Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A magyarok negyede funkcionális analfabéta?

Funkcionális analfabéta?A lakosság 13 százaléka, vagyis mintegy kilenc millió állampolgár minősül funkcionális analfabétának a Fülöp-szigeteken. A nők körében magasabb az írás-olvasási ismereteiket használni is tudók aránya, mint a férfiak esetében.
Az írástudást és a médiafogyasztást vizsgáló Functional Literacy and Mass Media Survey (FLEMMS) végleges eredményei szerint a fülöp-szigeteki lakosság 87 százaléka minősíthető funkcionálisan írástudónak, vagyis mintegy 58 millió lakos tud írni és olvasni, megérti, amit olvas, és az olvasottakat hasznosítani is tudja. A 2008-ban megkezdett kutatás szerint azonban az ország 67 millió lakosának 9 százaléka, vagyis mintegy 9 millió fő funkcionális analfabétának minősíthető. Ők többnyire tudnak ugyan írni-olvasni, de nagyon rosszul; kibetűzik a szavakat, de nem értik a szöveget. Ezen képesség hiánya akadályozza a tanulást, és komoly hátrányt jelent az élet legkülönfélébb területein.

A funkcionális írástudás aránya természetesen nagyobb a magasabb iskolai végzettségűek körében: az általános iskolai végzettséggel rendelkezőknél a mutató 80,8 százalék, míg a középiskolai oktatásban részt vettek (de azt be nem fejezők) esetében már 89,8 százalék. Az alapfokú oktatást be nem fejezők esetében 67 százalékos a funkcionális írástudók aránya, míg azoknak, akik soha nem jártak iskolába, csak 5 százaléka rendelkezik a képességgel.

A felmérés eredményei szerint a nők körében magasabb a funkcionális írástudók aránya, mint a férfiak esetében. A 10 és 64 év kor közötti nők 88,7 százaléka képes az alapismereteik hasznosítására is, míg az azonos korcsoportba tartozó férfiak esetében ez az arány 84,2.

A felmérés regionális különbségeket is kimutatott az írástudás megléte vagy hiánya tekintetében. Az eredmények szerint országosan a főváros, Manila régiójában a legmagasabb, 94 százalékos a funkcionális írástudók aránya. Ugyanakkor, bár több régióban is meghaladja a 90 százalékot a tudással rendelkezők aránya, az országban több olyan terület van, ahol az ott élők 72-78 százaléka rendelkezik csak az olvasottak megértésének képességével.

A magyarok negyede funkcionális analfabéta?

Szakértői becslések szerint Magyarországon az analfabéták száma nem éri el a lakosság egy százalékát, de a funkcionális analfabéták száma ennél jóval magasabb. Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak jelent gondot az olvasás és az olvasottak megértése. A 2000-ben és 2006-ban végzett PISA kutatások adatai alapján a magyar 15 évesek szövegértési képessége jelentősen a nemzetközi átlag alatt marad.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2010. szeptember 18. 17:14
  „a Magyar Olvasástársaság elnöke szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta ez az összeg úgy jön ki, hogy 10emberből 2 cigány kettő pedig politikus.”
 • 8. Vörcsi 2010. szeptember 18. 13:23
  „Szerintem több! Lépcsőházunkban az éjjel 1/2 11 kor, azért csöngetett be az egyik tulajdonos, "szomszédom", hogy szerintem tarthat e a mellette lévő lakásban macskát a tulajdonos, az Ő beleegyezése nélkül?”
 • 7. szilléri 2010. szeptember 17. 19:35
  „A cigányok meg 90 %-a !

  Ez van !”
 • 6. sz.v. 2010. szeptember 17. 19:08
  „a 67 millió 9 % mióta 9 millió???”
 • 5. dodó 2010. szeptember 17. 17:39
  „Ezen a negyeden belül hány százalék küszködik beilleszkedési és felzárkózási problémákkal?”
 • 4. deszkás 2010. szeptember 17. 16:04
  „És kitöltöd neki a baleset ill. kárbejelentő lapot amit később letagad mert nem kell(et) a jogositvány megszerzéséhez!! Ennek évek múlva is látjuk a kárát.”
 • 3. unknown 2010. szeptember 17. 15:44
  „Hm, " Steklács" János... Ilyen név ügyben én is funkcionális analfabéta vagyok, mivel nem tudom mit jelent eredetileg a Steklács? Mennyivel egyszerűbb és érthető a Kovács, a Molnár, vagy Tóth, a Kiss, a Nagy ahogyan hajdan e nevek kialakultak a magyar kulturában. Steklács. Mit jelent magyarul, ki tudja mi az eredete?”
 • 2. KolompárRómeó 2010. szeptember 17. 15:29
  „"a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta"

  Nagyjából 10% a színes kultúra, így ez a szám stimmelhet is.

  Egy alföldi közepes városban a segílyesek bevonulnak a hivatalba, majd követelik Gizikét, hogy töltse ki nekik a segílyes papírokat. Gizike nincs ott, de oda akarják adni nekik a papírokat, hogy íme, töltsék ki ők. Erre morcosan elvonulnak, hogy nincs nekik erre idejük, majd visszajönnek később.

  Na, ezek pl. simán ebbe a kategóriába tartoznak.”
 • 1. kekeczke 2010. szeptember 17. 15:20
  „sokkal több, sőt van olyan aki újságot is ír :))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halára gázolt a vonat egy embert Szolnoknál

Halálra gázolt egy embert a Rigó InterCity pénteken a szolnoki vasútállomásnál; a baleset miatt a… Tovább olvasom