Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A legmagasabb újságíró-kitüntetés

Folytatás az 1. oldalról.

– Kedvelt téma így, március idusa táján a hazai sajtószabadság. Mit gondolsz erről a polémiáról?
– Abban az értelemben biztosan sajtószabadság van, hogy a magyar sajtó abszolút plurális. De legalább két budapesti napilapot kell venni, ha az ember kiegyensúlyozott akar lenni. Ez a hazai nyilvánosság rákfenéje.
– Kevés hozzád hasonló embert ismerek, akiről annyira úgy érezném, hogy már semmin sem tud meglepődni. Ez a két és fél évtizedes újságírói tapasztalat hatása?
– Nagyon jó tanáraim voltak az újságíró-iskolában, kettőt hadd említsek közülük. Mester Ákos azt mondta: a sajtószabadság olyan, mint egy fal, amin át kell jutni. A buta újságíró nekirohan és összeveri magát, az okos sziszifuszi munkával átmászik rajta. Vitray Tamás azt írta nekem ajánlásként: nem irigylem, hogy ezt a pályát kezdi, de hogy még csak kezdi, azért igen. Tőle megtanultam, hogy ha újságíróként sok ellenséged van, nagy valószínűséggel sikeres vagy. Miután Győrben és a megyében sok mindenbe belemásztam, jó páran megharagudtak rám, a nyilvánosság ugyanis óhatatlanul érdeksérelemmel jár.
– Nem hagyhatom ki ars poeticának is beillő kedvenc mondásodat: az újságíró olyan, mint a futball-labda, minél nagyobbat rúgnak bele, annál magasabban száll. Kik emelik leggyakrabban a lábukat?
– Egyértelműen a politikusok. Ezért örülök a demokráciának, hiszen 1990 előtt egy-egy írás miatt kirúghattak, letilthattak, megalázhattak. Én azokat az embereket szeretem, akik a bírósághoz fordulnak és jogállami keretek között tisztázzuk a vitát. Az alattomos módszerekkel soha semmit nem lehet kezdeni. Sokan nem perelnek, de az újságíró háta mögött terjesztik, hogy nem írt igazat. Ilyenkor szoktam ezt a mondást emlegetni.

Névjegy

Koloszár Tamás 1959-ben született Kapuváron, Agyagosszergényben nőtt fel. Győrben él. A szombathelyi tanárképző főiskola történelem–népművelő szakán szerzett diplomát, utána elvégezte a MÚOSZ Magyar Újságíró Iskoláját. 1982-től a Kisalföld, 1988-tól 1991-ig a Tér-kép című független hetilap munkatársa volt. Egyéves munkanélküliséget követően az Új Hírek című napilapnál, 1993-ban a Győri Városi Televíziónál helyezkedett el. Nyolc éve került vissza a Kisalföldhöz, ahol azóta vezető újságíró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb madárinfluenza elleni védőkörzetek Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint a Hercegszántó és Dunaföldvár… Tovább olvasom