Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A lengyel kisebbség kiáll Molnár Oszkár mellett

Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat kiáll Molnár Oszkár mellett, és azt kéri, hogy ne büntessék, ne hurcolják meg Edelény fideszes polgármesterét - ezt tartalmazza egyebek mellett az a levél, amelyet kedden kapott kézhez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata.
"A polgármester úr ügyét megvitattuk a lengyel kisebbségi önkormányzatok elnökeivel és e beszélgetésünk alapján kérem az egész ország lengyel kisebbsége nevében, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben, nagy elkeseredésében elhangzott szavaiért ne büntessenek, ne hurcoljanak meg olyan embert, aki hosszú évek során tettekkel bizonyította a kisebbségekhez fűződő barátságát és segítőkészségét" - olvasható a lengyel kisebbség országos elnöke, Csúcs Lászlóné által aláírt levélben.

Borsodban 12 településen működik lengyel kisebbségi önkormányzat. A magyarországi lengyelség emlékhelyének tekintett - az 1941-43-ban hatósági parancsra lerombolt - Derenk falu lakói telepedtek le egyebek mellett Emőd-István majorban, Ládbesenyő-Andrástanyán, Büdöskútpusztán, Martonyiban, Mezőnyárádon, Sajószentpéteren, Szendrőben, Tiszaszederkényben, Tóharaszton, Vattán és a mai Szlovákia néhány településén.

A levélben azt közölték: mind az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, mind a Borsod-Abaúj-Zemplén-megyei lengyel kisebbségi önkormányzatok évek óta mindig számíthattak Molnár Oszkár segítségére, támogatására. Mint hozzátették, ez sokszor jó ötletekben is megmutatkozott, például annak kapcsán, hol, mikor lehet pályázni a "derenki múlt ápolására" és az ott élő szegény emberek megsegítésére. "Tudjuk, hogy nem csak a lengyel kisebbség sorsát viselte szívén, hanem mindig is nyitott volt a kisebbségek problémái felé" - írták.

Molnár Oszkár egy képviselő-testületi ülésen azt állította: cigány többségű településeken a terhes nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek. Az edelényi televízióban egy másik alkalommal azt mondta: "szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot".

A polgármester a melegekről is kifejtette véleményét. "Majd a börtönben megtudja Szetey Gábor, hogy milyen az, amikor a melegek házasságot kötnek" - utalt a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárára, aki nyíltan vállalta másságát.

Olvasóink írták

 • 6. rozator 2009. november 03. 12:50
  „Mindkettő mondjon le! Molnár meg az öco-val is egyeztessen!”
 • 5. madártej 2009. november 03. 11:35
  „Ja, ha a Balközép című kiadványban Veressné dr. Szabó Éva ír ilyesmiről, akkor az oké. Ha a M.O. mondja, akkor büdös náci. Kettős mérce <moderálva> módra!”
 • 4. comet 2009. november 03. 09:47
  „Molnár Oszkár azért alkalmatlan polgármesternek, mert az előkészítetlen benyögéseivel csak feszültséget keltett, amivel jelentősen rontott a rábízott közösség állapotán. Nem az a baj, hogy kényes témákról beszélt, hanem hogy pletykaszinten beszélt róluk. Egy polgármestertől ennél sokkal több kell.”
 • 3. tejfelesszájú 2009. november 03. 09:37
  „Erről kéne írni:
  Az MSZP-frakció esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és civil ügyek munkacsoportjának tavaly júniusi ülésén már szóba került, vannak olyan segélyből élők, akik azért szednek különböző gyógyszereket, hogy sérülten születendő gyermekük után több támogatást igényelhessenek - értesült az Echo Tv Híradója. A Balközép című havilap tudósítása szerint a jelenségről nem más, mint Veres János bukott pénzügyminiszter felesége, Veresné Szabó Éva MSZP-s országgyűlési képviselő számolt be a hallgatóságnak. Az országban kialakult szociális segélyezési rendszer ellentmondásairól szólva a szocialista képviselő azt mondta: ,,Tudatlan és befolyásolt anyák a magasabb segélyek érdekében ördögi eszközök igénybevételére is képesek. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra." Veresné szavait a jelenlévők elképedve hallgatták, ám néhány képviselő elismerte, maga is hallott már hasonló esetről - közölte az MSZP pártlapja.

  http://www.magyarhirlap.hu/belfold/veresne_ordogi_modon_mar_tavaly_ota_hallgat_a_magzatkinzo_nokrol.html”
 • 2. lidocain 2009. november 03. 09:14
  „Lendvai Ildikó az MSZP elnöke úgy nyilatkozott, azonnal le kell mondatni Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselőt. Azt is kijelentette, hogy ha a Fidesz megbocsátja a náci beszédet, akkor a náci beszéd pártján áll. Merthogy amit Molnár Oszkár mond, az náci beszéd.

  Teltek a napok s a hetek, de Lendvai Ildikó nem bírt leakadni a témáról. Egy borongós hétfő reggelen közleményt adott ki, melyben úgy fogalmazott: szégyen, hogy Molnár Oszkár még ma is a Fidesz-frakció tagjaként ül a parlamentben. Azzal vádolta a Fideszt, hogy csak hadovál és menteni próbálja a menthetetlent. Szerinte Molnár Oszkárral nem tisztázó beszélgetéseket kell folytatni, mert a náci beszédet nem lehet tisztára mosni.

