Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A kórházak a csőd felé tartanak

A kórházak felhalmozott adósságainak rendezése nélkül csődbe mehetnek a hazai egészségügyi intézmények - mondta csütörtöki telefonos sajtótájékoztatóján a Fővárosi Közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke.

Havas Szófia emlékeztetett rá, hogy a kórházak beszállítói már csak készpénzért, illetve az adósság rendezése után hajlandók eljuttatni az intézményekhez a megrendelt gyógyszereket, orvosi gépeket és műszereket. Ez gyakorlatilag meg tudja bénítani a betegellátást - tette hozzá.

Az ellenzéki szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a közműszolgáltatók, így az elektromos, a víz- és a gázművek is bármikor "elzárhatják a csapokat" a sokszor százmilliós nagyságrendű tartozások miatt. Azokban az intézményekben, ahol sürgősségi betegellátás zajlik, már a műtéteket is lehetetlen lesz elvégezni - mondta Havas Szófia.

A kórházak sokszor maguk próbálnak tárgyalni a beszállítókkal és a közműcégekkel, de az adósságokat csak a tulajdonos állam vagy önkormányzat rendezheti. Havas Szófia példaként említette a Heim Pál Gyermekkórházat, amely százmilliós összeggel tartozik a gázműveknek. Az MSZP-s politikus szerint a fővárosi gázszolgáltató várhatóan nem kapcsolja ki a szolgáltatást, de a vidéki kórházakban ez is megtörténhet.
Havas Szófia megemlítette a százágyas traumatológiai osztállyal működő és sürgősségi ellátást végző újpesti kórházat is, ahova a szintén százmilliós tartozás miatt csak akkor szállítanak gyógyszert, ha az intézmény előre kifizeti.

Olvasóink írták

 • 4. smalltown 2011. július 07. 19:30
  „Mikozben kormanyunk Himnuszt irogat at, Mol-ozik, meg az osszes hamuba sult fassaggal tolti az idejet, szep lassan beborul minden.....:(”
 • 3. igazságkereső 2011. július 07. 16:57
  „Sajnos nincs ebben semmi meglepő! 2002 óta semmilyen kórházi konszolidáció nem történt,ellenben a magyarországi bankokat elsők között konszolidálta a Gyurcsány kormány az állítólagos bankválságra ( melyet a bankok saját maguk kreáltak!) hivatkozással,miközben a magyarországi bankok 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert!Ezt a tényt a leánybankok anyabankjai ismerték el még 2010 tavaszán,miközben ezek a bankok ügyfeleiket teszik teljesen tönkre a tisztességtelen nyereségeik további növelése érdekében! Van néhány ilyen kiemelkedően tisztességtelen bank Magyarországon,mint pl.: a Budapest Bank, a CIB Bank Zrt, és ennek autó lízingeléssel foglalkozó "leányvállalata" a CIB Lizing Zrt - jelenleg beolvadás alatt! Szóval lenne itt feladata bőven a PSZÁF-nak is,de úgy tűnik,hogy eddig még nem "érzékelték"a lakosságot tönkretevő tevékenységeiket, pedig a "napnál világosabban" lehet látni azt a fajta tisztességtelen banki magatartást, melyet gátlástalanul folytatnak az általuk kreált "válság", azaz 2008 ősze óta! Tessék mondani: van remény a banki gátlástalanságok további folytatásának megállítására?!! Dr.Boross Imre közgazdász "Mohó bankok diszkrét bája" -Magyar Hírlap 2010.november 26. péntek - és Torba Tamás közgazdász "Adósrabszolga devizahitelesek" Magyar Nemzet 2011.május 28.szombati szám! Mind a mai napig senki nem cáfolta meg a két közgazdász szakmai állítását! Adódik a kérdés: miért is akarják teljesen tönkretenni a magyarországi leánybankok a lakosság egy igen jelentős részét az általuk jól kitalált "svájci frank alapú" de jó magyar forinthitellel?!! Tudja valaki erre a konkrét választ,mert a jelenlegi helyzet az, hogy egy demokratikus országban antidemokratikusan teszik tönkre a bankok csalások ezreit, tízezreit!! "Állítsátok meg Arturo Qiut!!"”
 • 2. Jozsoci 2011. július 07. 16:12
  „Tragédia. A fideszesek szerint ezért is Gurcsány a felelős. Egy hónappal ezelőtt meg kellett venni a MOL részvényeket, amik egy napról a másikra 100 milliárdot buktak. Erről is írjanak!”
 • 1. maci52 2011. július 07. 15:27
  „Soha sem értem meg,miért kell nálunk egy <moderálva> politikusnak,semmit tevőnek milliókat keresni,a lapátosnak,kétkezi melósnak 70 ezret???IFM hitelből??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négynapos hőségriadót rendel el az országos tiszti főorvos

A legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendel el az elkövetkező négy napra az országos tiszti főorvos.
Tovább olvasom