Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A magyarok 81%-ának van ellenérzése a cigányokkal szemben

A válaszadók 81 százaléka az erőszakos asszimiláció pártján áll, vagyis 10-ből 8-an vannak arról meggyőződve, a cigányokat rá kellene szoktatni arra, hogy ugyanúgy éljenek, mint a magyarok.
A magyarok 81 százalékának van ellenérzése a cigányokkal szemben - ez derül ki a Progresszív Intézet tavaly októberben, csaknem 1200 ember személyes megkérdezése alapján készített, pénteken nyilvánossságra hozott reprezentatív felméréséből. Még a legkevésbé elutasító, több nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségűek körében is 71 százalékos a romák elutasítottsága. A többség véleménye szerint a cigányok szegénységét nem a többségi társadalom előítéletei okozzák.

A válaszadók 81 százaléka az erőszakos asszimiláció pártján áll, vagyis 10-ből 8-an vannak arról meggyőződve, a cigányokat rá kellene szoktatni arra, hogy ugyanúgy éljenek, mint a magyarok. Csaknem 82 százalék ért azzal egyet, hogy a romák gondjai megoldódnának, ha elkezdenének dolgozni. A megkérdezettek négyötöde szerint a cigányok nem szeretnek dolgozni, és ez a legfőbb oka hátrányos helyzetüknek is. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy nem a többségi társadalom előítéletessége az oka a cigányság jelenlegi helyzetének.

A főváros élők kevésbé cigányellenesek (74 százalék), mint azok, akik másik városban vagy falun laknak. Utóbbiaknál a romaellenes attitűd 82-83 százalékos.

A felsőfokú végzettségűek kevésbé cigányellenesek (76 százalék), mint azok, akiknek csak közép-, illetve alapfokú végzettsége van, esetükben ez az arány 83, illetve 81 százalék.

Nincs jelentős különbség az egyes pártok szavazói között annál a kérdésnél, hogy a romák gondjai megoldódnának-e, ha elkezdenének dolgozni. Az MSZP szavazóinak 81, a Fidesz szavazóinak pedig 80 százaléka ért egyet ezzel az állítással.

A pártkötődéstől függetlenül a magukat baloldalinak vallók között kisebb az aránya a cigányellenes álláspontnak (79 százalék), mint azok körében, akik magukat jobboldalinak vagy középen állónak (85-83 százalék) mondják.

A kérdőíves vizsgálatot tavaly október 1-e és 9-e között a Publicus Intézet készítette, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1196 fő személyes megkérdezésével.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. trixi11 2009. február 15. 11:16
  „tunococ:Igazad lehet, de sajnos nagyon kevés az olyan cigány akit védelmedbe vehetsz!”
 • 26. tunococ 2009. február 15. 10:40
  „Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a cigányok között is több alcsoport van, akiknek véleményük is van egymásról! (Érdekes, amikor az egyik cigány "lecigányozza a másikat" és kikéri magának, hogy azzal egy kalap alá vegyék, mert ő tanult, szakmája van, dolgozik, ésszel tervezi meg, hogy hány gyereke legyen és azokat becsülettel felneveli, taníttatja, így aztán jogos is a felháborodása!) Az általánosítás, uszítás mindíg és minden témakörben jókora ostobaságra vall!”
 • 25. KolompárRómeó 2009. február 15. 10:19
  „Ha rám száll egy szúnyog, lecsaopm, mert TAPASZTALATBÓL tudom, hogy a szúnyog csíp. Nem biztos, hogy PONT ez csípni fog, de nem várom ki.

  Ha meglátok egy cifányhordát az utcán, akkor átmegyek a másik oldalra, nagyon magamhoz szorítom minden értékemet, mert TAPASZTALATBÓL tudom, hogy milyenek.

