Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A magukat és egymást segítők köre

Egy interneten szerveződő civil női szervezet, a Magyar Internetező Nők Egyesülete honlapján női vállalkozásfejlesztési programot hirdetett, amire Csongrád megyéből 57-en jelentkeztek. A képzés egyik szempontja volt, hogy létrehozzák az egymással együttműködő, partnerkapcsolatot kialakító női vállalkozói köröket, amik aztán később is hatékonyan segítik egymást.
Éles Vilmosnét az EU-s pályázatok érdeklik. Fotó: Schmidt Andrea
„...A hálószövő pókasszonyok és póklányok számára a legkorszerűbb infokommunikációs eszközök esélyegyenlőséget biztosíthatnak a mindennapokban, de akár jobb megélhetést is jelenthetnek..." – olvasható a szövegrészlet a Magyar Internetező Nők Egyesülete (MINŐK) honlapján, a www.minok.hu oldalon, ahol egyre többen találnak munkájukhoz és életminőségük javításához hasznos informá-
ciókat.

– A kizárólag nőket tömörítő országos közhasznú szervezethez valóságosan és virtuálisan is be lehet jelentkezni, ezt Csongrád megyéből tizenöten tették meg – fogalmazott Radics Edit, a szervezet megyei csoportvezetője, munkaerő-piaci szakértő. A vásárhelyi szakember hozzátette: a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társasággal karöltve tavaly szeptembertől május közepéig tartó női vállalkozóknak és vállalkozni szándékozóknak tandíjmentes, képzési és szaktanácsadási programot indítottak, ami az EU társfinanszírozásával, az Európa-terv keretében valósult meg. Az oktatás keretében egyénre szabott szolgáltatásokkal erősítik szakmailag a női vállalkozók önértékelését, szélesítik ismereteiket, illetve önismereti és személyiségfejlesztési képzések és szaktanácsadások segítik őket. A képzés egyik fontos szempontja volt, hogy létrehozzák az egymással együttműködő, partnerkapcsolatot kialakító női vállalkozó köröket, amik aztán később is hatékonyan segítik egymást.

Radics Edit (balról) munka közben
Mivel a programban való részvételnek nem volt feltétele az egyesületi tagság, a megyéből 57-en kezdték meg itt tanulmányaikat. A jelentkezők 75 százaléka helyi vállalkozó, 25 százalékuk pedig a jövőben tervezi, hogy vállalkozni szeretne. A Szegeden 15 éve gyógynövény és reformtáplálkozási szaküzletet működtető Éles Vilmosné azért jelentkezett a képzésre, mert elsősorban az EU-s és egyéb pályázati lehetőségek érdekelték.

Meghívó

A női siker ára – a március a nőké – az önmegvalósítás útjai, kihívások, jó példák bemutatása címmel a Magyar Internetezők Nők Egyesülete egész napos rendezvényt tart március 30-án a vásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében. A rendezvény mottója: „Minden sikeres férfi mögött ott áll egy okos nő, és minden sikeres nő mögött ott áll egy okos férfi."
A reggel kilenctől délután ötig tartó programban A női siker ára című ankét mellett műhelybeszélgetést terveznek a nőket érintő (hivatásbeli és otthoni) munkákról, valamint női alkotók műveiből rendezett kiállítás várja az érdeklődőket. Megrendezik a Csongrád megyei vállalkozónők vásárát és megválasztják az Év Vállalkozónőjét. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

– Rendszeresen figyelem a minők honlapot, azon belül is a pályázati figyelőt, ha fontos információ érkezik, e-mailen azonnal kiértesítik a tagokat – számolt be Élesné, aki elmondta: tapasztalata szerint a program abban is segíti, hogy üzleti lehetőségeit jobban észreveszi, már szélesebb látókörrel rendelkezik. A szatymazi Bartók Miklósné speciális helyzete abból adódik, hogy egyszerre oktatója és tanulója is az egyesületnek. Informatikusként ezt a területet tanítja a jelentkezőknek, míg – maga is vállalkozó lévén – önmaga a gazdasági élet fontos tudnivalóival, például az üzleti terv megírásával és a marketinggel ismerkedik. Ugyanis a közeljövőben Szegeden tervezi, hogy számítógép-oktatásra egy oktatótermet alakít ki, és felnőttképzés keretében elindítja tanfolyamát. Hangsúlyozza, hogy az egyesületi tagsággal és az oktatási programban való részvétellel nagyon sokat nyert, hiszen új vállalkozó nőket ismert meg, valamint manapság már nélkülözhetetlennek tartja az EU-s ismereteket.

Radics Edit elmondta, hogy természetesen a májusban befejeződő oktatással nem ér véget az együttműködés, hiszen a rendszeres kapcsolattartás mellett további pályázati lehetőségeket keresnek és hirdetnek meg a honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharlámpa

Tovább olvasom