Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

A kormány elfogadta a közfoglalkoztatás új szabályait

A kormány elfogadta a közfoglalkoztatás átalakításának részletszabályait tartalmazó kormányrendeletet - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010. december 31-én megszűnik a 270 ezer embert érintő eddigi program, és 2011 januártól új közfoglalkoztatási rendszer lép helyébe.

Czomba Sándor elmondta: megszűnik a rendelkezésre állási támogatás (RÁT) és helyette bérpótló juttatás (BPJ) lesz. Ennek mértéke megegyezik a jelenlegi RÁT összegével, azaz a mindenkori öregségi nyugdíj minimuma, 28.500 forint.

A lényeges változások közül az államtitkár kiemelte, hogy 2011-ben legalább 30 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki a rákövetkező évben, 2012-ben bármilyen ellátásban szeretne részesülni. Ha valakinek nincs meg a 30 nap munkaviszonya, ezt a feltételt úgy is lehet teljesíteni, hogy hat hónapig munkaerő-piaci képzésben, programban vesz részt.

Czomba Sándor szólt arról, hogy az önkormányzatoknak lehetőséget adnak arra, rendeletben szabályozzák a saját lakókörnyezet rendben tartási kötelezettségét, és aki a lakókörnyezetét nem tartja rendben, az nem lesz jogosult ellátásra.

Lényeges változás, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a végzettségének megfelelő vagy annál eggyel alacsonyabb szintű munkát köteles elvállalni a munkanélküli. Ez jövőre megváltozik, és köteles elfogadni a munkaügyi szervezet által felajánlottat is - hangsúlyozta az államtitkár.

Elhangzott: jövőre bővül a közfoglalkoztatásban résztvevő munkáltatók köre is. Januártól a cégek - ha hátrányos helyzetű munkanélkülit szeretnének foglalkoztatni - a vállalkozásban, akkor maximum 8 hónapig a bruttó bér- és járulék 70 százalékát kaphatják meg támogatásként, és ez 4 hónapos foglalkoztatási kötelezettséggel társul. A Start és a Start Extra kártyának a kedvezményeit is lehetőség lesz igénybe venni a továbbfoglalkoztatási 4 hónap alatt.

Az önkormányzatokon kívül az egyházak, a civilszervezetek és a kisebbségi önkormányzatok is lehetőségük lesz pályázni a közfoglalkoztatás keretében - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: az új közfoglalkoztatási program három fő elemet - az országos, illetve az önkormányzati 6-8 órás, valamint az önkormányzati 4 órás rövidebb idejű közfoglalkoztatást - tartalmaz. Bizonyos esetekben az önkormányzati közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó dologi kiadásra is biztosítanak egy meghatározott keretet.

A 2011-re áthúzódó közmunka szerződésekkel kapcsolatban Czomba Sándor elmondta, hogy az önkormányzatok 2011. február 28-ig ezt alkalmazhatják, ezután pedig az új finanszírozási modell alapján kell szerződést kötniük az érintettekkel.

A következő héten a kirendeltségeken keresztül az önkormányzatok részletes tájékoztatást kapnak a változásokról.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatást a kormány áthidaló megoldásként kezeli, amelynek igazságosan, hatékonyan és átláthatóan működőnek kell lennie. Olyan közfoglalkoztatási rendszert szeretnének működtetni, amely nem hat az elsődleges munkaerőpiac ellen - hangsúlyozta Czomba Sándor.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2010. december 17. 18:09
    „hogy az önkormányzatoknak lehetőséget adnak arra, rendeletben szabályozzák a saját lakókörnyezet rendben tartási kötelezettségét, és aki a lakókörnyezetét nem tartja rendben, az nem lesz jogosult ellátásra.

    Természetesen a diktátor polgármester előfogja írni,hogy az ezüstöt naponta tisztítani ,az ólom kristály poharakat vázákat reggelente szellőztetni, a szekrényekbe skatulás rendnek lenni, reggelre fog és segg mosás után tiszta szattyánt venni,a tanyasi paraszt elöljáró képét megsüvegelni.. , imádkozni a...jó é..... a,...is imába fogjuk foglalni.
    Tényleg igazi középkor abból is a legsötétebb fog következni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a Magyar Filmszemle?

Vezér Éva, a Magyar Filmunió vezetője e-mailben tájékoztatta a nemzetközi filmszakmát arról, hogy… Tovább olvasom