Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A közösségi életet erősítik a településeken

Aktív civil szervezetek működnek a Rábaköz nagyobb településein. Horgászok, tűzoltók, lövészek, sportolók, táncosok és nyugdíjasok szervezik a közösségi életet Szanyban, Szilban, Beledben, Kónyban.
A Rábaköz községeiben működő civil szervezetek aktívan részt vesznek a települések közösségi életében. Vannak nagy múltú, Európa-szerte ismert csoportok, például a szanyi Bokréta és a szili Hagyományőrző Együttes, akik „zászlóvivői” a civil mozgalomnak.
A Kisalföld a nagyobb falvakban érdeklődött a részletek után. Mint kiderült, az önkormányzatok évente több millió forinttal támogatják a civileket.
Szilban egyre aktívabbak a civil csoportok, Papp László jegyző szerint kezdik megtalálni helyüket, feladatukat. A településen működik motorsport-egyesület, testépítő klub, dolgoznak a tűzoltók, a községi sportegyesület, szervez előadásokat a helyi népfőiskola, az életmódklub. Létezik a lövészegyesület és természetesen a szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes.
– Szinte valamennyi szervezet részt vesz a falu közösségi életében, kiveszik részüket a rendezvényekből. Vannak persze önálló megmozdulásaik is saját szakterületükön, például ismert a hagyományőrzők munkája, eredményeik önmagukért beszélnek. Az önkormányzat lehetőségeihez képest segíti a csoportok munkáját, évente körülbelül 2,5 millió forintot biztosítunk a civil szervezeteknek – jegyezte meg Papp László.
A galambászok, horgászok, sportolók, a nyugdíjasklub, az asszonykórus, a tűzoltó-egyesület, a Vöröskereszt helyi szervezete, a katolikus fiatalok jelentik Bősárkányban a civil mozgalmat. Szalay Imre polgármester elmondta: évente 2,8 millió forint jut a falu költségvetéséből erre a célra.
– Változó aktivitással működnek a csoportok. Vannak saját rendezvényeik és olyan „csapatok” is, amelyek minden helyi megmozdulásnak szereplői. Ilyen például az asszonykórus.
Beled legaktívabb civil szervezete az Ezüstfenyő Nyugdíjasklub. Ezen belül működik az énekkar. Nemcsak a helyi köz-

életet színesítik, de rendszeresen „turnéznak” is.
– Meg kell említeni az erőemelőket, akik méltán Európa-hírűek, versenyeik rangos megmérettetésnek számítanak – tájékoztatott Tompáné Balogh Mária polgármester. – Megyei szinten szerepelnek a focistáink, kis csapatot alkotnak a lövészek, de nagyon lelkesek. Pk voltak például az elsők, akik az új, Beledet Vicával összekötő út mentén megkezdték a virágosítást. Példájukat követve aztán többen is bekapcsolódtak a munkába. Most kezdte meg működését az ifjúsági klub, bízom benne, hogy megtalálják önmagukat és hasznos csoportja lesznek a falunak. Körülbelül 250 tagja van a horgászegyesületnek, aktívak, szépen rendben tartják környezetüket. Bekapcsolódnak a közösségi életbe, például a majálisok rendezvényeibe.
A beledi önkormányzat összesen 9 millió forintot költ a civilekre évente, ráadásul a képviselő-testület tagjai tiszteletdíjuk egy részének felajánlásával támogatják a csoportokat.
A kónyi önkormányzat szintén nem szűkmarkú a civil mozgalommal szemben. Persze van kire költeni, hiszen jó néhány önszerveződő csoport működik a településen.
– A sportegyesület, a kézilabda-szakosztály, a galambászok, fogathajtók, tűzoltók, horgászok, polgárőrök, a Vöröskereszt, a nyugdíjasklub, az énekkar működik Kónyban. Az iskolán belül dolgozik a tánccsoport – tudtuk meg Aller Imre polgármestertől.
– Valamennyi egyesület eleget tesz önként vállalt feladatainak, tisztességgel végzik a dolgukat. Lehet falunap, majális vagy egyéb községi rendezvény, segítenek a szervezésben és ezeken kívül saját programokat is rendeznek. Céljaik megvalósításához hárommillió forinttal járul hozzá az önkormányzat évente.
Németh Gergely, Szany polgármestere szerint a civil élet megfelelő a faluban. Tevékenykednek a sportolók, aktívak a nyugdíjasok, a vadászok, a horgászok, a tűzoltók. Az önkormányzat a vadásztársaság kivételével minden civil szervezetét támogatja, legtöbbet a Bokréta néptáncegyüttes kap. Meg is érdemlik, hiszen nélkülük nem múlik el helyi rendezvény, de szerte a világban is megismertették már Szany nevét. Az önkormányzat összesen közel 5 millió forintot ad egyesületeinek, csoportjainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polónium

Két hete még szinte senki sem hallott a polóniumról, de Alekszandr Litvinyenko (képünkön) orosz… Tovább olvasom