Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A kormány szándékosan teszi tönkre a sportegészségügyet?

A Fidesz szerint a kormány teljesen szétverte és szándékosan tette tönkre a sportegészségügyet.
Bánki Erik, az Országgyűlés Sport-, és Turisztikai Bizottságának fideszes elnöke Gyurcsány Ferencet hibáztatja azért, hogy felére csökkent a sportegészségügy állami finanszírozása, a bizonytalan a sportkórház sorsa, megszűnt a sportorvosképzés. A Fidesz a helyzet megoldása érdekében az olimpia után azonnali megbeszéléseket kezdeményez a sportért felelős miniszterrel és a jövő évi költségvetés tárgyalásánál olyan javaslatot nyújt be, amely megállítja a sportegészségügy pusztulását.

Másfél éve bizonytalan az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), ismertebb nevén a sportkórház sorsa - mondta a fideszes politikus. Bánki Erik emlékeztetett: Míg 2003-ban 1,7 milliárd forintból, addig 2008-ban 1,3 milliárdból gazdálkodhatott az OSEI, amelynek a kórház működtetésén kívül feladata egy sportorvosi rendelő-hálózat fenntartása, valamint a válogatott sportolók orvosi ellátása. 30 százalékkal csökkent a létszám és 40 százalékkal kevesebb teljesítmény volumenkorlátot kapott az intézmény a sebészetre. A sportorvosi rendelők száma 166-ról 100-ra csökkent, ami azt jelenti, hogy az orvosok képtelenek ellátni a játékosokat - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy a Gyurcsány-kormány hatalomra kerülése óta a sportegészségügy állami finanszírozása a felére, a 2002-es 28 milliárd forintról 2008-ra 14 milliárdra csökkent. A Fidesz szerint 2009-re ezt mindenképp vissza kell állítani, ahogy létre kell hozni a Nemzeti Sportegészségügyi Központot is. Bánki Erik szerint haladéktalanul emelni kell a sportorvosi rendelők számát is és meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a megszűnt sportorvosképzés is újra indulhasson. Mindez a 14 milliárdos finanszírozás visszaállításán túl 5,5-6 milliárd forintba kerülne - tette hozzá kérdésre válaszolva Bánki Erik.

Olvasóink írták

  • 2. P. Andi 2008. augusztus 11. 23:34
    „jah...”
  • 1. 4 2008. augusztus 11. 22:20
    „Nem csak azt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új intézkedéseket tervez az MSZP a foglalkoztatás javítására

A szakmunkás tanulóknak járó ösztöndíjrendszer bevezetésével, munkaügyi ellenőrzések szigorításával… Tovább olvasom