  Az ellenérzésnek nagyon is van oka.”
 • 24. Power 2009. február 14. 19:16
  „Flexsnake! Ezzel a mondatoddal elárultad magad:"Nincs véletlen karszalagod meg ss egyenruhád is?"
  Te sem vagy különb Kolompár Orbánnál, aki egyébként szintén általánosított.”
 • 23. flexsnake 2009. február 14. 18:38
  „5. hozzászólás Conquer 2009.02.14. 06:42
  Nem minden cigány olyan. Amíg ezt nem fogadjuk el addig nem kell elvárni semmit. A haláltábor amit felvázoltál eléggé beskatulyáz téged. Nincs véletlen karszalagod meg ss egyenruhád is?

  6. hozzászólás N.P. 2009.02.14. 07:27
  Én jelentkeztem minden télen mikor hirdették hogy keresnek rendkívüli hómunkásokat. És nem alkalmaztak mert sorszámozás volt majd előre vették a fekákat mert azok visítottak hogy őket,őket....

  16. hozzászólás dodó 2009.02.14. 11:03
  vártam a neonáci jobbosok által fizetett hozzászólásod abból kiindulva hogy magad is a kisebbséghez tartozol csak nem mered bevallani ezért vagy fekafób :D Üdvözlöm a szüleid :D

  Rühelem a cigányokat, ez van. Mégis viselkedek és azt mondom hogy jó, dolgozzon, éljen meg, legyenek jogai. Csak ne kelljen állandóan ezt hallani hogy cigány így meg úgy. Pont ezért tud a bűnö9ző hivatkozni erre. Ha azt mondja ő cigány, már kisebbségi jogok védik, ezt a magyarok csinálták így. Az ő faszságuk miatt élveznek védelmet. Tessék elfelejteni azt hogy cigány ha ugyanolyan elvárásokat támasztanak velük szemben. Akkor ők is el fogják felejteni és csak otthon lesznek cigányok. Ezt a kérdést nem csak civilek vitatták már meg.”
 • 22. nyomdasz63 2009. február 14. 18:27
  „Hibás adat ! Engem nem kérdeztek ! 82 % !”
 • 21. Power 2009. február 14. 17:20
  „Kolompár Orbán nagy nyilvánosság előtt megmondta a tutit. Azért nem tud a sok (ki tudja már mennyi!) millióval elszámolni, mert magyarokra bízta a könyvelést.”
 • 20. Ferrari 2009. február 14. 15:48
  „A cigányok ??? százalékának van ellenérzése a magyarokkal szemben?
  Egy cigányok lakta utcán kellett végigmennünk autóval. Lassan mentünk, nagyon vigyáztunk az utcán játszó kisgyerekekre.Erre az egyik cigány kislány, úgy 2-3 éves lehetett hatalmasat köpött az autónkra és azt kiabálta: kujva magyarok....
  Csak mosolyogtam, mert tudom ez a kislány semmiről sem tehet, de vajon kitől tudja azt, hogy a magyarokat utálnia kell?

  Most vitatkozhatunk, melyik népcsoport utálja jobban a másikat, de semmi értelme.
  Megoldást kell találni, ami sajnos csak hiú ábránd a mai magyar viszonyok közt.
  Olyan intézkedéseket kellene hozni, ami visszavezetné a romákat a munka világába. Meg kellene szüntetni a segélyezésüket!
  Ezt azonban egyik párt sem meri felvállalni, mert elesne a könnyen manipulálható ( egy sör elegendő ) szavazóbázisától.”
 • 19. halak33 2009. február 14. 15:18
  „Ma már valószínűleg rosszabb lenne az arány az elmúlt héten történtek miatt!”
 • 18. Power 2009. február 14. 14:31
  „A magyar cigányt Kanadában sem szeretik, a más országokból jötteket mégis befogadják. Hát nem érdekes?”
 • 17. tüsök 2009. február 14. 13:33
  „flexi
  Amikor kötelező volt dolgozni akkor is inkább a börtönbe mentek,kevés kivétellel.Azokat nem is közösítették ki a munkatársai.A többségük viszont keményen rászolgált arra,hogy ilyen a közvélemény.”
 • 16. dodó 2009. február 14. 11:03
  „3. hozzászólás flexsnake

