Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A magyar erdőtörvény áldozata lett a védett sajóládi erdő

A sajóládi erdő területén a rendőrség 142 személlyel szemben kezdett eljárást az elmúlt 2 évben, ám a tetten ért elkövetők által okozott kár sok esetben a szabálysértési értékhatárt sem érte el. A maradék erdő pedig "végfelhasználásra került".
Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sajóládi - az Európai Unió Natura 2000 hálózatába tartozó - erdő kiirtása ügyében - közölte a debreceni Tiszántúli Természetvédők Társulata szombaton.

A 180 hektárnyi sajóládi erdő 98 százalékának kivágása miatt a Tiszántúli Természetvédők Társulata tett büntetőfeljelentést 2007 novemberében ismeretlen tettesek ellen "jelentős mértékű károsodást okozó természetkárosítás, illetve hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt" - áll a nyilatkozatban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást, miután megállapította, hogy az erdő ritkulásához jelentősen hozzájárult a nagymértékű falopás. A sajóládi erdő területén a rendőrség az elmúlt két évben 142 személlyel szemben kezdett eljárást, ám a tetten ért elkövetők által okozott kár sok esetben a szabálysértési értékhatárt - az 5-10 ezer forintot - sem haladta meg.

Hogy a lombozat ritkulása mikor következett be, illetve hogy a lopott faanyag mely területről származott, nem volt megállapítható. Mivel az erdő faállománya a falopások miatt 60 százalék alá csökkent, ezért az erdőtörvény alapján "véghasználatra került", azaz kivágták az erdő megmaradt faállományát.

A Tiszántúli Természetvédők Társulata panaszt nyújtott be a nyomozást megszüntető határozat ellen, véleményük szerint ugyanis a Natura 2000 erdőterületeket a közösségi jog védi, amely elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, így jogsértő volt a magyar erdőtörvény alapján, az illetékes természetvédelmi szakhatóság hozzájárulása nélkül kiadott vágási engedély.

A természetvédők szerint a sajóládi erdő kivágásával, az erdei életközösségek élőhelyeinek visszafordíthatatlan károsodásával, a védett, fokozottan védett, illetve közösségi jelentőségű növény- és állatfajok eltűnésével és kipusztulásával a magyar természetvédelem egyik legsúlyosabb természetkárosítása következett be. Ráadásul mindezidáig minden jogkövetkezmény és felelősségre vonás nélkül - olvasható a dokumentumban.

Olvasóink írták

  • 2. Stone 2008. január 07. 03:17
    „Nem bántani őketet!

    Fáztak. Megaztán tudod Te, h mi meló lehet egy rozzant 28-as kerékpáron hazatolni egy egész erdőt??? Nagy ám! Szerintem itt azonnali lépésekre lenne szükség. Van egy fölös izraeli vízágyunk, ami az év 364 napján pihen. Nem lehetne azt kölcsönadni oda, a Sajó környékére. Azzal mégis csak gyorsabban ment volna. Nem igaz? :) :( :P”
  • 1. dodo 2008. január 05. 20:22
    „Végre és hála istennek! Győzött az igazság és a józan ész! A pártatlan ügyészség lezárta. Így kell ezt! Képzeljétek el, ha tovább kutakodik, előbb-utóbb valami piszkos rasszista gyanúba keverte volna társadalmunk tartóoszlopát, a méltatlanul bántott becsületes, szorgalmas, művelt, jogkövető és törvénytisztelő megélhetési etnikumot! Hajrá ügyészség! Van még erdő, vannak még köztéri szobrok, vasúti kábelek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjat tűztek ki az állatkínzóra Kecskeméten

Kétszázezer forintot ajánlottak fel kecskeméti állatbarátok annak, aki segít kézre keríteni egy… Tovább olvasom