Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A magyar lakosság életkilátásai

Igazi áttörés következett be az elmúlt években a magyar lakosság életkilátásaiban – vélekedik dr. Józan Péter egyetemi tanár. A professzor annak kapcsán nyilatkozott, hogy a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat keretében tudományos ülésszakot tartottak az Akadémián, amelyen 15 évvel a rendszerváltozás után a magyar lakosság halálozási viszonyait, életkilátásait veszik górcső alá.
Európai viszonylatban rosszak a magyarok életkilátásai Illusztráció: MTI
Másfél évtized elegendő idő arra, hogy bizonyos változásokról véleményt lehessen mondani, megállapítani, hogy átmeneti jelenségekről, vagy egy fenntartható fejlődésről van-e szó – mondta dr. Józan Péter egyetemi tanár. Egy-egy ország megítélésére egy nemzetközi mutatót, a születéskor várható élettartamot alkalmazzák. Az 1960-as évek közepétől évente átlagosan 1,3 hónapot csökkent a férfiak esetében a várható élettartam. Három évtized alatt ez a folyamat csaknem hároméves csökkenést eredményezett, ami egy fejlett egészségügyi kultúrával rendelkező európai ország esetében ritkaság.

– Háborúban előfordul, békeidőben nem lett volna szabad megtörténnie. A nőknél minimális javulás volt tapasztalható, de az egész lakosságra kivetítve is csökkenés következett be – tette hozzá. Kifejtette: Az elmúlt 11 évben fordulat következett be. 1993-ban tetőzött Magyarországon a halálozási statisztika, amikor 150 ezren hunytak el az országban, de 2004-ben már csaknem 18 ezerrel kevesebb haláleset volt, s mindez a lakosság további elöregedése ellenére történt. Érdekes, hogy a férfiak esetében több mint 12 ezerrel csökkent a halálesetek száma, míg a nőknél nem egészen hatezerrel. Az igazi javulás a 30-60 éves, valamint a 60-80 éves férfiak korosztályában következett be, ahol 80 százalékkal csökkent a halálozás.

– A férfiak esetében tapasztalható nagyobb mérvű javulás jórészt annak köszönhető, hogy nagyon rossz pozícióban voltak, s ilyen helyzetben könnyű eredményeket produkálni – mondta a professzor, aki a nőknél a dohányzás számlájára írja a mérsékeltebb javulást.

A professzor a magyar lakosság életkilátásaiban bekövetkezett pozitív változásokat azzal magyarázza, hogy a rendszerváltozás a javulás feltételeit teremtette meg. – A piacgazdaság teljesítményorientált, az embernek hoznia kell magát, hiszen aki nem teljesít, az marginalizálódik. A teljesítmény kényszere pedig egészségtudatos magatartást követel meg, hiszen aki nem törődik az egészségével, nem képes megfelelni a követelményeknek. Az emberek így egyre jobban odafigyelnek az egészségükre, de változás következett be az élet minőségében is, s a javulásban természetesen a korszerű gyógyszereknek és eljárásoknak is óriási szerepe van – mondta. Az egész lakosságra kivetítve jelenleg 72,8 év a várható élettartam. A férfiak több mint 4,1 évvel tovább élnek, s 68,6 évre számíthatnak. A nőknél, akiknél 3,2 év a növekmény, 76,9 év a várható élettartam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom