Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A közalkalmazottak biztos nem kapnak gázártámogatást

A közalkalmazottak zöme kiszorul majd a gázártámogatásból; akinek egyetemi végzettsége van és több éve dolgozik, szinte biztosan elveszíti a kompenzációt.
Egy pályakezdő pedagógus házaspár még éppen kaphat jövőre támogatást, de ha már több mint három éve munkaviszonyban vannak, előfordulhat, hogy a havi 4 ezer forintos étkezési utalvány löki ki őket a rendszerből, főleg, ha az iskolafenntartó önkormányzat szerény összegű ruhapénzt, könyvtámogatást is ad a gázártámogatás igénylését megelőző három hónapban. Ha egy gyerek vagy más eltartott nincs a két pedagógus háztartásában, és már legalább hat éve dolgoznak, az életkorral növekvő alapbér és a különböző tanári pótlékok, étkezési jegy miatt ők már nem számíthatnak támogatásra, akárcsak az egyedülálló tanárok, tanítók.

Az egyszemélyes háztartásoknál a támogatásra jogosító havi nettó kereset legfeljebb 93 905 forint lehet, míg ha ketten vannak egy háztartásban, átlagosan 89 200 forintot vihetnek haza, hogy megkapják az állami segítséget. Egy gyerek esetén legfeljebb havi 127 ezer, két eltartottnál pedig havi nettó 164 ezer forint lehet a támogatott háztartásban az egy főre jutó kereset. Ezekbe a kategóriákba a csak érettségivel rendelkező közalkalmazottak beleférnének a bértábla alapján, ám jövedelmük viszonylag nagy része származhat különféle pótlékokból, ügyeleti pénzből, támogatásokból, adómentes juttatásból. Így az utóbbi jövedelemfajták könnyen kirostálhatják a gyermektelen párokat, egyedül élőket is.

Az egyetemi végzettséghez kötődő munkakörökben már a kezdő fizetés is alig megy át a rostán, ha gyermektelen az illető, ám néhány éves közalkalmazotti munkaviszony után az egygyermekes pároknak sem jár a kedvezmény. Azok a közalkalmazottak kifejezetten rosszul járhatnak, akiknél év végére vagy januárra esik a ruhapénz, a jutalom vagy a tizenharmadik havi bér. Nekik így érdemes sietni a kérdőívek kitöltésével, és azokat még az őszi hónapok jövedelmi adatai alapján decemberben beküldeni.

Az sem jár túl jól, akinek a teljesítményarányos mozgóbére magas, ha azt nem tudja megfelelően időzíteni. A közszférában pedig már jövő év második felétől működik az az új rendszer, amelynek alapján sokkal többet vihet haza, aki jól dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztheti az EU a török csatlakozási tárgyalásokat

Az Európai Unió a török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését fogja javasolni amiatt,… Tovább olvasom