Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A kormány elfogadta az új fegyvertartási rendeletet

A jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek; a fegyvertartási engedélyt kérőknek az új szabályok szerint előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.
Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a kormány szerdai ülése után budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a kabinet módosította a fegyvertartásról szóló kormányrendeletet, az egészségügyi miniszter az orvosi alkalmassági szabályokról szóló miniszteri rendeletet.

A kormány döntése értelmében az igazolt egyesületi tagság mellett az érintetteknek szüksége van az országos sportági szakszövetség által megállapított A, vagy másodosztályú minősítésre - szögezte le a miniszter.

Forgács Imre aláhúzta: az új szabályok szerint a pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek, és azt kérőknek is, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is.

A versenyzőkről szólva kiemelte: engedélyük hatályát az új szabályozás visszamenőleg nem érinti, de a sportlövőknek a soron következő orvosi vizsgálatnál, az új szabályok értelmében, a pszichológiai alkalmassági követelményt is teljesíteniük kell.

A fegyverek tárolásának új szabályairól szólva a szakminiszter elmondta: a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvert az engedéllyel nem rendelkező sportlövők kizárólag a tárolóhely, a verseny, vagy az edzés helyszíne közötti közvetlen szállításkor tarthatják maguknál és csak az adott sporttevékenység időtartama alatt.

Általában is szigorodnak a fegyvertartási szabályok - közölte Forgács Imre azzal, hogy a szigorúbb tárolási feltételek megteremtésérére féléves moratóriumot ír elő a rendelet, e szerint ennek augusztus 31-ig kell megfelelni. Hozzátette: ha a fegyvertartók átmenetileg, hosszabb utazás, vagy más ok miatt nem tudják teljesíteni a fegyvertartási előírásokat, akkor a kérhetik azt a szolgáltatást, hogy a rendőrség átmeneti ideig, maximum 180 napig tárolja a fegyvert.

A miniszter felhívta arra a figyelmet, hogy az új szabályokról egyeztettek az érintett szakmai szervezetekkel; a kabinet az új szabályokkal szeretné megakadályozni, hogy az önvédelmi fegyverek szigorú tartásához képest ne legyen lehetőség arra, hogy a sportcélú fegyvereket "kvázi" önvédelmi fegyverként használják.

A fegyvertartás szigorítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatáson 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Olvasóink írták

 • 6. klj_54 2010. március 11. 15:35
  „Utálok minden fegyvert, mégis azt látom, hogy egy gyáva hatalom rinyál emiatt mindent betilt!
  Tiltsa be a kezem, mert azzal is lehet ölni!”
 • 5. flexsnake 2010. március 11. 09:51
  „3. persze biztos ezek is éhesek voltak. Hagyjál már a marhasággal. Ez csak szóterelés. A valódi fellelős az a barom aki kitalálta hogy a sportoló szabadon vásároljon meg tartson fegyvert. Szerintem ritka az a darukezelő aki hazaviszi a darut vagy az a mozdonyvezető aki beáll a saját garázsába, Otthon nincs szüksége ezekre, ne tartsa otthon.”
 • 4. flexsnake 2010. március 11. 09:49
  „NA ennek sok értelme van. Semmi nem változik. Akinek eddig is volt annak ezután is lesz. Ez nem változtatás ez egy semmi. A sportolónak nem kell otthon tartania a fegyvert. Fogják már fel hogy önvédelemre nem adnak ki lőfegyvert miközben beíratkozik az ember egy lőegyletbe és gyakorlatilag úgy vesz fegyvert ahogyan akar. A sportolónak nem kell hazavinnie, a klubok oldják meg a tárolást. Majd ettől nem lesz lövöldözés? Ettől nem lesznek öngyilkosságok? Fenét.”
 • 3. pecásolvasó 2010. március 11. 09:27
  „Nem az a lényeg kinek van fegyvere , vagy kinek nincs! ha a kormány olyan légkört teremt az órszágban hogy ki nyilik a bicska a zsebben. Akkor ne engedje a fegyver tartást mert ez esetben nincs biztonságban . Ellenkezö esetben ha a jólét megfelelö és a korupció nem létezik, társadalom egyenlö jogokat ad a népnek ! NEMCSAK A POLITIKUSOK gazdagodnak Akkor nem kell félni a fegyver tartástól ! Ha a nép élet nivója megfelelö senki nem fogja a másét irigyelni azt elvenni ! Viszont ha valakinek nagyon korog a gyomra ! Hát ne tudd meg mire képes!!
  Nemvagyok hive a fegyver tartásnak !! De ezek a félelemböl hozott törvények felzaklatnak!!”
 • 2. jq 2010. március 11. 08:36
  „Így van, csak a bűnözőknek lehessen fegyvere...”
 • 1. liongate 2010. március 11. 07:15
  „Már régen így kellett volna lennie!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a március 10-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom