Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A lakosság egyre nagyobb része érzi át a világválságot

Az embereket egyre inkább érdekli és érinti a globális pénzügyi világválság, legalábbis a Forsense 2008 novemberi közvélemény-kutatása szerint. A felmérés szerint nőtt a jövővel kapcsolatos borúlátás.
Az embereket egyre inkább érdekli és érinti a globális pénzügyi világválság, legalábbis a Forsense 2008 novemberi közvélemény-kutatása szerint. A pénzügyi-gazdasági krízis következményeit érzékelők csoportja együttesen immár a teljes felnőtt lakosság egyharmadát teszi ki, ebből 12 százalékot bevallása szerint már nagymértékben érintett a válság. Különösen a középkorúak (35-54 évesek) érzik magukat az átlag feletti mértékben érintettnek - számol be a felmérésről az inforadio.hu.

A vizsgálatból kiderül, egyre többen számolnak azzal, hogy a következő hónapokban már személyes életükre is valamilyen hatással lesz a válság. A válaszolók egynegyede mondható bizakodónak, vagy legalábbis nincs kiforrott véleménye a jövőről, ugyanakkor a jövővel kapcsolatos pesszimizmus tekintetében is a középkorúak, illetve a falvakban élők emelkednek ki az átlagból.

Novemberben már a választópolgárok közel kétharmada tartotta valószínűnek, hogy évekig elhúzódó gazdasági világválság lesz, és Magyarországnak súlyos következményekkel kell számolnia. Az átlagosnál jobban nőtt a pesszimisták aránya egy hónap alatt a felsőfokú végzettségűeknél, az alapfokú végzettségűeknél és az 55 évnél idősebbek csoportjában.

A megkérdezettek 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy neki, vagy a vele egy háztartásban élőknek van deviza alapú hitelük. Erről a csoportról azt lehet mondani, hogy az átlagosnál 10 százalékkal nagyobb intenzitással figyelik a válsággal kapcsolatos híreket, háromnegyedüket legalább kismértékben érintették már a válság következményei és az átlag feletti arányban valószínűsítik ugyanezt a jövőre vonatkozóan is. Ugyanakkor ez a csoport sem pesszimistább a társadalom többi részénél a tekintetben, hogy várható-e elhúzódó válság, sőt a devizahitelesek között valamivel kevesebben 62 százaléknyian valószínűsítik ezt.

A háztartások kiszolgáltatottságát jól mutatja, hogy a devizahitellel rendelkező háztartások tagjainak 41 százaléka saját állítása szerint gyakorlatilag semekkora növekedést nem tud elviselni - megszorítások árán sem - a havi törlesztő részletben. A teljes népességre vetítve ez több százezer háztartást érinthet. További 30 százalék legfeljebb 20 ezer forintos emelkedést még kibír, ennél többet viszont csak 13 százalék. Különösen a kisebb vidéki településeken élők mondják nagy arányban, hogy nem volnának képesek tovább szorítani a kiadásaikon, ha a törlesztő részletek emelkedése ezt tenné szükségessé.

Olvasóink írták

 • 11. Gaben07 2008. december 08. 18:22
  „8. hozzászólás klj_54 2008.12.08. 00:34
  Nincs igazad!

  Ha tudsz olvasni és szöveget értelmezni akkor olvasd el, hogy mit csinál Európa, mit tesz a válság ellen és mit teszünk mi. Homlokegyenest az ellenkezőjét. Remélem tudsz angolul, mert akkor nem csak magyar forrásokból tájékozódhatsz hanem külföldi újságokból is. Pl. Financial Times”
 • 10. klj_54 2008. december 08. 09:19
  „No persze, hogy emel a K&H, valamiből pótolnia kell a bróker által elsíbolt lóvét.”
 • 9. papsajt 2008. december 08. 09:17
  „A K&H fel is emelte a lakáshitelem törlesztő részletét 60000Ről, 80000re. Most tarok ott,hogy ezt sokáig nem tudom fizetni és újabb emelést nem bírok el.
  Már gondolkodom,hogyan lehetne eladni a lakást. De 5 évig nem tudom,mert akkor adózom utána.
  Így meg a bankok nyeresége milliárdos. Nekik a legjobb, ha nem fizet az adós,kapják a kormányzati bankmentő csomagot.”
 • 8. klj_54 2008. december 08. 00:34
  „1. hozzászólás Power 2008.12.07. 14:54
  Nincs igazad!
  Én kettő évvel ezelőtt már írtam az akkor kezdődött recesszióról!
  Erről nem Gyurcsány tehet, hisz kicsi a mozgástere.
  Azt a kicsit pedig a hitvány ellenzék még kisebbé teszi!
  Minden közgazdaságilag racionális döntést megtromfol, akár népszavazás útján is, lásd: vizitdíj, tandíj.”
 • 7. JungHeinrich 2008. december 07. 21:15
  „"A lakosság egyre nagyobb része érzi át a világválságot" ...miért is kéne?Eddig a pénzügyi szektor volt terítéken, hallgattuk is a sok nagyon okos közgazdász palántát a fórumokon, elküldtek pár ezer embert és lehetett rikácsolni....no majd tavasztól fognak nagyon hangosan kiabálni, a lényeg csak most kezdődik!A megoldásról meg lehet vitázni napestig,még a hozzáértők sem ismerik...”
 • 6. 9-es 2008. december 07. 20:49
  „Nem baj!
  13 %-os éves kamat,13.havi nyugdíj,14.havi nyugdíj,miről beszélünk?
  Megszorításokat még,így csak röhögnek rajtunk a csehek,a szlovákok(bocs tótok),meg úgy mindenki,akinek esze van!
  Adócsökkentést,kamatot 2 %-ra,szociális megszorításokat,segélyek újraértelmezése,kormányzati apparátus drasztikus csökkentését,takarékoskodást tudok ajánlani!
  Imrebá”
 • 5. belabacsi 2008. december 07. 19:54
  „ha nem lesz pénzük az embereknek akkor a multik is szépen hazamennek . termöföldünk van éhen nem fogunk hallni.”
 • 4. che 2008. december 07. 17:39
  „Meg kell nézni a bevásárlóközpontokat (magyarul-multikat) ... Van lóvé, vagy csak megszoktuk hogy a szeretet tárgyakban mérhető...?!”
 • 3. achilleus 2008. december 07. 15:23
  „Megnéztem ezt a hírt másutt is: Valójában a cím a Forense jelentéséből szó szerint lett átvéve, tehát a helyi szemléző békénhagyandó.”
 • 2. achilleus 2008. december 07. 15:00
  „"A lakosság egyre nagyobb része érzi át a világválságot"

  Kétségtelenül valami ilyesmire irányult a felmérés, bár a lakosság szerintem nem a VILÁGválságot érzi ÁT, hanem egyszerűen:

  "A lakosság egyre nagyobb része érzi a válságot"

  Megint magyarórát kellene tartani?? Kezdek elbizonytalanodni ebben a ködösítő "újmagyarban".”
 • 1. Power 2008. december 07. 14:54
  „A nagyobb része sajnos a rossz, felelőtlen és negatív spirálba vezető kormányzati gazdaságpolitikát érzi át.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M7-esen - feltehetően elaludt a sofőr

Egy ember meghalt, többen pedig megsérültek abban a balesetben, ami vasárnapra virradó éjjel történt… Tovább olvasom