Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A levetkőztetett Emmanuelle

Az 52 éves Sylvia Kristel A levetkőztetett Emmanuelle címmel megjelentette önéletrajzát, amelyben elmeséli sikerekkel, de sok fájdalommal teli pályafutását.
A holland színésznő az 1974-ben készített Emmanuelle-lel lett világhírű. Minden idők leghíresebb „művészi erotikus" filmjét több mint 650 millióan nézték meg. Egy párizsi moziban 14 évig vetítették folyamatosan. Nevezetessé vált Francis Lai zenéje, amelyből még per is lett: a King Crimson együttes ugyanis – joggal – sérelmezte, hogy a film „erőszakmotívumát" az ő Lark’s Tongue In Aspic 2 című darabjukból „tulajdonították el". A Just Jaeckin rendezte Emmanuelle tehát történelmet csinált, de főszereplőjét nem tette gazdaggá – mai árfolyamon 3 ezer eurónak megfelelő gázsit kapott érte –, ellenben egy életre beskatulyázta.

Sylvia sok mást is elárul könyvében. Magányos gyermekkorát Utrechtben töltötte, ahol szülei szállodát vezettek és nem törődtek lányukkal. Kilencéves volt, amikor egy vendég megerőszakolta és ez örökre nyomot hagyott benne. Öt évvel később apja elhagyta őket egy másik nőért, és Sylvia akkor határozta el, hogy a show világában próbál szerencsét, azért is, hogy apja tudomására hozza: jól boldogul – írta a La Repubblica című olasz napilap.

Húszévesen összekötötte sorsát Hugo Claus költővel, aki akkor már 44 éves volt. Majd az a szerencse érte, hogy őt választották Emmanuelle szerepére. Mellesleg nem ez volt az első feldolgozása Emmanuelle Arsan könyvének: 1969-ben Olaszországban már készült belőle film Én, Emmanuelle címmel, Erika Blanc főszereplésével, de korántsem lett akkora visszhangja. „A forgatás olyan volt, mintha egy család lettünk volna, és jól éreztem magam" – írta Kristel.

A film sikere Clausszal való szakítását is eredményezte, és Sylvia elindult lefelé a lejtőn. Elkezdett inni, sűrűn váltogatta partnereit – közéjük tartozott Gérard Dépardieu és Warren Beatty – , aztán anya lett. Fia, Ar-
thur jelenleg egy amszterdami bárban pincér. Majd jött a drog és egy újabb kapcsolat Ian McShane színész személyében. Szerepeiben továbbra is szépségét, erotikus vonzerejét használták ki, erre a legjobb példa volt a szintén Jaeckin rendezésében készült Lady Chatterley szeretője vagy később a Mata Hari. 1982-ben otthagyta Hollywoodot, visszatért Hollandiába. Három évvel később feleségül ment Philippe Blot francia rendezőhöz és tovább játszott B kategóriás filmekben.

A balsors azonban nem kímélte. Három évvel ezelőtt gégerákja lett, amely átterjedt a tüdejére. És meghalt legújabb társa, egy belga producer. „Megöregedett színésznőnek, lábadozó művésznek és olyan asszonynak tekintem magam, aki végre lemeztelenítheti magát" – írta könyvében.

A filmről, amely híressé tette, az a véleménye, hogy a mai pornófilmekhez képest olyan, mint az Alice Csodaországban. „Fiam nemrég látta először és elaludt rajta. Unalmasnak tartotta."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiaellenes razzia Dél-Olaszországban

Az olasz csendőrség nagyszabású razziát kezdett a dél-itáliai Puglia régió közigazgatási székhelyén,… Tovább olvasom