  Mindezek után pedig, kedves olvasóim, eljött a tegnapi nap, amikor is az Echo Televízió figyelemreméltó bejelentést tett. Birtokukba jutott ugyanis a szocialista frakció Balközép című lapjának 2008. júniusi száma, melyben nem kisebb személyiségről esik szó, mint Veres János feleségéről, dr. Szabó Éváról, aki MSZP-s parlamenti képviselő, s mint ilyennek, joga van megszólalni az MSZP frakcióülésein, és ő tavaly nyáron bizony meg is tette. Idézünk a Balközépből:

  "A magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra. A képviselő megfigyelését a jelenlevők elképedve hallgatták, ám néhány honatya elismerte, maga is hallott már hasonló esetről."

  Most pedig dőljünk hátra, kedves barátaim, kérjünk egy kávét, és figyeljünk, mert gyönyörű nap virradt ránk. A mai napon ugyanis csuda dolgok fognak történni. Éspedig a mai nap csodálatos eseményei mind-mind abból fognak fakadni, hogy Lendvai Ildikót világéletében makulátlan jellemű, egyenes gerincű, következetes és elvhű asszonynak ismerhettük. Már a komcsi rendszerben végzett cenzorkodása idején is az volt. Ebből pedig nem következhet más, csakis az, hogy a mai napon Lendvai Ildikó imigyen fog szólani (lassan, egészen lassan, hogy mindenki megértse):

  Amit Veresné mond, az náci beszéd. Azonnal le kell mondatni Veres Jánosné dr. Szabó Éva MSZP-s országgyűlési képviselőt. Nem fogom túlélni a szégyent, ha Veresné még holnap is az MSZP-frakció tagjaként ül majd a parlamentben. Akinek más véleménye van az ügyről, az csak hadovál és menteni próbálja a menthetetlent. Veresnével nem tisztázó beszélgetéseket kell folytatni, mert a náci beszédet nem lehet tisztára mosni. Ha az MSZP megbocsátja a náci beszédet, akkor a náci beszéd pártján áll.

  Hogy az MSZP háza táján vannak a makulátlan jellemű, egyenes gerincű, következetes és elvhű Lendvai Ildikónál hitványabb és sunyibb emberek is, arra abból lehet következtetni, hogy a Balközép című lap 2008. júniusi számának internetes formátumát a szocialisták viharsebesen eltüntették a honlapjukról. De mindez már mit sem változtathat a dolgokon. Lendvainak ma meg kell szólalnia. Lassan persze, hogy mindenki megértse.

  Bizony mondom néktek, kedves barátaim, tele szájjal bírnék most kacagni, ha a történetben nem szerepelnének ártatlan gyerekek, akiket Veresné dr. Szabó Éva szerint tudatlan és befolyásolt anyák arra kárhoztatnak, hogy súlyosan sérülten jöjjenek erre a beteg világra.”
 • 1. lidocain 2009. november 03. 09:11
  „Veres János MSZP-s felesége is úgy tudta - az persze más...?

  Az elmúlt hónapokban az edelényi polgármestert meghurcolták, mert azt mondta: vannak anyák, akik olyan gyógyszert szednek, amelytől gyermekük súlyosan sérült lesz. Veres János volt pénzügyminiszter felesége, Veresné Szabó Éva - az Echo Televízió birtokába jutott frakciólapjában megjelent írásban ugyanerről beszélt. A lap internetes formátumát a szocialisták eltüntették a honlapjukról.

  "Szabadon lamentálhat azon, hogy terhes anyák mit tesznek annak érdekében, hogy félig gyengéket hozzanak világra? És a szemetekbe nevetnek? Hogy ez rendben van? Kicsit kínos? Ez nem kínos. Ez gyalázat" - ezt Gyurcsány Ferenc mondta a pénteki országos választmány ülésén, utalva Molnár Oszkár Fideszes honatya kijelentésére.

  Ám lehet, hogy nem kellett volna. Az Echo Televízió birtokába jutott ugyanis a szocialisták frakciójának lapja, a Balközép egyik száma, melyben idézik az egyik öszödi frakcióülésen Veres János feleségének, dr. Szabó Évának beszédét, aki MSZP-s parlamenti képviselő is. Szó szerint ez hangzott el: "A magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra. A képviselő megfigyelését a jelenlevők elképedve hallgatták, ám néhány honatya elismerte, maga is hallott már hasonló esetről."

  A szocialisták talán érezhették, hogy a megvádolt Fideszes képviselő ellen folytatott lejárató kampányuk ügyében óvatosnak kell lenniük. Az MSZP honlapján ugyanis a Balközép című újság minden száma megtalálható, kivéve éppen a 2008 júniusi számot, melyben Veresné mondatai olvashatók. Az Echo Tv próbált elérni szocialista képviselőket, ám nem akartak foglalkozni az üggyel.

  Nyakó István MSZP szóvivő: "Világosi Gábor itt ül mellettem és ülést vezet, most nem nagyon tudnék, ha megérti... Kérdés: Ahhoz mit szól egyébként az mszp.hu-ról levették ezt az aktuális számot..." - majd foglalt jelzés.

  Molnár Oszkár, Edelény polgármestere szerint az ügynek több tanulsága is van.

  Molnár Oszkár, képviselő (Fidesz): "Ez a súlyos társadalmi probléma létezik, a másik amit bizonyít az az ,hogy a szocialisták bebizonyították, hogy álszentek, hazugok és gyalázatosak. Ugyanis ők nagyon jól tudták, a saját fülükkel hallották, hogy ez elhangzott az üléseken."

  Molnár Oszkár hozzátette, kérni fogja, hogy azok a szervezetek akik ellene vizsgálatot indítottak, például az Egyenlő Bánásmód Hatóság, azok tegyék meg a szocialista képviselők esetében is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés: egész nap szavaznak a képviselők

Reggel kilenctől várhatóan este kilencig szavaznak ma a képviselők a 2010-es költségvetési… Tovább olvasom