Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

A MAGOSZ szerint az agrárium az összeomlás szélén áll

Az ipari alma felvásárlási áráról kötött megállapodás betartását követelik a gazdák a földművelésügyi tárcától. A megállapodást szeptember 4-én írták alá a szakminiszterrel kilónként 21,5 forintos, azaz 9 euró centes vételárról.
A termelők szerint Gráf József becsapta őket, hisz a piac kétharmadát uraló Agrana az elmúlt két hét alatt 7 forinttal csökkentette a léalma kiónkénti felvásárlási árát, tehát már csak 14,1 forintért (5 eurócentért) veszi át a gyümölcs kilóját.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) szövetségi igazgatója pénteki sajtótéjoztatóján azt mondta, az árkérdésen kívül a kormány nem vette figyelembe a kínai import korlátozására vonatkozó kezdeményezésüket, és veszélybe került a többlettámogatás kifizetése is.

Míg 2004-ben még "csak" 113 ezer tonnányi kínai léalma érkezett Európába, 2007 és 2008 között már 429 tonnányi mennyiséget importáltak. A távol-keleti dömping ellen az USA példa értékű vámkorlátozásokat vezette be, amelyek 2010-ig érvényben is maradnak. Magyarországon azonban semmi sem védi a piacot a kérdéses minőségű kínai árutól - mondta a MAGOSZ tisztségviselője.

Budai Gyula szerint az ipari almát termelő gazdáknak korábban beígért, hektáronként 70 ezer forintos támogatáshoz sem juthat hozzá mindenki, hisz a jelenlegi jogszabályok alapján legkésőbb november 15-ig le kellene adni az igényléseket. Az alma jó része azonban még a földeken van, ráadásul a papírmunkával sem végzett mindenki. A MAGOSZ ezért már kezdeményezte a szakállamtitkárnál, hogy november 30-ra halasszák a határidőt. Addig remélhetőleg végeznek a beszállítással a termelők - tette hozzá.

Az érdekképviselet szövetségi igazgatója szerint a miniszter hazudott és becsapta a magyar termelőket, ezért el kellene gondolkodnia azon, hogy alkalmas-e a tárca vezetésére. Mint mondta, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében kiújulhat az almacsata a nyomott felvásárlási árak miatt, néhány termelő már most is a feldolgozók elé borítja a terményét. Ha továbbra sem változik a helyzet, a záhonyi határ, illetve az összes nagyobb feldolgozó elé kiönthetik a gazdák az "eladhatatlan" almát - jelentette ki Budai Gyula.

Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára szerint a kukorica termés is a nyakukon maradhat, hisz már tavalyról is 1 millió tonna maradt, az idei 8 millióval együtt pedig töménytelen mennyiség "ragadhat" a raktárakban. Az érdekképviselet azonnali intézkedéseket sürget a kérdésben: arra kérik Gráf Józsefet, hogy az Unióban járjon el a gazdák érdekében, itthon pedig mérjék fel, hogy elegendő lesz-e a raktárkapacitás a felesleges kukoricának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grosics Gyula nevét veszi fel az újbudai sportiskola

Grosics Gyula nevét veszi fel november 11-től a XI. kerületi sportiskola - döntött egyhangúlag… Tovább olvasom