Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A kórház tetején lesz a helikopter-leszállópálya

Folytatás az 1. oldalról.

Másként rendelkeztek a támogatók

– Pedig a volt polgármester mentőhelikopter beszerzésére 2005 decemberében társadalmi kezdeményezést indított. E célra több mint hárommillió forintot adományozott az alapítvány számára. A programot többen is anyagi felajánlásokkal segítették, így nem sokkal később már hétmillió forinttal számolhattunk – folytatta dr. Fodor Zsuzsanna. – A lelkesedést fokozta, hogy az Országos Mentőszolgálat akkori vezetője azt ígérte: az OMSZ ugyanannyit fog hozzátenni, amennyi összegyűlik a helybéliektől. Miután nyilvánvalóvá vált a beszerzés meghiúsulása, nyilatkoztattuk a céltámogatást tevőket pénzük felhasználásáról. A legtöbben visszautaltatták a pénzt, illetve azt más egészségügyi alapítványnak adták. A megmaradt négymillió forinttal az Erzsébet-kórház műszerbeszerzéseit és a prosztataszűrési programot fogjuk támogatni.

Pápára tervezik a regionális légibázist

Dr. Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: állami tulajdonú és jól felszerelt mentőhelikoptereik egyenként hatszázmillió forintba kerülnek, s az osztrákoktól bérelt öt gép eredeti ára is meghaladja a darabonkénti egymilliárd forintot. Ennek tükrében a négy-, illetve a hétmillió forint őszintén szólva is komolytalan anyagi forrásnak tekinthető helikoptervásárlásra. Ugyanakkor tény, hogy légi mentés szempontjából az ország északnyugati térsége hiányos, a Dunántúlon csak Pécsett és Balatonfüreden áll készenlétben mentőhelikopter. Ezért terveik szerint – még a nyár folyamán – Pápán rendeznek be egy új légibázist, hiszen itt érvényesül a legfontosabb alapelv: a helikopter bevetési hatósugara, a lefedett kör minél nagyobb része hazánk területén legyen. Az ügyvezető hozzátette: az északnyugati országrész településeinek felelős vezetőit még ebben a hónapban egy soproni fórumra hívja, hogy a közös érdekeket szolgáló pápai mentőhelikopter-bázis részleteiről tárgyaljanak.

Alaptalan volt a félelem

Időközben az Erzsébet oktató kórház – az önkormányzat által biztosított 1,75 millió forintos önrésszel – a sürgősségi betegellátó rendszer fejlesztése keretében pályázott helikopter fel- és leszállópályára. Egy éve véglegessé vált, hogy Sopron sikerrel járt, az Egészségügyi Minisztérium támogatja az elképzelést. A pályázaton hétmilliót lehetett nyerni.
– Az illetékesek először a kórház területén lévő egyik parkolóra gondoltak lehetséges le- és felszállópályaként, mivel attól tartottak, hogy a központi tömb tetőzete nem bírja el a helikoptert – mondta Fábiánkovits Ferenc tervező. – Szakemberekkel történt egyeztetések után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy alaptalan a félelem, a tetőzeten igenis létrehozható egy korszerű helikopterpálya. A létesítmény költségei elérhetik a nyolcvanmillió forintot, de a terepi leszállópálya – a védőfalakkal és más kiegészítőkkel együtt – is több tízmillióba kerülne. Így viszont a kor színvonalához sokkal jobban igazodó, minden igényt kielégítő mű létesül, amelyet betegszállító biztonsági lifttel is ellátnak. A beruházás egésze technikailag több ütemre bontható, ezzel együtt a finanszírozás is több részletből tevődhet össze.
– A soproni kórház a súlyponti intézmények között kapott helyet. Bízunk abban, hogy az egészségügyi reform keretében a súlyponti kórházak részére újabb pályázatot is kiírnak mentőhelikopteres le- és felszállópálya kialakítására, fejlesztésére – tájékoztatott dr. Simon István alpolgármester. – Elképzeléseink szerint a soproni munkálatok a pápai bázis létrejöttével párhuzamosan kezdődnének el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom