Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A középszintq tételsor esszékérdéseinek megoldása – a tanár szemével

1. téma: A könyvek és a számítógép viszonya

A válaszban az érettségizőknek a hagyományos és az újabb médiumok (az elektronikus adathordozók) szerepét kellett összevetniük. A feladat kérdései az egymást kiszorító hatásra, illetve ennek ellentétére, az egymást erősítő jellegre utaltak. A felvezető szöveg ugyanazt sugallva, s a kölcsönhatás új lehetőségeire világított rá, s a befejezésben a könyvek felülmúlhatatlanságát hangsúlyozta. Valószínqleg a diákok válasza is ilyen árnyalt érvelés lesz, nem csupán a könyv mellett, s valószínqleg semmiképpen sem ellene. A felvezető szöveggel vitatkozni nem igazán lehet, csupán egyéni tapasztalattal, természetesen némi elfogultsággal, az élményekre támaszkodva véleményt formálni.
Kiinduló ötlet lehetett a vizsgázó számára a magyar nyelv és informatika tantárgy követelményrendszerében megtanult tényanyag és a mindennapos gyakorlat, amelynek során az egyes tantárgyak, tudományok, valamilyen sajátos érdeklődési területen ismereteiket bővítik.
Sajnálatos (a magyartanár szemével), hogy ebben az érvelésben a diák nem igazán mutathatta be a szépirodalom iránti érzékenységét.
Reménykedünk, hogy felidéződött bennük Vörösmarty válasza a könyvek szerepéről (Gondolatok a könyvtárban, A Guttenberg-albumba), az illusztrált kötetek varázslata (pl. Madách és Arany mqvei Zichy Mihály illusztrációival) vagy az eredetihez hq kiadványok torokszorító látványa (Radnóti: Bori notesz), az otthoni és más könyvtárak míves kötetei, netán dedikált lapjainak öröksége. A könyvek mellett szóló érvként megemlíthető a könyvünnepek egyre növekvő népszerqsége, az új könyv illata, a régi könyvek áhítata is.
Természetesen az ifjúság az új médiát is ismeri és használja, ezek mellett a könnyebb hozzáférhetőség, a gyors információszerzés, a tárolhatóság és a tájékozódást megkönnyítő keresőprogramok előnyei, a gyors másolás és beépíthetőség szerepelhetnek érvként. Bár a téma olyan egyértelmqnek, életszagúnak tqnik, mégis nehéz erről 3–4 oldalban jó, változatos érvtípusokat felsorakoztatva szólni. Az igazán jó dolgozat ebben a témában is elkerüli a közhelyeket, az érvek fölösleges ismétlését, és merészen és őszintén vall a könyvek és az elektronikus adathordozók szerepéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom