Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A környezeti allergénekről

I. A „fémallergiák" - A bőrre önmagukban ártalmatlan kémiai anyagok ekcémás bőrgyulladást válthatnak ki, ha azok ismételten kontaktusba kerülnek a bőrrel. Ma ez a szerzett túlérzékenységen alapuló bőrgyulladás allergiás kontakt ekcéma néven ismeretes.
A nikkel a felnőtt- és gyermekkor vezető allergénje, elsősorban nőknél, illetve kislányoknál az első helyen áll, ezt a divatos bizsuk hordásával magyarázzák. Az ismert hétköznapi nikkelezett tárgyak mellett a szájba épített fémfogak, fémhidak, valamint a fogszabályzók nikkeltartalma is allergizálhat, ajak-, szájnyálkahártya- és száj körüli gyulladást okozva. Kobaltszenzibilizációt fémtárgyak provokálhatnak. Ez a fém műanya-
gokból is kioldódhat (műanyag óraszíj). A króm túlérzékenyítő hatása fémtárgyak viselése során, bőrruházattal való érintkezéskor (mint a bőr cserzőanyaga), cipők bőréből történő kioldódás eredményeként tapasztalható, valamint a por alakú mosószerek és a cement szennyező anyagaként jelentkezhet. Alumínium-túlérzékenységet hiposzenzibilizációs vakcinák, dezodorok, fülcseppek provokálhatnak. Palládium kontakt túlérzékenység elsősorban nikkelszenzibilizáció kapcsán keresztallergia eredményeként jelentkezhet, fogászati fémek, ékszerek tartalmazzák. A vas ritka allergén. A fémérzékenység elkerülése érdekében csak teljesen egészséges bőrűek viseljenek fémből készült ékszereket és fémmel kombinált ruhadarabokat, az első bőrtünetek jelentkezésekor pedig ezeket azonnal félre kell tenni! (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finn kitüntetésben részesült egy magyar geológus

Gaál Gábor magyar geológus kapta a Finn Geológiai Társaság kitüntetését, az Eskola Medált. Gaál a… Tovább olvasom