  Eddig is minden statisztikát (ha vmelyikünk említett) hazugságnak, kurucos és gárdistás hazugságnak neveztél!
  Legalább most - amikor a DM, valószínűleg figyelmetlenségből megír egy ilyen igen enyhe cikkez - elvárhatnánk, hogy a cikkben leírt tényekhez szólj hozzá, ne a megszokott cigányvédő/cigánybérenc szólamaidat ismételgesd!”
 • 15. Trandafir 2009. február 14. 10:47
  „Sajnos nem ez az általános”
 • 14. N.P. 2009. február 14. 10:43
  „Most jöttem haza a boltból és láttam dolgozni két romát. Egy idős néni háza előtt takarították az árkot, engedték ki a vizet az udvarból. Hosszú évek óta ismerem Őket, és még csak nem is tudatosult bennem, hogy cigányok mert nem úgy viselkednek, nem úgy élnek. Kissebb házi munkákat vállalnak, (fűnyírás, favágás stb.) és ebből élnek.”
 • 13. 751510 2009. február 14. 10:17
  „Ja, és a megkérdezett 1196 főt pedig sürgősen leváltani!”
 • 12. 751510 2009. február 14. 10:12
  „Természetesen tisztelet a kivételnek.”
 • 11. 751510 2009. február 14. 10:11
  „Érdekes, a németekkel, szerbekkel... nem kivételeznek a munkáltatók. Miféle rasszisták már ezek?! Talán ha nem 3 általánossal mennének munkát keresni (vagyis, bár mennének!), talán még alkalmazná is őket valaki.”
 • 10. trixi11 2009. február 14. 09:31
  „A legnagyobb gáz, hogy 50 év múlva mi leszünk a kisebbség .............”
 • 9. zoltanz 2009. február 14. 09:16
  „Kisvállalkozó ismerősömmel esett meg a történet. Kapott egy nagyobb megrendelést, építkezésen. Embert kellett felvennie, a MMK-tól kapott is néhányat, mindegyik etnikumi. Felvétel előtt üzemorvosi vizsgálat, költsége van. Munkába állítás előtt munkavédelmi oktatás, védőfelszerelés, munkaruha kiadás, költsége van. Könyvelőnél apeh és tb bejelentések, költsége van. A munkakezdés reggel 8 órakor volt, délelőtt 10 órakor már egyikük sem volt az építkezésen megtalálható. Valaki mondta a vállalkozónak, hogy nézzen körül a közeli kocsmában. Így tett, ott már csak hűlt helyüket találta, de gazdagabb lett egy másik információval: megmondták neki, kit keressen, aki megvásárolta a cóktól potom pénzért a védőfelszereléseket. Ez az ember soha többé nem fog cigányokat alkalmazni. Közel 100 ezer forintjába került a foglalkoztatási jószándéka.”
 • 8. trixi11 2009. február 14. 08:37
  „Nem véletlen a dolog! Én egy egyszemélyes kisboltban dolgoztam, és egyszer két zsiguli állt meg a bolt előtt. Mit ad Isten mindkét autó tömve volt "kisebbséggel". Természetesen be is fáradtak vásárolni a boltba, csak az volt a probléma, hogy ahányan voltak annyi fele mentek, míg egyikük engem próbált lekötni. Mivel fiatal korom óta voltak előítéleteim, véletlenül a pult alól előkerült egy festéklövő pisztoly. Na mármost ezt elég hitelesen rászegeztem egyikükre és még fel is húztam. Ezek meg mint a mérgezett egerek kimentek a boltból, egyikük még vissza szólt, hogy feljelentenek. Persze semmi nem történt. Kedves kissebség! Vajon mért is van ellenérzésünk veletek szemben? Ideje lenne számot vetni magatokkal! Tisztelet a minimális kivételnek!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaállítaná a halálbüntetést a Jobbikl

Néhány százan vettek részt pénteken este a Jobbik Magyarországért Mozgalom "cigánybűnözés" elleni… Tovább olvasom