  Biztos vagyok a Fehérházba"..nagyon kényelmesen elvannak!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váltóhiba okozta a budapesti 1-es villamos kisiklását

Az egyik váltó nem akkor lépett működésbe, amikor kellett volna. A balesetben senki nem sérült meg… Tovább olvasom