Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

A Malév felmondta a kollektív szerződést

Több hetes, eredménytelenül zárult tárgyalás után a Malév átadta a kollektív szerződés felmondásáról szóló értesítést a reprezentatív szakszervezeteknek - olvasható a társaság honlapján.
A szabályok szerint a szerződés még három hónapig, május 31-ig érvényben marad. A Malév még a határidő lejárta előtt szeretne megegyezni a munkavállalókkal az új szabályokról.

A most felmondott megállapodást még 2000-ben kötötték. Az elmúlt nyolc év alatt megváltoztak a működési feltételek és a piaci körülmények, ezért a jelenlegi szabálykészlet a Malév szerint idejétmúlt, szövegezése pedig nem egyértelmű, illetve nem áttekinthető. A kollektív szerződés módosítására azonban mindenekelőtt azért van szükség, mert a benne szabályozottak túlzott anyagi terhet jelentenek a társaságnak - olvasható a közleményben.

A kollektív szerződés nem mindenben követte a munkaviszonyt szabályozó törvények változásait, a társasági szervezeti változásokat, ugyanakkor a juttatási rendszer elemei sem követték a mai kor elvárásait, nem használta ki az adótörvény adta lehetőségeket, a légitársaság szerint.

Mind a hároméves, mind a 2008-as üzleti tervben szereplő célkitűzésekhez elengedhetetlen a költségek "további erőteljes mérséklése". Ennek egyik eleme egy teljesen új, piackonform, rugalmas foglalkoztatást biztosító kollektív szerződés kidolgozása - közölte a Malév. A légitársaság már átadta a szakszervezeteknek a módosító javaslatokat, és tovább szeretné folytatni a február elején megkezdett tárgyalásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem lesz szembesítés Bombagyár-ügyben

A rendőrség értelmetlennek tartja szembesíteni Tomcatet és a "csepeli bombagyár" néven elhíresült… Tovább olvasom