Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

A kórházi elszámolások 25 százaléka mögött nincs teljesítés

Mindössze pár órát töltött egy hölgy egy kórházban, míg szemhéjáról jégárpát távolítottak el, az intézmény azonban négynapos kezelést tüntetett fel a papírokon. A beavatkozásért, ha a szabályok szerint jár el a kórház, 72 ezer forintot kapott volna az egészségbiztosítótól, így azonban az ötszörösét.
Az eset nem egyedülálló, az abortuszon átesett nőknél rendszerint egynapos kezelést számolnak el, noha még nem akadt példa arra, hogy a beavatkozást követően egy nő is bennmaradt volna a kórházban.

Radnai Zoltán, a fővárosi Szent István és Szent László Kórház főigazgatója úgy véli: az elszámolható díjak közel sem fedezik a kórházi költségeket. Egy neve elhallgatását kérő orvos is azt mondta az újságnak: operáció előtt mindegyik betegét, akit nem saját ambulanciája küldött, újravizsgálja, nem engedheti ugyanis meg magának, hogy a műtőasztalnál derüljön ki, olyan betegséget operál, amely csak az elszámolás miatt létezik.

Az OEP szakembereinek becslése szerint a kórházi elszámolások 20-25 százaléka mögött nincs valódi teljesítés. A visszaéléseket visszaszorítandó, Molnár Lajos szakminiszter legutóbb egy minimális időkeretet határozott meg a beavatkozásoknak: az öt percnél rövidebb orvos-beteg találkozók után nem fizet az egészségbiztosító. Azóta negyedére csökkent az elszámolt beavatkozások száma, az új szabály miatt azonban bizonyos helyeken várólisták alakultak ki: egy kisvárosi csontritkulás-szűrő és -kezelő szakellátáson például 2008-ban van a legközelebbi szabad időpont.

Mint ismert, áprilistól a betegek taj-számuk alapján ellenőrizhetik, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe. Eddig 470-en jelezték az OEP-nek, hogy nem azt a kezelést számolták el részükre, amit kaptak. Az egészségbiztosító megszűrte a panaszokat, és 220 esetben kért magyarázatot az adott intézménytől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom