Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A közös képviselő nem adhatja ki a személyes adatokat

A társasház közös képviselőjének nincs joga ahhoz, hogy a tulajdonosok személyes adatait kiadja a többi lakónak.
Ha azonban valakit egy lakótárs hibájából kár ér, a kártérítési igény érvényesítéséhez szükséges adatokat máshonnan beszerezheti - közölte Szabó Máté általános ombudsman.

Az országgyűlési biztos állásfoglalása egy beadvány nyomán született. A panaszos lakását eláztatta a fölötte lakó, a közös képviselő azonban nem adta ki a károkozó személyes adatait. Ezek nélkül nem lehet megtéríttetni a kárt, ezért a károsult az ombudsmanhoz fordult, hogy megtudja: a közös képviselő jogszerűen járt-e el.

Szabó Máté állásfoglalásában az adatvédelmi törvényt idézte, amelynek alapján személyes adatot kizárólag az érintett hozzájárulása, vagy törvény felhatalmazásával lehet kezelni. A közös képviselőre ez esetben a társasházakról szóló törvény vonatkozott, ami nem hatalmazza fel őt arra, hogy átadhatja a tulajdonostársaknak az egyes lakók személyes adatait.

Az országgyűlési biztos hangsúlyozta ugyanakkor: a károsult jogos igénye, hogy megismerhesse az őt megillető kártérítéshez szükséges adatokat. Ebben két törvény is segítségére van. A polgárok név- és lakcímadatainak kezeléséről szóló törvény szerint a felhasználás célját és jogalapját megjelölve bárki hozzáférhet a szükséges információkhoz az állampolgárok adatainak központi nyilvántartásából. Még egyszerűbb az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénynek a nyilvánosságra vonatkozó alapelvét követni, a tulajdoni lapot ugyanis korlátozás nélkül bárki megtekintheti - tájékoztatott az ombudsman.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agrártárca talajba szántaná a fákon maradt meggyet

Az agrártárca a fákon maradt meggyet a talajba akarja szántani, ám az ezért ajánlott kompenzáció… Tovább olvasom