Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

A Magyar Dal ünnepe a Sziget mínusz egyedik napján

Egy 70-80 dalból álló hétórás monstre-koncertet adnak magyar előadóművészek augusztus 11-én a Hajógyári Szigeten. A Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján 150-200 magyar zenész áll színpadra, hogy az elmúlt öt évtized beat-pop-rock slágereiből adjon ízelítőt.
A hagyományteremtő szándékkal életre hívott koncert célja, hogy felhívja a figyelmet a "perifériára szorult magyar dalra" - mondta el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján az ötletadó Presser Gábor.

Az eredeti gondolat az volt, hogy milyen jó lenne megvalósítani a Magyar Dal Napját, mondta el Presser Gábor. Ezt a jeles eseményt, már jövő ősztől, szeptember harmadik vasárnapján lehetne megtartani országszerte, tette hozzá a zeneszerző. Az ötletével Presser Gábor megkereste a zenésztársait és a Sziget Fesztivál szervezőit is, ebből született meg a Magyar Dal Napjának idei bemutató mustrája - a Magyar Dal ünnepe augusztus 11-én a Hajógyári Szigeten.

A Sziget Fesztivál társ-szervezőként és házigazdaként rögtön a kezdeményezés mellé állt, mondta el Gerendai Károly. A Sziget főszervezője hangsúlyozta: a legnagyobb magyar slágerekre szeretnék felhívni a figyelmet ezzel a koncerttel, ahol 150-200 előadót hallgathat meg a közönség. Ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, ugyanis az az elképzelés, hogy nagyon sok közös produkciót mutatnak be a muzsikusok a hétórás koncert alatt, tette hozzá Gerendai.

Nagy merítésből kell kiválasztani a koncerten elhangzó dalokat, mondta el Presser Gábor. Természetesen nem lesz teljes a műsor, ugyanis úgy kell összeállítani a repertoárt, hogy azt a közönség feltétel nélkül elfogadja, a színpadon lévőkkel együtt énekelje. A magyar zenésztársadalom összefogásával valósul meg a megakoncert. Néhány név azok közül, akik vállalták a közreműködést: Nagy Feró, Bródy János, Ákos, Müller Péter Sziámi, Hobo, Szörényi Levente, Deák Bill Gyula, Tolcsvay László, Babos Gyula, Lovasi András.

Gerendai Károly elmondta, azt szeretnék, ha minél többen elmennének a koncertre, éppen ezért a mínusz egyedik napi koncertre 2500 forintos belépőt állapítottak meg. Amennyiben ez a nap anyagi nyereséget is termel, abból a Sziget Fesztivál a magyar dal ügyét szervező nonprofit szervezetet támogatná, tette hozzá a főszervező.

Jávorszky Béla Szilárd újságíró, rocktörténész a koncert szerkesztője elmondta, első hallásra utópiának gondolta, hogy egy ilyen nagy ünnep létrejöjjön, de most már elhiszi, hogy lehet valamit közösen is tenni a magyar dal ügyéért. Gerendai Károly hozzátette, a következő két hétben véglegesítik a délután négy órakor kezdődő hétórás koncert programját.

A 16. Sziget Fesztivált augusztus 12-és 18-a között rendezik meg. A mínusz egyedik napi megakoncertre május elejétől válthatók meg elővételben a jegyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikosok tiltakoznak a budapesti Városházán

Már a díszterem ajtajánál vannak a XII. turul-szobor lebontása ellen tiltakozók a Városházán. Itt… Tovább olvasom