Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

A közintézmények is kedvezményes sávban kaphatják az áramot

Megerősítette Daróczi Dávid kormányszóvivő azt a szombati lapinformációt, amely szerint jövőre a lakosság mellett a közintézmények - iskolák, kórházak - is külön, kedvezményes sávban kaphatják az áramot - tájékoztatta a kormányszóvivő a Független Hírügynökséget.
Bár végső döntés még nincs, a kormány szakértőinek becslése szerint így csak 10-15 százalékkal kell a közintézményeknek többet fizetniük az áramért 2008-ban.Daróczi Dávid közleményében kifejtette: a kormány továbbra is elkötelezett az árampiac megnyitása mellett, azonban az átmeneti időszakban szükség van a piaci folyamatok tompítására. A kormánynak ugyanis az a dolga, hogy figyelembe vegyen más szempontokat is, ne csak a piac érdekeit; és ha valóban fontos érvek szólnak mellette, akkor közbeavatkozzon.

Daróczi hangsúlyozta: ezért teremtett a kormány lehetőséget arra, hogy - a lakossági fogyasztók mellett - a közintézményeknél is tompítsa a jövőre várható áremelkedés hatásait. A megoldás piackonform: annak érdekében, hogy a közintézményeket olcsóbban szolgálják ki árammal, a Szlovákiából alacsonyabb áron importált áram egy részét erre a célra tartják fenn. A rendszer részletein még dolgoznak a kormány szakemberei, és ma még azt sem lehet megmondani pontosan, hogy mekkora lesz a drágulás jövőre. A szakértők előzetes számításai alapján azonban a lakosság körében kisebb lesz 10 százaléknál, és a közintézményeknél sem valószínű 10-15 százaléknál nagyobb mértékű áremelkedés - állítja a kormányszóvivő.

A közintézmények védelme egyébként nem jelent többletkiadást az adófizetők számára: a Magyar Villamos Művek (MVM) nyeresége lesz kisebb emiatt, de nincs szükség semmilyen költségvetési támogatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebben az évben már biztos nem lesz panelfelújítási program

Ebben az évben már biztos, hogy nem lesz panelfelújítási program. Az Önkormányzati és… Tovább olvasom