Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A magyarok többsége nem szokott nyaralni

Tavaly tízből heten nem üdültek öt napnál többet tavaly- derül ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos friss felméréséből.
Az anyag szerint azok, akik elutaztak, főként belföldön maradtak, és strandolással töltötték idejük nagy részét. A külföldi úti célok közül a legtöbben Horvátországot említették. A kutatás szerint az aktív pihenés idehaza még nem igazán elterjedt.

Tízből hét felnőtt nem töltött öt napnál többet nyaralással 2007-ben- derül ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos friss felméréséből. Minden tizedik magyar határon belül üdült, három százalék választotta Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát, Romániát, Görögországot illetve Olaszországot. A kutatás szerint tízből hárman egyénileg szervezik meg utazásukat, az üdülők mindössze egy százaléka fordul mindig utazási irodához, három százalékuk pedig többnyire. Rosszabb a helyzet 50 év felett, a korosztály 80 százaléka nem üdült tavaly.

Kiderült az is, hogy az aktív pihenés még nem olyan népszerű idehaza. A nyaralók 37 százaléka jellemzően a strandolást és a napozást választja, tízből hárman várost néznek. A természetjárás mindössze az üdülők 17 százalékát vonzza. A vízi sportoknak a nyaralók csupán hat százaléka hódol. Sokan mennek viszont színházba, múzeumba, vagy töltik szabadidejüket barátaikkal, rokonaikkal és a gyógyfürdők is népszerűek.

A megkérdezettek 68 százaléka azt mondta, nem tervezi, hogy a következő 12 hónapban öt napnál hosszabb utazást tesz. A pihenésre készülők tizennégy százaléka itthon marad, úti célként 2-2 százalék említette Görögországot és Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát és Olaszországot. Az ötven év fölötti korosztály 77 százaléka nem tervezi, hogy a következő egy évben elmegy üdülni.

Olvasóink írták

 • 20. Mese 2008. április 09. 22:02
  „Mi tavaly voltunk nyaralni4-5napra szilvásváradon. Idén abból áll majd a nyaralás,hogy kiveszem a szabimat és elmegyünk majsára,ópustaszerre kirándulni,megyünk a szabadtérire(ott énekel párom)bográcsozgatunk,szalonnát sütünk családdal vagy barátokkal.
  Nekem ez bőven elég,nem vágyok tengerpartra :)”
 • 19. Balogh Gábor 2008. április 07. 13:11
  „Csak csöndben jegyzem meg , hogy több fórumon megírtam : nálam ingyen lehetett volna nyaralni (csupán az aktuális munkában kellett volna segítkezni némi mérékben!)! Akkora volt az érdekltelenség és a segítőszándék hiánya , hogy lemondtam róla! Közel egy év alatt SENKI nem keresett meg, így sajnos múlt héten lemondtam róla. "Nem erőszak a disznótor, kivétel szegény disznónak . . . "
  Kommenteket visszafelé nem olvasok, tessék az elérhetőségeimet használni!
  bégé”
 • 18. mtt 2008. április 05. 07:03
  „Csóró, te nem semmi vagy wazze.....:)
  De legalább nem ír oktalan dolgokat többet. Ugye mekkora az Isten állatkertje?! Bele vannak marhulva a politikába...”
 • 17. csóró 2008. április 04. 18:26
  „matriné egy barom , matrinének egy kiadós dugás kellene megabránerrel alá no respect...és nem lenne oly setét e világ..:-))”
 • 16. matriné 2008. április 04. 13:07
  „Igen ismerek olyan házaspárokat, sőt idős nyugdíjasokat, akik nem lehet gazdagnak mondani, sőt tisztességesen ledolgozták az életük nagyobbik részét! Nem is beszélve arról, hogy egyetlen egy munkahelyen. Zömmel a múlt rendszerben! Tehát így a ma kiáramló nyugdíjak felét kapják meg, mivel a Tb. és a politikai elit elsíbolja a másik felét! Magyarul ellopja! Igaz, aki ezt nem éli meg az miért is foglalkozna vele? Tehát ezek az emberek megtanúltak spórolni, mert egész életükbe csupán a becsapásuk volt az osztályrészük! Az ilyen nyugdíjasoknak nincs semmiféle képviselete sehol sem! Ebben az országban meg főleg nincs! Itt csak a kiváltságos protekciósok jutnak hozza a nyaralási lehetőségekhet! Ép úgy mint a szinházba és a élmény fürdökbe járáshoz!”
 • 15. belekotty 2008. április 04. 12:31
  „Tisztelt Matriné!

