Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A következő 1-2 hónapban gyengülhet a forint

Néhány forintnyi erősödés még benne van a pénzpiaci folyamatokban, de a következő egy-két hónapban valószínűleg valamelyest visszagyengül a forint a külföldi valutákkal szemben.
Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint a forint árfolyama és a makrogazdasági pálya mozgása jó ideje elszakadt egymástól, főként külpiaci hatások befolyásolják az árfolyamot. Sarkadi Szabó úgy becsüli, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyelőre semmiképpen sem fog közbeavatkozni.

Több, mint öt éve nem volt olyan erős a forint az euróval szemben, mint most, napok óta a 240-es kurzust ostromolja. Az elmúlt egy hónapban bő 10 forintot erősödött, két év alatt pedig a 15 százalékot is meghaladja a hazai valuta izmosodása, ami nem áll összhangban a magyar gazdaság állapotával, teljesítményének alakulásával. Legfeljebb az elmúlt hónapokban regisztrált tartós egyensúlyjavulás hathatott erősítőleg a forintra, esetleg még az, hogy bár magas az infláció és alacsony a növekedés, ezek iránya éppen javuló, szemben az uniós gazdaságokban tapasztalható lassulással és növekvő inflációval. A jegybanki kamatemelések azonban minden bizonnyal erősítőleg hatottak a forintra, erről beszélt Simor András MNB-elnök is a hét elején.

Mindezek ellenére a forint árfolyamát inkább nemzetközi hatások mozgatják - mondta Sarkadi Szabó Kornél. A régió általában erősödött, a szlovák koronát most értékelték fel jelentősen, ami hatott a forintra is, és a nemzetközi tőkepiacon némi megnyugvás jelei tapasztalhatók a tavaly nyáron kipattant krízis után. Emellett tapasztalhatók londoni befektetőknél olyan opciós forintügyletek, amelyek célja 240 alá nyomni az árfolyamot, hogy akkor jelentősebb nyereséggel szállhassanak ki.

Az elemző úgy véli, hogy a Magyar Nemzeti Bank 230-232-es kurzusig nem fog beavatkozni, akkor is valószínűleg klasszikus eszközzel: forintot ad el, hogy a kínálat növelésével csökkentse az árfolyamot. A globális pénzügyi nehézségek egyáltalán nem múltak el, spontán eladási hullám bármikor bekövetkezhet - mondta Sarkadi Szabó. Szerinte a nyáron gyengülni fog a forint.

A jelenlegi folyamatok egyre több aggodalmat váltanak ki. Az erős forint legrosszabb következménye az exportot jelentősen rontó hatás: egységnyi euróért most sokkal kevesebbet kapnak a cégek, mint amikor 260 körül járt a magyar valuta. Ennek áttételes negatív következménye lehet, ha a termelők létszámcsökkentéssel akarnak alkalmazkodni az apadó bevételhez. Ugyanezt vonhatja maga után, ha a külföldi befektetők azért bocsátanak el, mert az erősödő forint drágítja a munkaerőt, ugyanazért a bérért több eurót kell adni. Az importot viszont segíti az erős forint, ami azonban nem feltétlenül jó, mert serkenti a fogyasztást, s ez inflációs következménnyel jár. Egyedül az importinflációra gyakorolt hatás kedvező, az energiaárak még nagyobb iramban emelkednének, ha gyöngébb lenne a forint. A magyar mezőgazdaságot viszont sújtja az olcsóbbá váló külföldi élelmiszer.

Olvasóink írták

 • 5. che 2008. május 31. 07:28
  „Jó látni hogy van az emberekben remény...! Pedig a jövőnk nagyon szomoru !!! Igaz ,sajnos, amit busch írt !”
 • 4. Lökött vagy 2008. május 30. 15:02
  „Busch, a FAZ egy jobboldali lap és nyilván nem fog mást mondani mint ami a magyar jobboldalnak kedvez. Ez nem minősíti a lapot, ez csak egy tény, így működik az újságírás. Egyébként ha a külföldi befektetők bizalmatlanok és kivonják a pénzüket Magyarországról (érdekes, máskor a jobboldal karvalytőkézi ugyanőket!) akkor a forintpiacon túlkínálat volna, hiszen mindenki váltaná át a Ft-ot EUR-ra, USD-ra. Ettől a Ft éppen nem erősödne mint az állat, hanem gyengülne megállás nélkül.

  Logikus. Érted?”
 • 3. busch 2008. május 30. 14:24
  „Uram (Lökött vagy 2 )

  én már tegnap feltettem a kérdést mitöl erösödött meg a forint
  mitöl ??? Olvassa A FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) 11.04.2008 Budapest Külkereskedelmi Kamara .. Nyugateuropai Investorok bejelentették nem hajlandóak tovább ill. a jövöben Magyarországon invesztálni..A block már megtörtént,sajnos egy újság sem említette meg. A bizonytalan Politikai és jelentéktelen Gazdasági fejlödések az elmúlt években ....
  24.04.2008 FAZ..Magyarország lezuhant ..tavaj még Magyarország a negyedik volt idén lezuhant a 14....
  08.05. FAZ Keleteurópát inflácio fenyegeti...
  Azt még megemlíteném,hogy a FAZ a világ legtekintéjesebb gazdasági és politikai napilapja.. különben még nincs napszúrásom”
 • 2. Lökött vagy 2008. május 30. 13:34
  „Busch, szerintem neked megártott a mostani erős napsütés. Összeomlás előtt? Hahaha. Nyilván azért erősödött be a Ft, mert összeomlik a gazdaság. Hahaha. És mégis, mitől omlana be? A politikusoknak ehhez vajmi kevés köze van - a megerősödésről sem ők tehetnek, hanem a gazdaság amit a pénzpiac irányít.”
 • 1. busch 2008. május 30. 12:11
  „Tisztelt Sarkadi úr!

  egyenesebb lenne öntöl ha kimondaná .. A MAGYAR GASDASÁG AZ ÖSSZEOMLÁS ELÖTT ÁLL..ha józan ésszel analitikus szemmel figyel az elmúlt 20 hónap alatt mesterségesen spekulativ metódusokkal tartották életben a forintot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonvertek egy fiatal férfit Budapesten

Agyonverte ismerősét egy férfi pénteken hajnalban egy budapesti lakásban. Tovább olvasom