Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A Magosz az uniós támogatási rendszer ellen

Ha kell, a gazdák kikényszerítik, hogy vonják vissza azt a rendeletet, amely építési engedélyhez köti a fél évnél hosszabb időn át fennmaradó fóliasátrakat, tetemes kiadásra kényszerítve az ebben termelő családi gazdaságokat - fogalmazott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke kedden sajtótájékoztatón.
A Magosz tiltakozik az ellen is, hogy Magyarország már jövőre átvegye az EU új egységes mezőgazdasági támogatási rendszerét (SPS), amely szerintük kifejezetten hátrányos lenne az országnak, és amelyet a régi uniós tagok is módosítani akarnak.

Elfogadhatatlan az a rendelet, amely építési engedélyt ír elő a hat hónapnál hosszabb ideig fennmaradó fóliasátrakra, a már meglévőkre pedig fennmaradási engedélyt - mondta Jakab István. Adataik szerint a rendelkezés 20-30 ezer családi vállalkozást érint, 3100 hektár fóliaterületet, amely alatt 440 ezer tonna zöldséget termesztenek évente 82 milliárd forint értékben - sorolta a Magosz-elnök. Szerintük érthetetlen, miért akarják tönkretenni a fóliás termelőket, akiknek a jó minőség következtében korlátlan a nemzetközi piacuk, s akik éppen most készülnek jelentős fejlesztésekre a már kiírt uniós pályázatok pénzéből.

Magyarország jövő év elejétől alkalmazni akarja az EU átalakított agrártámogatási rendszerét, az SPS-t, de a Magosz szerint teljesen hiányoznak ennek feltételei - közölte Jakab István. Az SPS-ben a korábbi támogatási összeget osztják szét, de másképpen. Az SPS ezután forgalomképes, tehát adható-vehető jog lesz, ami nem a földre szól, hanem a rajta végzett termeléshez kapcsolódik, akkor is, ha idővel abbahagyja az SPS jogosultja a termelést.

Jakab István szerint Magyarországon nincs történelmileg kialakult birtokszerkezet és bérleti rendszer, sem kialakult üzemi szerkezet, stabil családi üzemek. Nincs rendben a nyilvántartás, 900 ezer hektárról nem tudni, kié, ki használja, és 2,5 millió hektár osztatlan közös tulajdon van még mindig. Mindezen túl senki sem tudja, hány külföldi kezén mennyi föld van és milyen jogon - mondta a Magosz-elnök.

Ez a rendszer bonyolult, áttekinthetetlen, ezért a régi tagállamok is arra készülnek, hogy módosítanak rajta. Az SPS egyértelműen a nagygazdaságoknak jó, ha ezt veszi át az ország, az 2020-ig megmerevíti a jelenlegi viszonyokat - fogalmazott Jakab István. Szerinte azért is érthetetlen a kormány sietsége, mert az unió mezőgazdasági biztosa is azt ajánlja az új tagoknak, hogy 2013-ig ne vegyék át az SPS-t, hanem maradjanak a régi, földalapú támogatásnál, és addig készüljenek fel az új szabályokra.

Olvasóink írták

 • 8. skorpio21 2008. április 24. 05:55
  „Még jó,hogy van MAGOSZ!Hol volt eddig?A DM-nek kell megírni,hogy tudják,lehetetlen helyzetben vannak a fóliások???Lehet,hogy arról sem tudnak,hogy mekkora sz..ban van az egész magyar mezőgazdaság?
  Ha nem sztrájkot kell szervezni nem is csinálnak semmit!!!”
 • 7. Állampolgár 2008. április 23. 20:25
  „Erős fidesz 2 milliárdos adóssággal. Ez kell nekünk. Had töltsék fel a kasszát. Belőlünk.”
 • 6. pan.cser 2008. április 23. 16:16
  „Kedves Állampolgár! Semmire nem jöttél rá egyet kivéve, hogy kevesebb pénz van a bukszádban, hála Fletónak. Arra meg a külföld jött rá, hogy MO nem süllyed káoszba, mert van egy erős Fidesz! Örülj ennek mert ha nem így lenne a gyurcsányi szakadék mélysége várna Rád és családodra gazdaságilag!”
 • 5. Állampolgár 2008. április 23. 12:14
  „ÁÁáááááááááááááááááááááááááááááááááááá!
  Demagóóóóógiaaaaaaaaaaaa! :-P
  Rájöttem, hogy pan.cser a fidesz fizettet pocskondiázó embere. :-D A megoldás egy normális társadalom, normális kormányzattal. Ez sem az mszp, sem az szdsz, de főleg nem az orbánék.”
 • 4. pan.cser 2008. április 23. 07:52
  „Jakab Istvánnak most igaza van. Nem kell mindjárt mindent átvenni, szerintem itt a háttérben ha nem is a maffia, de jól körülhatárolt érdekcsoportok működnek. A megmaradt tsz-eket már el kell felejteni, de vannak nagy magáncégek amelyek milliárdokat kaszálnak ma is, csak még termelni kell. Az új rendszerben már azt sem( ez komoly). A fóliasátrak dolgában az látszik, hogy sok a hivatal, az állam pénzéhsége pedig határtalan. Úgy látszik a magyar megint rontani akarja saját versenyképességét. Ezt a kormányzatot, amely lassan a Ceausescu féle Romániát idézi az ország gazdaságának lezüllesztésében el kell távolítani. A megoldás egy Fidesz kormány, ahol virágozni fog a gazdaság a szoc-libek által hagyott romokon. Ez a mostani út a szemünk láttára vezet a szakadékba!”
 • 3. 621 2008. április 23. 06:27
  „Szerintem a rablánc helyett a kényszerzubbony hiányzik az 1-nek.....
  Jakab István egyről feledkezik csak meg - bár nem véletlenül - , hogy ami hiányzik az az ő hozzáállásuk miatt jiányzik. Ami meg a nagygazdaságokat illeti, azt gondoltam, hogy a torgyán féle nadrágszíj parcellák (majd az asszony húzza az ekét, oszt ebből megélünk) elképzelés már a múlt..”
 • 2. hévalaki 2008. április 22. 22:27
  „@...piszokul értsz mindenhez matriné...@
  ---sokoldalú tehetség vagy, csak kár, hogy elveszett benned---
  az egész történelmet összezagyválva felsorakoztatod...vazze !
  # igazi lángész vagy...hogy nem figyeltek fel rád eddig ?...#
  ----jelenből indulsz....már el is értél a rabszolgákig. visszafelé fejlődsz ...sebaj...vazze.”
 • 1. matriné 2008. április 22. 17:59
  „Tehát a magyar termelés minden fajtáját gátolni akarja a Maffia! Igaz ,csak is így lehet rabszolgatartó társadalmat kialakítani egy banánköztársaságból! Ha egyszer elfogy, eladnak minden termelő üzemet gyárat utána csak az emberekkel lehet kereskedni! Ma még csak kölcsönözni lehet a munkásokat, és a hűbéreseket át lehet csoportosítani! Holnap már jöhet a rablánc is ,ha így folytatódik e rendszer!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz a foga a magyar gyerekeknek

Magyarországon a gyermekeknek átlagosan 3 szuvas vagy tömött foga van, ezzel az Egészségügyi… Tovább olvasom