Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A kóros alváshiány árt az egészségnek

Az alváskutatás az utóbbi években került a figyelem középpontjába. Azonkívül, hogy az elalvás nehézségei, a túl korai felébredés vagy az éjszakai hánykolódás igen kellemetlen érzések, másnapi következményeik szintén nagyon kínzóak.
Az álmosságon, fáradtságon túlmenően memóriazavarok, koncentrálási nehézségek, figyelmetlenség és a hangulati élet zavarai – hangulati labilitás, türelmetlenség, ingerlékenység – is együtt járnak vele. A kutatások azt is kiderítették, hogy a tartós alváshiány nyomán az agy bizonyos területe – ennek neve hyppocampus – megkisebbedik, az idegsejtek száma és képződése lecsökken. Ezt az alváshiány okozta stresszel, illetőleg a stresszhormonok megemelkedett szintjével hozták kapcsolatba. Ha a kísérletek során az alváshiányt rendezték, akkor az idegsejtek növekedése ismét megindult –, ehhez azonban legalább két hétre volt szükség.

Az ebéd utáni szundikálással kapcsolatos megfigyelések is érdekes eredményre vezettek. Kiderült ugyanis, hogy a délutáni szieszta nyomán a szívinfarktus előfordulási gyakorisága határozottan csökken. A vizsgálatot az athéni egyetem orvosi kara végezte: 24 ezer 20 és 86 év közötti görög felnőtt életét követték nyomon. A tanulmányból az derült ki, hogy különösen az ötvenes éveikben járó férfiak szívinfarktus-gyakorisága csökkent, aminek hátterét a szundikálás okozta stressz-szintcsökkenéssel magyarázták. Ezek a statisztikai adatok azt a megfigyelést támasztják alá, miszerint a szívinfarktus az úgynevezett pszichoszomatikus betegségek körébe tartozó kórkép, vagyis a kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a túlterheltség és a regenerálódás hiánya komoly szerepet játszik kialakulásában.

Dr. Radics Judit
pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs jubileuma

Erősport

Magabiztos győzelemmel hangolt az előtte álló feladatokra… Tovább olvasom