  A nyaralás magánügy. Csóró szépen vázolta az árakat, sőt még hazánkban is találni olyan helyet ami a kis pénzü embereknek is nyújt lehetőséget a nyaralásra, lehet rá gyűjteni és nem csak síránkozni kell. A politikát nem kell belekeverni és az idős nyugdíjasokkal sem kell tiszteletlenül beszélnie!
  A saját önelégültsége, hogy ossza az észt sokkal rosszabb.”
 • 14. Csóró 2008. április 04. 07:16
  „Jelentem egy időben lefoglalt repülőjegy ejrópa majdnem összes városába nem lehet több 15 ezer HUF/fő ,az internet adta lehetőségek pedig nem csak a személytelen anyázásnak adhatnak teret, hanem milyen meglepő a nagyon olcsón kivitelezhető utazásoknak.
  Pölö: Stockholm repülőjegy 15000
  utazási költségek városon belül 1 hétre 5000
  Bredang camping szálláshely , 1km a metrotól 2500/sátor/nap
  kaja ugyanolyan áron szerezhető be mint itthon

  A belvároshoz nagyon közel, tóparton , hegymászási és túrázási lehetőségekkel...ez még mindig a városban van!!!”
 • 13. Reszet Elek 2008. április 04. 07:08
  „Ingyen nyaralást az orvul meglopott magyar családoknak!!! No és ingyen benzint hozzá :-P”
 • 12. catf 2008. április 04. 06:56
  „ÁÁÁÁ.... Ha valaki nem tud nyaralni menni, az azért nem lehet, hogy az egyéntől is függ... egy ici-picit? Nem kéne, azért mindent az (éppen aktuális )kormánytól várni!”
 • 11. nyaljatok vagy nyaraljatok 2008. április 03. 23:23
  „okosság hegyek. keverjük ide is a politikát, helyes. ha ilyen nézőpontból közelítem meg, akkor szopás az ellenzékieknek amit írok: az elmúlt 2 évben évi 3x repülővel (igen, mert sok esetben, ez a legolcsóbb és kocsim sincs) voltam külföldön (nyaralás, hosszú hétvége) idén is jó úton haladok, meg lesz a 3.
  Nem vagyok nyugdíjas, maffiózó, orvos, manager. Hétköznapi ember hétköznapi jövedelmmel és kiadásokkal. Spórolni meg aztán végképp nem tudok. Cigiről leszoktam, most viszont iszom egy pohát rosét a demagógok egészségére :)
  A megoldás pedig a költségek racionalizálása: egyéni szervezés, internet, rugalmasság...”
 • 10. csingiz 2008. április 03. 20:29
  „Nem is tudtam, ha nem költenék cigire, meg néha szeszre,milyen sokat nyaralhatnék...Bár.. azon már gondolkodtam, vajon mire használnám az erre eddig elköltött pénzemet...”
 • 9. mani mani 2008. április 03. 20:15
  „bla bla bla, dolgozni is tessék néha nhemcsak sirni!”
 • 8. mtt 2008. április 03. 17:12
  „T.Hozzászólók! Én is azok táborát erősítem, aki egész évben dolgozik. két gyerekem közül egyik már önálló kereső. Férjemmel eddig minden éven,- kormánytól függetlenül- elmentünk családostól nyaralni, 11éve minden nyáron (igaz ugyanarra a helyre) Horvátországba. 3 baráti családdal béreltünk egy apartmant családonként 200Eu-ért. Kaját vittünk, csodálatos szigeten laktunk. Nem hiszem el, hogy aki ma dolgozik, nem engedhet meg magának egy hét nyaralást. Igaz, nem költünk szeszre, cigire sem. Nem siránkozni, utálkozni kell, ettől nem lesz jobb. Irigykedni meg lehet, az nagyon megy. De ettől nekem nem lesznek álmatlan éjszakáim, hogy mások siránkoznak. Én sem lottón nyerem a pénzt, hanem dolgozunk érte. Üdv, szép napot.”
 • 7. Matriné 2008. április 03. 16:22
  „Kedves 49. a több millió ember közül akinek nagyon jó ez a rendszer!
