Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A KSH szerint egyre gyorsabban fogy a hazai lakosság

Tovább gyorsult a lakosság számának csökkenése Magyarországon az elmúlt év első 11 hónapjában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Míg 2006 januárja és novembere között 28 ezerrel többen haltak meg, mint ahányan születtek, addig a tavalyi év hasonló időszakában ez a szám meghaladta a 31 ezret. Tavaly november végén Magyarországon több mint 10 millióan éltek.
2007 első tizenegy hónapjában kevesebb mint 90 ezer gyermek született és több mint 120 ezer ember halt meg. Tavaly január és november között 2 és fél ezerrel kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma 700-zal haladta meg a 2006 azonos időszakában mért adatokat. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek következtében mindössze 15 ezer fővel csökkent az ország lakossága, amely az időszak végén 10 millió 51 ezer fő volt.

A házasságkötések száma június kivételével az időszak valamennyi hónapjában elmaradt a 2006. évitől, a trend továbbra is határozottan csökkenő. Míg az év első felében 6 százalék, addig július és november között több mint 11 százalék volt a csökkenés mértéke. 2007 első tizenegy hónapjában összesen alig 38 és fél ezer házasságkötés történt. Ez csaknem 9 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A természetes fogyás mértéke a 2006. január-novemberi 3,1 ezrelékről 3,4 ezrelékre nőtt. 2007 első tizenegy hónapjában ezer élveszületésre 5,8 csecsemő halott jutott, ami 0,1 ezrelékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - áll a KSH legújabb gyorsjelentésében.

Olvasóink írták

  • 1. valaki 2008. január 21. 21:37
    „Hát még valaki csodálkozik azon, hogy fogy a lakosság? Amikor az a szemét kommunista zsidó is azt mondta, ha nem tetszik valami, el lehet menni innen...Hát nagyon sok fiatal megy is külföldre, és sokan nem csak dolgozni. A családok anyagi helyzete kilátástalan, és nem mernek gyereket vállalni, mert nem biztosak abban, hogy rendesen fel tudják nevelni. Az időseket meg már nem kell "eltartani" ők nyugodtan meghalhatnak lsd.: egészségügy. Hát leginkább ezért fogy a lakosság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankkártyákról tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank

A bankkártyákról készített internetes kiadványt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ebben egyszerű,… Tovább olvasom