Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A Magyar Operett Napja: Marik Péteré az életműdíj

A Magyar Operett Napja alkalmából idén Marik Péter kapta az életműdíjat, Faragó András lett az év operettszínésze, Szabó P. Szilveszter az év musicalszínésze, a legígéretesebb tehetségnek járó Marsallbot-díjat pedig Szerényi László kapta - tájékoztatott Ferenczi Orsolya, a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke.
A díjakat idén nyolcadszor ítélték oda. A Magyar Operett Napját 2002 óta október 24-én, Kálmán Imre zeneszerző születésének (egyben Lehár Ferenc halálának) napján tartják.

Az életműdíjas Marik Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett énekművész tanári diplomát. 1962-től ügyelőként dolgozott a Magyar Állami Operaházban, majd hat év után segédrendezői státuszt kapott.

Leo Fall Pompadourjának René szerepére Vámos László főrendező hívta meg 1970 tavaszán. Ősztől már az Operettszínház tagja, első szerepe Lehár Ferenc A víg özvegyében Danilo, partnernője Németh Marika volt. Ezután a La Mancha lovagjában játszott, majd a Csárdáskirálynőben Edvint alakította.

A Jászai-díjas énekes bonviván szerepkörben aratott nagy sikereket, volt Mr. X. a Cirkuszhercegnőben, Tasziló a Marica grófnőben, Józsi a Cigányszerelem, Szu Csong herceg A mosoly országában. Az utóbbi években izgalmas karakter alakításokat nyújt: a Mozart! című musicalben, a Mária főhadnagyban, a Menyasszonytáncban, a Rudolfban és a Párizsi élet, valamint a Bajadér című előadásokban látható.

Faragó András, az év operettszínésze 1989-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán operett-musical szakon. A diploma után az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának tagja volt hét évig. 1997-től tagja a Budapesti Operettszínház együttesének. A Marica grófnőben, a Dr. Bőregérben, a Menyasszonytáncban alakított szerepeiben, a Csárdáskirálynő Miska főpincérjeként karakter figurákkal mulattatja a nézőket.

Szabó P. Szilveszter, az év musicalszínésze a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Budapesti Operettszínház tagja lett. Több nagyszerű alakítás fűződik a nevéhez, többek között a konferanszié a Kabaréban, Bernardo a West Side Storyban, Angelo A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabban. Volt Halál az Elisabethben és Jonel a Menyasszonytáncban, játszott a Szépség és a Szörnyetegben és a Rómeó és Júliában is. 2004-ben és 2006-ban Súgó Csiga-díjat kapott, 2008-ban pedig Jászai-díjat.

Szerényi László a budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként, de már előtte is érdekelte a színház világa. A Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójában képezte magát. A Budapesti Operettszínházban a nagysikerű Rómeó és Júlia musicalben először Paris szerepét kapta, tavaly a Szentivánéji álom című worldmusicalben játszotta Lysander szerepét, és Rómeóként is látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondatlanság vagy gyújtogatás okozhatta a tüzet a templomban

Szinte biztos, hogy emberi közreműködéssel lobbantak fel a lángok a jászberényi Ferences templomban… Tovább olvasom