Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A magyarok több mint fele túlsúlyosnak tartja magát

Azok közül a magyarok közül, akik egészségesebb étrenddel akarnak fogyni, legtöbben az édességek, és a zsíros ételek fogyasztását korlátozzák.
A magyarok 56 százaléka tartja magát valamennyire túlsúlyosnak, viszont csak 18 százalék próbálkozik fogyással, ami Európában messze a legalacsonyabb arány - többek között ez derül ki a Nielsen piackutató vállalat kedden nyilvánosságra hozott nemzetközi felméréséből.

A piackutató cég a világhálón keresztül 52 országban összesen 26.200 rendszeres internetezőt kérdezett meg a testsúlyról és a fogyókúrázásról. A felmérést 2008 szeptember-októberben végezték, Magyarországról 500-an válaszoltak. Mivel Magyarországon az internetezők nem feltétlenül reprezentálják az egész lakosságot, ezért a hazai adatok inkább a fiatalokra, magasabb iskolai végzettségűekre és az átlagosnál nagyobb jövedelműekre jellemzők.

Nielsen adatai szerint Európában a megkérdezettek 55 százaléka tartja magát valamilyen mértékben túlsúlyosnak, és 47 százalékuk akart fogyókúrázni. Legtöbben egészségesebb étrenddel illetve testmozgással akarnak megszabadulni felesleges kilóiktól, diétás tablettákkal, italkeverékekkel az érintett európaiak 6, míg a magyarok 16 százaléka próbálkozik. Az orvos által felírt gyógyszer is Magyarországon a legnépszerűbb, 7 százalék, míg az európai átlag 3 százalék.

Azok közül a magyarok közül, akik egészségesebb étrenddel akarnak fogyni, legtöbben az édességek, és a zsíros ételek fogyasztását korlátozzák. Ezt követi az a módszer, hogy több természetes, friss terméket fogyasztanak, illetve ugyanazt eszik, mint eddig, csak kevesebbet. A fogyókúrás programok által ajánlott étrendet vagy az Atkins diétát nálunk is csak a megkérdezettek 2-3 százaléka választotta, mint ahogyan sok más országban is.

A válaszadó magyarok 93 százaléka végez testmozgást, ezzel Európában a 2. helyen állunk. Viszont ezt a testmozgást a magyarok csak ritkán végzik. A mozgásfajták közül a megkérdezett magyarok közül minden 3. szokott sétálni, és minden 10. tornászni. A futók vagy kocogók aránya 8 százalék, a csapatsportot űzőké és aerobicozóké 6-6 százalék. Az úszást, jógát, valamint a teniszezést, pingpongozást, tollaslabdázást vagy squasht 4-4 százalék nevezte meg.

Európában a spanyolok, hollandok és belgák mondták magukat a leginkább túlsúlyosnak. Legtöbben Görögországban, Franciaországban, Írországban és Spanyolorszában fogyókúráznak. A fogyókúrázók 68 százaléka kevesebb édességet eszik, 65 százaléka korlátozza a zsíros ételek fogyasztását, a fele több természetes, friss élelmiszert vesz magához. 38 százalék válaszolta azt, hogy, "ugyanazt eszem, de kevesebbet", 9 százalék követ valamilyen diétát, és 5 százalék valamilyen fogyókúrás programot.

Európában leggyakrabban a dánok, svédek és írek szoktak sportolni. Legtöbben sétálnak (35 százalék), ez leginkább az írekre, finnekre és angolokra jellemző. A megkérdezettek 12 százaléka fut, főleg a németek, dánok és olaszok. Szintén 12 százalék tornázik, leginkább a norvégok, hollandok és portugálok. 7 százalék valamilyen csapatjátékban vesz részt, ez a csehekre, olaszokra, és hollandokra jellemző. Az úszást az európaiak szintén 7 százaléka műveli, főleg a csehek és a németek. A megkérdezettek 4 százalék aerobikozik, ebben a mozgásfajtában a lengyelek vezetnek a csehek és a magyarok előtt.

Olvasóink írták

 • 6. katcsi 2009. március 23. 14:03
  „4
  szerintem is
  de izom is legyen, ne csak uszógumi”
 • 5. Nyusszancs 2009. február 18. 13:56
  „Gy. F. reformjai után pár hónappal már senki nem fogja magát túlsúlyosnak tartani.”
 • 4. flexsnake 2009. február 17. 20:23
  „A férfi 100kilónál kezdődik :D Hova már ez a fogyás meg fitt-fut meg norbi, a magyar zsíros cupákon nőtt fel, Fekete Laci is megmondhatja :D”
 • 3. trixi11 2009. február 17. 15:48
  „Bocs, de ezt inkább nem próbálnám meg!”
 • 2. pille 2009. február 17. 13:01
  „Tömény szesz, ha ki nem hányod, utána kaja, azután kezd el előről.Ha nem jön be, majd ajánlok mást!”
 • 1. trixi11 2009. február 17. 12:40
  „Én hízni szeretnék ....Tud valaki biztos tippet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpisztollyal lőtt az utcai rabló

Gázfegyverrel rálőttek, majd kiraboltak egy férfit Budapesten, a X. kerületi Jászberényi úton. A még… Tovább olvasom