  Mint írja ledolgozta 40 évét és fizette, (vagy levonták?) a "járulákokat"! Önnek ezekszerint az is tetszett, hogy ismét megvágták azokkal a díjazásokkal ,amit most kénytelenek voltak eltörölni! Ugyan is közönséges, köztörvényes bűn volt , a lakosság kifosztását szolgálta e "Törvény"! Azoki alkották akik Önnek ezt a megelégült levelét ihlették! Persze abban biztos vagyok hogy nem a kilencvenes évek elején ment nyugállományba! Ugysan is azoknak csak az önéhez képest a fele a nyugdíjuk! Hát azok nem nagyon örülnek e rendszernek! Nekik nem is jut nyaralásra máshova csak a járdaszigetekre! A tolvajot tettek róla! Sőt azok nem is nagyan olvashatják az Ön önelégültsélgét!”
 • 6. 49. 2008. április 03. 15:26
  „Kedves "matriné"!
  Hogy ki mit érdemel, és kinek mire van szüksége, azt szerencsére nem Önnek kell eldönteni.
  Én már nyugdíjas vagyok, de érzem magam olyan embernek, mint bárki más, és nem vagyok pénzért megvásárolható, sem befolyásolható. Az én életemben a pénz mindig másodlagos szerepet töltött be.
  A nyaralásról pedig nem szoktam lemondani, ami egy hét kirándulás, majd még egy újabb hét a tengerparton, úgyhogy a járdaszigeten nem fogunk találkozni, kivéve, ha arra megyek kocsival.
  Csirip Elek levelével egyetértek, én nem azért érek el dolgokat, mert azzal vagyok elfoglalva, hogy kinek miből lett, hanem azzal, hogy nekem meglegyen az, amire szükségem van. Ja és még valami, nem iszon, nem dohányzom, de szeretek vezetni, mégha nem is olcsó a benzin, de mielőtt még besárgulna, elárulom, hogy 40 évet dolgoztam, és fizettem a járulékokat.”
 • 5. matriné 2008. április 03. 15:00
  „A birkáknak nem mis való a nyaralás! A nyugdíjasoknak meg ott vannak a járda-szigetek! Jó szmogosan! Nem is érdemelnek mást, ha megtudták venni Őket a sz@..os 19. eter Ft,ért!”
 • 4. Csirip Elek 2008. április 03. 14:42
  „Amig a magyar családok többsége cigarettára és alkoholra egy hónapban többet költ, mint egy új autó törlesztőrészlete, addig hagyjuk bármilyen politikai irányzat kritizálását. A tavalyi évben 50 milliárd forint felett költött a magyar lakosság csak játékgépekre. Ha erre futja nyaralásra is, csak választani kellene a kettő közt tisztelt magyarok! Ha pedig irigylitek az orvosokat, üzletembereket és ügyvédeket miért nem tetszettek tanulni eddig ingyen volt, egy kis ideig igy lesz, de már nem sokáig. Attól mert szavaztok valakire attól még nem lesz jobb vagy ingyen nyaralás is kellene ,mert az alkotmányos jog? Idióták! Ha csak idáig jutottál edd a saját sz@rod és ne a másikéra kacsingass vagy az sokkal barnább? :-P”
 • 3. arr 2008. április 03. 14:41
  „Mert a másik kormány az jobb lenne ?Kétlem, ebböl kiindulva nem is fogunk menni utánna sem , erre mérget vehetsz Jockey.”
 • 2. Jockey 2008. április 03. 12:49
  „Amíg a magyarok ilyen kormányt választanak, mint a mostani, nem is fognak nyaralni járni. Ezzel csak az a baj, hogy mi, akik nem ezekre szavaztunk, miattuk mi sem tudunk menni.”
 • 1. maci52 2008. április 03. 11:52
  „Kérdezzétek meg tisztelt politikusainkat,kormányzóinkat,maffiózókat,"sikeres üzletembereket",ügyvédeket,orvosokat, nem-e unják már Dubait,Pukettet,Egyiptomot, és a többi "közeli "helyet!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati csődhullám jöhet két év múlva

Két-három éven belül komoly gondot jelenthet majd az önkormányzatoknak, hogy lejár a korábban… Tovább olvasom