Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

A kövér nőknél több a terhességi komplikáció

Brit orvosok szerint a kövér nők első terhességében több a komplikáció, mint a sovány kismamáknál. Meglepő módon gyakoribb náluk a kis súlyú újszülött - adja hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál.
A londoni Kings Egyetem kutatói 385 kövér asszony első terhességét vizsgálták.

Megállapításuk szerint a kövér kismamáknál csaknem kétszer gyakoribb a 2,5 kilósnál kisebb súlyú újszülött. Az esetek 18,8 százalékában volt az újszülött kis súlyú, míg ez az arány a normál súlyú anyák esetében csak 10 százalék.

Extra nagy súlyú újszülöttek aránya is magasabb volt a kövér anyák esetében (13,4 százalék). Az egészséges súlyú kismamáknál az esetek 10 százalékában volt a megszületett kicsi túlsúlyos.

A kövér anyáknál a koraszülés csaknem kétszerese az országos átlagnak. Ugyancsak gyakoribb a terhességi magas vérnyomás következtében fellépő izomgörcs, amely szülés közben életveszélyes lehet az anya vagy a magzat számára.

A komplikációk és a kövérség összefüggéseit nem tudni, de az orvosok a kövérek inzulinrezisztenciájára gyanakodnak.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélnek, ha a normális inzulinmennyiség nem tudja lebontani a táplálék cukortartalmát.

Nagy-Britanniában a szülész-nőgyógyászok kezdenek ráébredni, hogy a kövérség milyen nagy terhességi kockázati tényező. Az országban már két külön szülészeti klinika üzemel kövér kismamák számára.

A kövérség fokozott problémát jelent a kórházakban. A kövér pácienseknek még műtőasztalból vagy vérnyomásmérőből is másmilyenre van szükségük, mint a normál súlyú betegeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb hitelkeret a vállalkozások megsegítésére

Összesen körülbelül 140 milliárd forint forgóeszközhitel-keretet nyitnak a magyarországi… Tovább olvasom