Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A kormány féléves munkáját értékelték a parlamentben

A miniszterelnök a kormány féléves munkájának értékelésekor megköszönte a magyar nép együttműködését, azt, hogy a nemzeti radikalizmus helyett a nyugalmat és a haladást választották az emberek.
A nehézségek nagyobbik részét magunknak kerestük - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök -, mert túl sokáig próbáltuk elhalasztani a szembenézést, amely nélkül egy ország nem tehető kellően erőssé. Szavai szerint az elmúlt öt hónapban mély és átfogó változások indultak el.

A miniszterelnök megköszönte Magyarországnak, hogy polgárai a nyugalmat és a törvényességet választották. Kritikát fogalmazott meg a kormány kommunikációjával kapcsolatban. Úgy látja, hogy a kabinetnek világosabban kell bemutatni a célokat.

Semjén Zsolt kereszténydemokrata frakcióvezető szerint ez az önbírálat hazug, hiszen a politika rossz, nem a tálalása, és a kormány kifosztani készül a népet. Dávid Ibolya szerint a kormányfő mostani állításainak az ellenkezőjét is ugyanilyen lendülettel adta elő, például az adócsökkentésről. Az MDF elnöke tárgyalást ajánlott pártja és a kormány között a középosztály, a kisvállalkozások védelmét szolgáló intézkedésekről.

Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető szerint az ország jövőre kettészakad, mert a mostani a legigazságtalanabb politika az elmúlt 16 évben. Navracsics Tibor elmondta: amikor megszorításokat vezetnek be, akkor pontosan azok járnak a legrosszabbul, akiknek segítség kellene, akiknek külön célzott programok kellenének arra, hogy felzárkózhassanak.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint viszont éppen azért kell fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert, az egészségügyet, a felsőoktatást, hogy megvalósuljanak olyan baloldali célok, mint a szolidaritás, az egyenlőbb hozzáférés. Kuncze Gábor az SZDSZ nevében az egészségügyi reform fontosságát és a miniszter jó munkáját hangsúlyozta.

Az Országgyűlés ma határoz az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról, az ellenzék kérésére névszerinti szavazással

A törvényjavaslat négy szintet határoz meg: a kiemelt kórházakat, a területi kórházakat, a területi egészségügyi központokat, valamint az alapellátást, vagyis a háziorvost. A Fidesz és a KDNP két módosító indítványban javasolja, hogy a Sportkórház kerüljön föl a kiemelt, súlyponti kórházak listájára.

Nagyon ügyes jogi érvet kell találnia annak a képviselőnek, aki a zárószavazás előtt, az utolsó pillanatban még változtatást szeretne elérni egy törvény szövegében. A Házszabály szerint ugyanis ilyenkor már csak az esetleges elírásokat és belső ellentmondásokat lehet kiigazítani, tartalmilag belenyúlni nem lehet.

A kórházak átalakításáról szóló kormányjavaslat visszavonását követelte ismét hétfő délelőtt Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kifogásolja, hogy a Fidesz nem kapta meg azt a listát, amely a regionálisan elosztható ágyak számáról rendelkezik. Mikola István szerint ugyanakkor az osztozkodás alkotmányos aggályokat is felvet, hiszen jelenleg nincsenek régiók Magyarországon.

Korábban, általában az előző héten szavaz az országgyűlés a módosító indítványokról, és ezt követően az előterjesztő, többnyire egy minisztérium szakemberei ellenőrzik: nem csúsztak-e be egymással ütköző passzusok, nem került-e ellentétbe a megváltoztatott szöveg más törvénnyel, nincs-e téves hivatkozás, vagy akár elírt szám, hibás ragozás - hiszen a zárószavazás után már egy vesszőhöz sem szabad hozzányúlni.

E szabályokból adódik, hogy ebben a szakaszban már szinte csak az előterjesztő és az alkotmányügyi bizottság módosításait fogadják el, ilyenek csaknem minden hosszú és bonyolult tervezetnél szoktak lenni.

A kiemelt kórházak listáját mellékletként tartalmazó törvényjavaslat esetében tehát, amelynek ma lesz a zárószavazása, és amelynél a korábbi szakaszban a többség már elvetette azt az akkor szocialista javaslatot, hogy a Sportkórház is szerepeljen a névsorban, az intézményért kiálló ellenzékieknek most azt kellene bizonyítaniuk, hogy az Alkotmányba vagy más törvénybe ütközik, ha ez a kórház nem kiemelt, hanem a Regionális Egészségügyi Tanács döntheti majd el, hogy hány és milyen szakágba tartozó ággyal működhet. A sokéves tapasztalat alapján erre kevés az esély.

Ma döntenek a képviselők a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról is

A törvényjavaslat zárószavazása csütörtökön lesz.

A Parlament önkormányzati bizottságának szocialista elnöke, Jauernik István szerint elfogadható feltételeket biztosít a 2007-es költségvetés az önkormányzatoknak. Balogh József, a bizottság ugyancsak MSZP-s alelnöke közölte: a parlament délutáni szavazásán 12 milliárd forint átcsoportosítására tesznek javaslatot az önkormányzati fejezeten belül.

Ezek a kistérségek helyzetének javítását célozzák, és normatíva emelést javasolnak az ellátandó területek pénzügyi feltételeinek javítása érdekében - tette hozzá. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elismerte, hogy Budapest kivételével költségvetési támogatásból az önkormányzatok forrásai nem nőnek.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ligabajnokság

labdarúgás

Győri ETO–Újpest 1–0 (1–0) Tovább olvasom