Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A lakás éke a dísznövény

A szobanövények hálásak azért, ha tavasszal kicsit rendbe hozzák őket, és a lakás is szebb lesz a gondozott, egészséges virágoktól. A legfontosabb tennivalókat kötöttük csokorba.
A legfontosabb, hogy megtisztítsák a növényeket az elszáradt levelektől. Amennyiben nem kerül sor átültetésre, érdemes fellazítani a talaj felső rétegét, óvatosan, nehogy megsérüljenek a gyökerek. A felnyurgult részeket le lehet vágni, a levágott részt egy csinos üvegbe vagy pohárba beállítva többnyire lehet gyökereztetni.

A kisebb példányokat hasznos enyhe, langyos zuhany alá állítani – ez nem vonatkozik az éppen virágzó egyedekre. Ezeknél érdemes várni az átültetéssel és mozgatással is.

A nagyobb virágok leveleiről le kell törölni a port. Amelyik növény kinőtte végérvényesen a lakást, azt el kell adni vagy ajándékozni. Sokszor nincs kinek – ilyenkor a növény gazdái kirakják a lépcsőházba a virágot, hogy díszítse a közös tereket.

Az átültetés előtt már érdemes szétnézni a bútorboltokban mutatós virágtartót keresve.

Amikor visszateszik a helyére a növényt, jó megforgatni, hogy egyenletesen fejlődjön. Mivel a legtöbb növény mindig a nap felé fordul, ha forgatják, formásabban fejlődik.

A selejtezést, a virágoktól való érzékeny búcsút főleg a kisebb lakásokban tanácsos megejteni. A növények ugyanis egy idő után elveszik a levegőt és a helyet a bútoroktól és az ott lakóktól.
Azokat a növényeket, amelyeken kártevők vannak – ajánlja a Kerti Kalendárium áprilisi száma – jó, ha a szabadba kiviszik, és ott permetezik le a megfelelő rovarölővel. Zárt térben nem szabad komolyabb permetezést végezni.

Az új lakberendezési trend szerint nem az a szép, ha sok egyforma, jellegtelen növény van a párkányokon és a polcokon, hanem néhány, a lakás színharmóniájához és stílusához igazított, divatos, mutatós dísznövény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom