Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A kormány lemondott a Robin Hood-adóról?

Az Állami Számvevőszék számításai szerint az újraírt büdzsében sokkal kevesebb bevétel várható áfából, jövedéki és cégautóadóból. A költségvetés adókból származó bevétele az új verzió szerint 102 milliárd forinttal lesz kisebb.
A kormány lényegében lemondott a Robin Hood-adóról, jóllehet az erről szóló javaslatot a kormány nem vonta vissza az adócsomaggal együtt, ám az újraírt költségvetési törvényben már nem szerepel a központi bevételek között. Erre vélhetően azért volt szükség, mert a szabad demokraták egyáltalán nem támogatták az energetikai cégek különadóját, így fennállt annak veszélye, hogy a költségvetést emiatt nem szavazza meg a korábbi koalíciós partner. A szerencsében bízva az adóról szóló javaslatot persze megpróbálja megszavaztatni az országgyűléssel a kormány, s afféle talált pénzként kezelheti majd az abból esetlegesen befolyó 30 milliárd forintot.

A költségvetés adókból származó bevétele egyébként az új verzió szerint 102 milliárd forinttal lesz kisebb, mint a visszavont javaslatban szereplő összeg - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből. Ha ebből levesszük a Robin Hood-adóval kapcsolatos óvatoskodást, akkor a 145 milliárd forintos adócsökkentés visszavonásának dacára több mint 70 milliárd mínusszal számol a büdzsé. Jelentősen csökken a társasági adó, az áfa, a jövedéki adó és az eva előirányzata is. A társasági és a jövedéki adó esetében persze a visszavont adótörvény is magyarázatot ad, hiszen a tervezet szerint a társági adó két ponttal magasabb, 18 százalék lett volna jövőre. A különadó megtartása ugyanakkor tompít valamennyit a társasági adóban keletkezett mínuszhoz képest, ez a tétel 200 milliárd forinttal csökkenti a kisesést, ami így 178 milliárd forintra becsülhető. Hozzá kell tenni, hogy a tervezett pluszbevételt nem csupán az adó kulcsának emelése adta volna, hanem az adóalapot csökkentő tételek megnyirbálása is.

A mínuszok az áfa, a cégautóadó, a jövedéki adó és az eva esetében jelentkeznek - utóbbi persze aprópénz. Az áfából befolyó összeg mintegy 70 milliárd forinttal lesz kevesebb, ami a fogyasztás visszaesésével magyarázható, a jövedéki adóból pedig azért lesz kisebb a bevétel 40 milliárddal, mert eredetileg a cigaretta és az alkoholtermékek esetében tíz százalékkal megemelték volna az adó mértékét. A cégautóadó átalakítása is elmarad, ebből 37,5 milliárd forintot remélt a kormány. Az evabevétel mindössze 2,9 milliárd forinttal lesz kisebb a korábbi előirányzatnál, ami persze nem veri tönkre a büdzsét, ugyanakkor a számok mögött az a várakozás rejlik, hogy az evások száma mintegy öt százalékkal csökken majd, 99 ezerről 95 ezerre.

Olvasóink írták

  • 2. grenadle 2008. október 27. 13:34
    „A címhez: Kit érdekel már a Robin Hood adó??? Akkor sem gondolták komolyan! Inkább az egészségügy költségvetésből "eltűnt" 200 milliárdját keresgélném! (Kedves - szerény mérlegelési képességgel megáldott - címadó!)”
  • 1. grenadle 2008. október 27. 13:30
    „Csak nézem ezeket a számokat! Tök fölösleges megjegyezni, holnap már más lesz az ábra! Irány az államcsőd. Majd az IMF megmondja, hogy ne legyen 13. havi (se nyugdíj, sem közalkalmazotti.) Erre hivatkozással mindenki húzhatja a nadrágszíjat. Magyarország eddig az első EU tag ország, amely az IMF-hez fordult, vajon mit nem fognak még a válságra fogni, meg az IMF-re?! El lehetne már húzni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől apasztják a Tisza-tavat

Hétfőn kezdik el apasztani a Tisza-tavat, hogy beállítsák a téli vízszintet. Az apasztás november… Tovább olvasom