Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A legszebb ékszerdoboz

Faludy-Kovács Fanny nehéz asszonysorsot választott magának: a közelmúltban vesztette el 96 éves férjét.

Faludy-Kovács Fanny nehéz asszonysorsot választott magának: a közelmúltban vesztette el 96 éves férjét, a Kossuth-díjas költő, író és műfordító Faludy Györgyöt. S bár még életében megígérte férjének
a most harmincéves özvegy, hogy majd férjhez megy és gyermekeket szül, most azonban csak a fájdalomra és a gyászra tud gondolni.

– Nehezen tudtunk interjúidőpontot egyeztetni, mert orvoshoz kellett mennie. Mi történt?

– A férjem temetése napján megrepedt a csípőcsontom, a szertartás előtt elestem otthon. Elképesztő fájdalmaim voltak, alig bírtam menni. Mára valamennyire javult a helyzet, de még nem vagyok rendben.

– Faludy Györggyel beszélgettek valaha is a halálról, vagy ez tabutéma volt önök között?

– Nem volt, természetesen beszéltünk arról, hogy mi lesz, ha majd egyszer meghal. Azt mondta, őrizzem meg őt az emlékezetemben úgy, mint a legszebb ékszerdobozt, amit valaha kaptam.
Férje mellett lett felnőtt

– Mi volt ebben az ékszerdobozban?

– Az a csodálatos négy és fél év, amit együtt töltöttünk. Gyurka mellett lettem felnőtt, rengeteget foglalkozott velem: minden este bor vagy pezsgő mellett beszélgettünk. Mindig tanított, az emberekben a műveltséget, a könyvek szeretetét és a szívjóságot kereste. Ez az időszak volt életem legszebb korszaka, ezzel már bejártam az utamat. Azt szeretném, hogy engem is majd mellé temessenek. Hiszem, hogy ott egy idő múlva ismét egyek leszünk.

– Nem korai még erre gondolni?

– Most így érzem. Senki nem tudhatja, mikor jön el számára az a bizonyos idő. Persze még nem akarok meghalni, feladataim vannak az életben. Gyurka pedig megígértette velem, hogy majd férjhez megyek és gyerekeket szülök.

Családi veszteségek

– Hogy érzi, férje befejezte az életművét?

– Igen, befejezte, de tudott volna még alkotni. Körülbelül ezer oldal még kiadatlan írása van nálam. De nem szabad azokat a kincseket sem elfelejteni, amit csak a II. világháború előtt adtak ki, mint például Brecht Háromgarasos operájának fordítását. Nemsokára megjelenik a Pokolbéli víg napjaim negyedik része, és Faludy fehéren-feketén címmel karácsonyra kerül a könyvesboltokba egy olyan kötete, amelyben a szerelemről és a háborúról vall, de megtaláljuk benne a kedvenc ételreceptjeit is.

– Tervezi, hogy ön is könyvet ír majd Faludyról?

– Még az életében szerettem volna. Váratlanul ért a halála, azt hittem, hogy felépül. Lehet, hogy írok majd, de ennél most többet nem tudok mondani. Jelenleg az írásait, könyveit gondozom, ez köt le.

– Most hogy van?

– Egyedül vagyok: bár vannak körülöttem emberek, de ez a magány belülről fakad. Úgy élek, mint egy harmincéves hippi lány. Egyszerre vesztettem el életem két legfontosabb szereplőjét: a Gyurkát és az édesanyámat.

Visszanyerni önmagát

– A közelmúltban az egyik kereskedelmi tévécsatorna leadott egy évekkel ezelőtt készített interjút a férjével. Miért tiltakozott ellene?

– Úgy hirdették a beharangozóban, hogy botrányos viszonyairól vall majd benne Gyurka, és neveket is fog majd mondani. Nevetnem kellett, mert a filmben szereplőket már mind megírta az önéletrajzi regényeiben. Semmi új nem volt benne, úgy látszik, a műsor készítői nem olvasták Faludyt. Attól tartottam, hogy félmondatokból összevágott filmet adnak majd le: féltem, hogy ezzel akarja nézettségi indexét emelni a csatorna.

– A házassága elején sokan kritizálták a több mint hatvanévnyi korkülönbség miatt. Mára ez lecsitult. Milyen most a médiával a kapcsolata?

– Teljesen normális. Sok úgynevezett divatos sztárral ellentétben nekem nincs szereplési kényszerem. Nem szeretném, hogy foglalkozzon velem a sajtó, de ha mondanivalóm van, a korrekt megkereséseket nem utasítom vissza. Egy újságíró barátomnak köszönhetem azt is, hogy összehozott Schobert Norbival. A balesetem miatt is szükségem van egy kis erősítő mozgásra, ezért a jövő héten a feleségével, Rubint Rékával elkezdjük a tornát. Talán segítenek majd az edzések lelkileg is, hogy visszanyerjem a régi önmagam, hogy kibillenjek ebből a depressziós állapotból.

– Hogy tervezi a karácsonyt?

– Még nem tudom, lehet, hogy egyedül vagy a barátaimmal leszek. Mindig békességben éltem a sorsommal, ezután is így lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent önnek a hűség napja?

Tovább olvasom