Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A kormány tárgyalta, de nem támogatja Rogán alkotmánymódosítási javaslatát

Budapest - A kormány megtárgyalta, és úgy döntött, nem támogatja a fideszes Rogán Antalnak azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelné - mondta a kormányszóvivő szerdán az MTI kérdésére.
Nagy Anna a kabinet ülése után tartott tájékoztatóján közölte, az új alkotmányozási folyamatban kell megvitatni azt, hogy az NMHH rendelkezzen-e rendeletalkotási joggal.

Az MTI azon kérdésére, egyeztettek-e Rogán Antallal a javaslata sorsáról, a kormányszóvivő úgy válaszolt: biztos benne, hogy az egyeztetések folynak, hiszen a demokrácia "diskurzív műfaj".

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter már hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy ugyan a kormány egyelőre még nem tárgyalta Rogán Antal alkotmánymódosítási indítványát - amelynek parlamenti tárgyalása egyébként még aznap megkezdődött -, de várhatóan nem fogja támogatni azt. A tárcavezető akkor közölte azt is, hogy az indítvány nem volt egyeztetve a kormánnyal.

Ezt megelőzően, hétfő kora délután a Fidesz a házbizottság ülésén ugyan nem talált támogatóra a frakciók körében azon kezdeményezéséhez, hogy még aznap megkezdődjön a parlamenti vitája Rogán Antal kezdeményezésének, ennek ellenére megkezdték a képviselők az előterjesztés tárgyalását, miután a Ház egyszerű többséggel szavazott az ezzel kiegészített, az Országgyűlés elnöke által előterjesztett napirendi javaslatról.

Rogán Antal ugyancsak hétfőn a Parlamentben újságíróknak azt mondta: az NMHH elnökének alkotmányban rögzített rendeletalkotási joga nem a média szabályozásáról szólna, hanem "egyszerűen díjakról", például a frekvenciadíjról. A politikus kifejtette: létrejött egy önálló intézmény, egy konvergens hatóság, az NMHH, amelyben a hírközlési hatóság is benne van. Az európai trendek és irányelvek szerint a hírközlési hatóságok nem függhetnek a kormánytól, és a kabinet semmilyen módon nem befolyásolhatja a döntéseiket. Azonban ha a rendeletalkotási jog a kormánynál van, az egy befolyásolás - mondta. "Ha egy intézményileg más lábakon álló hatóságot akarunk létrehozni, akkor (...) ez a lépés így logikus" - vélekedett.

Rogán Antal szombaton nyújtotta be a parlamentnek önálló képviselői indítványát, amelyben azt kezdeményezi, hogy rögzítsék az alaptörvényben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogát.

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítási javaslatot, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

A képviselő új fejezettel egészítené ki továbbá az alaptörvényt, amely tartalmazná, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.

A médiaszabályozás és a hírközlési igazgatás felülvizsgálata során - mind nemzeti, mind nemzetközi szinten - felmerül a jelenlegitől eltérő szabályozási eszköz, a hatóság elnöke által kibocsátott rendelet alkalmazásának szükségessége - áll az előterjesztés indoklásában. Mint Rogán Antal fogalmaz, a javaslat célja, hogy lehetőséget teremtsen a média és a hírközlés területén - összhangban a már beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslattal - az NMHH elnöke számára olyan normák (rendelet) kibocsátására, "amelyek a piaci viszonyok és más körülmények gyors változása folytán aligha határozhatók meg törvényi szinten (a médiaszolgáltatásokhoz és hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó különféle hatósági díjak mértéke)".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a kormány 2011 első félévének munkatervéről

budapest - Döntött a kabinet a jövő év első félévének munkatervéről - közölte Nagy Anna… Tovább olvasom