Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A kormány 280 milliárddal csökkenti idei kiadásait

Közleménye szerint a kabinet az elmúlt időszakban több mint 50 olyan intézkedésről döntött, amely a válság hatásainak enyhítését szolgálja.
A kormány idén csaknem 280 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés kiadásait, így kívánja megőrizni a büdzsé egyensúlyát - áll a kormányszóvivői iroda keddi közleményében. Eszerint a kabinet az elmúlt időszakban több mint 50 olyan intézkedésről döntött, amely a válság hatásainak enyhítését szolgálja. A kormány egyebek mellett az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő törvény, a 4+1 napos munkahetet lehetővé tevő munkahelymegőrző támogatás, a diákhitel megemelése, illetve az építőipari beruházásokra a következő másfél évben felhasználható 1800 milliárd forintos támogatással kívánja csökkenteni a válság hatásait - áll a közleményben.

A kormány a kötségvetési kiadások lefaragása érdekében döntött a minisztériumok dologi kiadásainak 60 milliárd forintos csökkentéséről. A kiotói széndioxid-kvóta értékesítéséből befolyó csaknem 20 milliárd forintos többletbevételt olyan nemzeti klímavédelmi és energiahasznosítási programokra fordítja a kabinet, amelyeket korábban nemzeti forrásból is finanszírozott.

A gyógyszerellátás és a kórházi ellátórendszer átalakításával összességében 30 milliárd forinttal csökkenthetők az egészségügyi kiadások. A lakásépítési és otthonteremtési támogatások átalakítása 10 milliárd forintnyi kiadáscsökkentést tesz lehetővé, a gáz- és távhő ártámogatás átalakítása pedig további 20 milliárd forint megtakarítást eredményez. A rehabilitációs rendszer hatékonyabbá tételével, a rászorultság következetesebb ellenőrzésével idén csaknem 10 milliárd forintot lehet megtakarítani a rokkantnyugdíj rendszerében - zárul a kormányszóvivői iroda keddi közleménye.

Olvasóink írták

 • 13. Elendur 2009. március 11. 10:13
  „Közkazdászt keresek! (sevenof9 is jó!)

  A diákhitel megemelése hogyan ránt ki minket a szarból?”
 • 12. bambinaXX 2009. március 11. 09:24
  „az 50 intézkedésből nyilván a legelső, amelyben lemondanak a fizetésük egy részéről és egyéb juttatásokról.. Miért kell pl. audikat venni nekik?? mutassanak példát: itthon gyártják/tották/ a suzukit, vettek volna olyat a seggük alá.. ezzel is a mhelyek megtartását segítenék.
  Nem értem (nyilván, m szöszi vok), h miért vannak olyan kevesen a parlamentben??!! csak az van ott, aki épp felszólal. ha én nem megyek be a mhelyemre - kirúgnak.. Felháborító!”
 • 11. hehe 2009. március 11. 09:13
  „HUHA.”
 • 10. makákó 2009. március 11. 08:38
  „miért csak ennyit? én 280 milliárdra nem lennék annyira büszke! Sándor Klára egy lecsúszott keletnémet párttitkárra hasonlít, akire rossz ránézni. Ergo ha megszólal, mindenki befogja a fülét.
  Csak fizetést kap, vagy dolgozott is már valaha?”
 • 9. legal 2009. március 11. 07:40
  „Kedves N.P., legközelebb nem Sándor Klárára kell szavazni. Ez a választó polgárok kezében lévő demokrácia jellemzője. Mindenkinek élni kell szavazati jogával, s az alkalmatlan máris repül...”
 • 8. N.P. 2009. március 11. 07:07
  „legal

  Az egyéniben bejutott képviselőktől sem várnék sokat, mert az indulásáról és a kampányfinanszírozásról a pártja dönt. A pártja osztja a bizottsági helyeket, államigazgatási pozíciókat stb. tehát pontosan tudni fogják, hol lakik a Jóisten...

  Most pld. Sándor Klára mennyit foglalkozott a körzetével?”
 • 7. vogyo 2009. március 11. 05:15
  „Mikor fogok olyan hírt olvasni, hogy megtakarítottak ENNYIT, és ezt ARRA adták oda.
  A duma nem kerül nekik semmibe, csak nekünk.
  Pártlistás választás: Azért kellene, mert sok nagyfejű egyéniben nem jutna be, és ezzel tisztában van.”
 • 6. legal 2009. március 11. 01:08
  „A Fidesznek is megvan az akarata a Parlament létszáma csökkentéséhez, számbelileg ugyanannyi, amennyit az MSZP gondol. De! Látni kell a két elgondolás közötti különbséget, hogy megértsük, miért nincs megegyezés a dologban. Az MSZP pártlistás választást akar, míg a Fidesz az egyéni képviselői rendszert akarja a jelenlegi szisztéma szerint. A pártlista lényege, hogy szélsőséges esetben előfordulhat, hogy az MSZP pártlistáján felsorolt személyek mindegyike budapesten élő, a húsosfazék közelébe tartozó ingyenélő lenne. Mondjuk Lendvai Ildikó ismeretség köre. Ez komoly esély. Az egyéni kerületi rendszerben történő választásnál pedig - az előzővel szemben - az ország minden körzetét képviselheti az ott a választók bizalmából nyertes ember. Nos, melyik volna jobb, kedves szegediek?
  Egyébként Tölgyessy Péter politika elemző SZDSZ-es jogász szakértő szerint egyáltalán nem biztos, hogy a kevesebb létszámmal bármennyit is megtakarítani lehetne, hiszen az államvezetés kiterjedt funkciói ellátásához, a törvényalkotás menetéhez kevesebb képviselő esetén több szakértő alkalmazottra volna szükség.”
 • 5. aranka2 2009. március 10. 21:57
  „A parlamenti létszámleépítéshez a fidesz akarata is kell”
 • 4. comet 2009. március 10. 21:09
  „hiányolom a parlamenti létszám leépítésből és bércsökkentésből adódó megtakarításokat, pár milliárdot az is jelentene.”
 • 3. Krampampuli 2009. március 10. 21:06
  „egy nadrágszíjat lehet húzni húzni de ha már nincs rajta lyuk sokáig tartani nem lehet :-)”
 • 2. maci52 2009. március 10. 20:42
  „Röhejes az egész,fű alatt meg milliárdokat osztanak maguk közt szét.”
 • 1. csutka 2009. március 10. 20:34
  „remélem magukon kezdik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók égtek ki Józsefvárosban

A kocsik a Práter utca és Illés utca sarkánál gyulladtak ki, de egyelőre még nem tudni a pontos… Tovább olvasom