Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

A magyar fogyasztókat a hitelek aggasztják a leginkább

A magyar fogyasztók közül a legtöbben a hitelek miatt aggódnak, többen, mint az emelkedő élelmiszerárak, vagy a munkahelyek biztonsága miatt - derül ki a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi felméréséből.
A hitel tavaly még csak az ötödik helyen állt a magyar fogyasztóknál a legtöbb gondot okozó tényezők listáján, s az idén ugrott az első helyre. A második helyen az élelmiszerárak növekedése és a munkahelyek biztonsága áll, egyaránt 13 százalékos említéssel. Szorosan utánuk a gazdasági helyzet következik, amely a magyar fogyasztók 12 százalékát nyugtalanítja, ugyanannyi, mint az energiaszámlák egyre nagyobb összege - közölte a piackutató vállalat.

Azok aránya, akiknek az élelmiszerárak emelkedése jelenti a legnagyobb gondot a következő hat hónap során, több mint négyszeresére nőtt Magyarországon. A Nielsen tavalyi első negyedévi felmérésekor az élelmiszerek drágulása 3 százalékos említéssel még a kilencedik helyen állt, onnan került 13 százalékkal - ez megfelel a globális átlagnak - a második helyre.

A munkahelyek biztonsága négy éven keresztül az első helyen állt a fő gondok között, így tavaly is (16 százalék), a gyerekek neveltetése és biztonsága, valamint a növekvő energiaszámlák (14-14) előtt.

Globálisan az élelmiszer drágulása miatt aggódók átlagos aránya a tavalyi 5-ről 13 százalékra nőtt, ezzel megelőzi a korábban élen álló gazdasági helyzetet, amelyet legutóbb a válaszadók 11 százaléka említett. Utána következik a munka és magánélet egyensúlya 9, a növekvő üzemanyagár, az egészség, továbbá a munkahelyek biztonsága 8-8 százalékkal.

Figyelemre méltó, hogy a hiteleket Európában csak Magyarországon nevezték legnagyobb arányban fő problémájuknak a megkérdezett fogyasztók. Magyarországhoz hasonlóan 16 százalék a mutató Romániában és Írországban is, de az előbbiben a munkahelyek biztonságát a válaszadók 23, míg az utóbbiban a gazdasági helyzetet 22 százalék nevezte meg.

Néhány európai országban kimagaslóan sok fogyasztó aggódik a növekvő élelmiszerárak miatt: Lengyelországban 21 százalék, Ukrajnában 16, Észtországban és Litvániában pedig 15 százalék.

Görögországban nagyon magas a munkahelyek biztonsága, illetve a gazdasági helyzet miatt aggódók aránya, 28, illetve 23 százalék. A franciáknál 20 százalék a háztartási energia árának emelkedésétől tart nagyon.

Az üzemanyag drágulása Európában leginkább a briteket és a litvánokat (11 százalék) valamint a németeket (10 százalék) nyugtalanítja.

Ausztriában a legtöbb válaszadónak egészsége okozza a fő gondot (11 százalék).

A Nielsen online fogyasztói felmérésében 2011 első negyedévében 55 országban, több mint 28 ezer internet-használót kérdeztek meg.

Olvasóink írták

 • 9. nagypappa 2011. június 15. 04:37
  „Az biztos, hogy ma már kétszer is meggondolják, hogy hitelt és milyen hitelt vegyenek fel az emberek.
  Csak, ha nem lesz aki a hitelt felveszi, mi lesz a bakokkal, bankárokkal?
  Tudom, a bank nem megy tönkre, de ha a forgalma jelentősen csökken, neki is nehezebb lesz gazdálkodnia.
  Olvastam, hogy minden 10 autóból alig több mint kettőt vásárolnak meg hitellel terhelve.”
 • 8. szalámibör 2011. június 14. 23:15
  „4,
  www.profession.hu
  Állandó nyavajgás helyett jó olvasnivaló....”
 • 7. Larsson 2011. június 14. 22:48
  „Engem is a kormány dilettantizmusa zavar!!!”
 • 6. PipiczGabor 2011. június 14. 22:13
  „Engem meg a fidesz aggaszt.”
 • 5. nemecsekerno_007 2011. június 14. 20:32
  „így mulat(ott) a magyar : ) Remélem tanultunk belőle.”
 • 4. hát 2011. június 14. 19:06
  „Engem jobban aggaszt ez a hatalmas munkanélküliség.
  Ha lenne munkája az embereknek, tudnák fizetni, hitelt, rezsit, stb.”
 • 3. Mike3 2011. június 14. 18:37
  „két hónap van hátra a szaladgálós kocsi hiteléből. tutira pezsgőt bontunk augusztusban! és soha, de soha többé hitel”
 • 2. igazságkereső 2011. június 14. 18:30
  „El is hiszem,hogy a hitelek aggasztják leginkább a magyar fogyasztókat, hisz nincs a világon még egy olyan ország mint Magyarország, ahol a bankok ilyen aljasul megvezették a lakosságot,de még a kormányt is a nem is létező svájci frank alapú hitelezéssel! Szóval: végre és végleg be kellene fejezni a fiskális spekulációt, a multikulturális simlit és akkor megszűnhet az aggódás is, de addig amíg a magyarországi leánybankok az országunk tönkretételén munkálkodnak - és láthatóan egyelőre sikerrel! - addig nem lesz remény a megnyugvásra! Úgyhogy a kormánynak kell, kellene lépnie sürgősen ez ügyben, addig amíg Magyarország még létezik a térképen,mert különben eltűnik állampolgáraival együtt!!”
 • 1. deszkás 2011. június 14. 17:23
  „Eddig se értem miért nem volt dobogós.Ilyen hitelezési forma nem hiszem hogy van még (40-45 oldalas szerződés,) és hogy felmondják elég ha a számládra nem érkezik meg a pénz vagy netalán elválnának mert az megint a szerződésfelmondás oka. Hiába fizeted ki akárhonnan vagy más utalja PONTOSAN a határidőre neked annyi. Még mielőtt valaki másként mondaná (a te bajod mér vetted fel...)tudok ilyenről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás miatt késnek a vonatok

Halálra gázolt egy férfit Bicske alsó megállóhelynél egy tehervonat, emiatt 15-20 perc késések… Tovább olvasom