Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A magyar nőknek alig jut idejük magukra

A régió országaiban élő nőkhöz képest a magyar asszonyok több időt töltenek a gyermekeikkel és házastársukkal, mint munkával. A magyar hölgyek a szabadidejük jelentős részében házimunkát végeznek, és alig jut idejük arra, hogy sportoljanak, szórakozzanak vagy könyvet olvassanak.
A magyar nők számára a család védelme, vagyis szeretteik biztonsága a legfontosabb érték, a megkérdezettek majdnem 90 százaléka válaszolta ezt a GFK Roper nemzetközi jelentés közvélemény-kutatásán. A hazai asszonyok számára a jókedv, a tisztesség, a béke és belső harmónia is sokkal fontosabb, mint a régió más országaiban élő társaiknak. A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar nőknek az önbecsülés kevésbé fontos: a saját értékeikbe vetett hitük csupán a kilencedik helyre szorult a fontossági listán. Ennél értékesebbnek tartják például az anyagi biztonságot, a hitelességet, a barátságot is, és utolsó helyre szorult a tízes listán az igazságosság.

A magyar nők nem lázadnak a hagyományos társadalmi nemi szerepek ellen. A megkérdezettek több mint háromnegyede véli úgy, hogy a férfi dolga a család anyagi biztonságának megteremtése, míg 71 százalékuk azt mondta, hogy elsősorban a nők feladata a háztartásról és a családról gondoskodni. Ezzel együtt a nők többsége szerint sok lemondással jár a család, a háziasszonyok nehezebben viselik a stresszt, és jobban fárasztja őket a napi rutin, mint a férfiakat.

A család ellátásán kívül a legtöbb nőnek alig jut ideje az aktív kikapcsolódásra. Szabadidejében tízből kilencen hetente legalább egyszer élelmiszervásárlással töltik az idejüket. Mindössze negyedük jár rendszeresen kirándulni vagy sétálni a parkban és ennél valamivel kevesebben érnek rá sportolni. Ha mégis akad egy kis szabadidejük, a többség zenét hallgat, újságot, magazint, illetve könyvet olvas. Tízből ketten jutnak el hetente legalább egyszer múzeumba vagy kiállításra, templomba, sportrendezvényekre, diszkóba, éjszakai klubokba vagy moziba, a többieknek viszont erre nagyon ritkán nyílik alkalmuk.

Bár a jelentés szerint a magyar nőknek alig jut idejük arra, hogy saját magukkal is foglalkozzanak, ötből három megkérdezett úgy érzi, korának megfelelően néz ki, egyharmaduk pedig úgy véli, hogy fiatalabbnak látszik a koránál. A hölgyek harmada ennek megfelelően semmit nem változtatna külsején. Azok, akik nem elégedettek magukkal, főként a csípőjükön alakíttatnának, ha tehetnék. A magyar nők nem az öregedéstől félnek elsősorban, hanem az idő múlásával felmerülő a súlyos betegségektől, a látásromlástól és az elhízástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugodt népszavazásra és március 15-ére készül a rendőség

Nyolc rendezvényt jelentettek be március 9-ére az országos népszavazás napjára elsősorban a pártok -… Tovább olvasom