Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A leépítés a múzeumokat sem kíméli

Április elsejétől 17 embertől válik meg a Xántus János Múzeum. Indokként a megyei közgyqlés februárban született határozata szerepel, ennek hátterében pedig a szférában országosan is jellemző takarékosság és kényszerq leépítés áll.
A munkatársak egyikét már januárban nyugdíjazták, az áprilistól elbocsátottak között festő-restaurátor és régész is végleg, de legalábbis időlegesen búcsút int hivatásának.
Miközben az egyik, az elbocsátólevelét már kézhez kapott régész személyes ellentétet sejtet a háttérben, Perger Gyula megyei múzeumigazgató a tegnap délutáni kiállításmegnyitót követően megnyugtat: szó sincs ilyesmiről.
– A racionalizálás menetén már decembertől együtt gondolkodtunk a fenntartó megyei önkormányzattal – szögezte le Perger Gyula. – Ennek egyik következményeként a megyei múzeumok státusa a jövőben változik: Csornán, Kapuváron és Nagycenken nem alkalmazunk főállású muzeológusokat, s míg a csornai múzeum Győrhöz, addig a kapuvári és a nagycenki Sopronhoz tartozik majd. A takarékosság összesen 17 munkatársunkat érinti, ebből három kismama, akik státusa marad, ám a helyükre senkit nem vehetünk fel. Körülbelül 10 százalékkal kevesebb költségvetésből kell gazdálkodnunk, ez áll a leépítések hátterében.
Az igazgató elmondta még, szó sincs fqnyíróelvről, ugyanakkor az átszervezés óhatatlanul kisebb-nagyobb súrlódásokkal jár együtt. A döntésnél figyelembe vették a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács ajánlását, a leépítéseket azonban végre kell hajtaniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom