Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

A kötelező is lehet kedvenc

A pannonhalmi Radnóti-iskola tanárai az alsósoknak megrendezték az Olvasni Jó vetélkedő „házi változatát”.
Olyannyira megtetszett a Kisalföld „Olvasni jó!" kampánya a pannonhalmi Radnóti-iskola tanárainak, hogy az alsósoknak megrendezték a vetélkedő „házi változatát".

Öt csapat verbuválódott kampányunkra, azaz minden jel arra utal, hogy a gyerekek szeretnek olvasni. Ebben megerősített bennünket Koziczné Kele Ildikó, az iskola igazgatója és a diákok, akik egymást túllicitálva jelentkeztek, amikor kedvenc olvasmányélményükről kérdeztük őket. Toplistájuk élén a történelmi és az „állatos" történetek állnak, de házi feladat ide vagy oda, a kedvencek között kötelező is akad.

– A koppányi aga testamentuma, mert régen játszódik. Az ilyeneket szeretem, a történelmi könyveket. Mint az Egri csillagok is – vágja rá a hatodikos Horváth Gábor, amikor a kevenc könyvek kerülnek szóba.
– Nekem a „Nagy versek nagy íróktól" a kedvencem. Petőfitől a „Szeget szeggel", meg a „Falu végén kurta kocsma", azt éppen most tanultam! – mondja Raisli Vivien, nem véletlenül: mint kiderül, ő az iskola első számú versmondója. Egy másik osztálytárs Robinsonra szavaz, mint mondja, azért, mert kalandos, „gyűjtögetős" történet.

A kedvencek tehát vegyesek, egy dolog azonban közös: olvasni minden induló szeret, még akkor is, ha kötelezőkről van szó; a „Lassie hazatér" és „A két Lotti" például kifejezetten siker volt köztük. Igazgatójuk – egyben magyartanáruk – szerint szerencsés hatodik osztály gyűlt össze. Igaz, meg is tesz mindent a tantestület, hogy olvasásra buzdítsa őket.
– Aki elolvas egy-egy ajánlott olvasmányt, egy ötösért kiselőadást tarthat belőle, s elmondhatja, miért tetszett neki a könyv.

Ez őket is motiválja, s a többieknek is kedvet csinál az olvasáshoz – mondja az igazgatónő, akinek más ötlet is van a tarsolyában. Hetente egyszer például felolvasóestet tartanak az iskolában, ahol meséket, mondákat elevenítenek fel, s kollégáival egyetértésben igyekeznek minél több olyan feladatot adni a gyerekeknek, ami kutatómunkára sarkallja őket. Így nemcsak azt tanulják meg, minek hol és hogyan tudnak utánanézni, hanem ráéreznek az olvasás ízére is.

Kutatásra az „Olvasni jó!" feladványaihoz is szükségük van, de ezt a „munkát" kifejezetten élvezik. „Azok a legjobb feladatok, amiket ki kell dolgozni!" – állítják a legtöbben, de szinte „holtversenyben" végeztek azok a kérdések, ahol a környékbeli hegyekről, vagy éppen a megye templomairól kellett adatokat gyűjteni. Utóbbi feladat megoldásához külső sgítséget is kaptak: dr. Marton József plébános szívesen kalauzolta a diákokat az információk sűrűjében. Azért nem volt minden ilyen egyszerű, különösen az 1956-os forradalommal kapcsolatos kérdések izzasztották meg a csapatokat, erről a témáról ugyanis még nem tanultak a történelemórákon.

Szerencsére van hol utánanézni a válaszoknak, hiszen az iskolai könyvtár kifejezetten gazdag. Csak folyóiratból például 30-féle jár az iskolának, ami egy nagyobb, győri intézménynek is büszkeségére válna, és sokat áldoznak új könyvekre is.

S hogy az alsósok se maradjanak feladatok nélkül, a pannonhalmi pedagógusok úgy felbuzdultak kampányunkon, hogy az iskolán belül szerveztek egyet „kicsiben" nekik is: a hétfordulós „Hétszínvirág Hétpróba" kis indulóinak rövid mesék és történetek elolvasása után kell válaszolniuk a vetélkedő kérdéseire. Reméljük, ez nagyszerű felkészülés lesz a kisdiákoknak, hogy felsőbe kerülve az „Olvasni jó!" indulói között köszönthessük őket!

A negyedik forduló kérdései november 28-án jelennek meg a Kisalföldben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom