Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A köztársasági elnök előtt a biztosítási törvény

Csütörtökön hirdeti ki döntését a köztársasági elnök az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban. A jogszabályt december 17-én szavazta meg a parlament, de ahhoz, hogy életbe léphessen, Sólyom Lászlónak is alá kell írnia. Az Országgyűlés sürgős kihirdetést kért az államfőtől.
Az Országgyűlés idei utolsó ülésnapján, december 17-én - bekiabálások, tapsok és házelnöki figyelmeztetések közepette - név szerint voksoltak a képviselők. A végeredmény: 204 igen, 168 nem szavazat és 1 tartózkodás. A nagy vitákat kiváltó törvényjavaslatot tehát elfogadták, ám sürgős véleményezést kértek Sólyom Lászlótól. Így a köztársasági elnöknek - attól kezdve, hogy megkapta a jogszabályt - 5 napja volt a döntésre. Ez az ünnepek miatt tolódott.

A köztársasági elnök döntése a bejelentés pillanatában válik a közvélemény számára is ismertté. Az viszont már most biztos, hogy a bejelentés napja december 27-e lesz - mondta az RTL Klub Híradójának Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Az államfő háromféleképpen dönthet. Ha nincs kifogása, aláírja a törvényt. Ha alkotmányossági aggálya merül fel, akkor előzetes normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól. Ha más fenntartása van a törvénnyel kapcsolatban, akkor visszaküldheti megfontolásra az Országgyűlésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeges bányatóban fürdött

Sándorfalva - A befagyott bányatóban mártózott meg egy férfi Sándorfalván. A hideggel dacoló 50 éves Juhász Sándor nem először próbált szembeszállni a fagyos vízzel. Korábban Schirilla György tanítványaként ilyenkor karácsonykor a Tiszát úszta át. Tovább olvasom